By Gábor on 2016. augusztus 15. Hétfő
Posted in Növényvédelem
Válaszok 1
Kedvelések 0
Megtekintések 25.7K
Értékelés 0
Kedves Szakemberek!

A kertünkben lévő, hatalmas koronájú és legalább 12 méter magas fekete eperfánk levelein (többségükön) a csatolt fotókon lévő foltokat vettük észre idén. Hasonló foltokat látunk a szomszédban lévő, és a mi eperfánktól 5-10 méterre található körtefán is.

Az oldalon már felmerült hasonló kérdés, és gyanítom, hogy itt is a mikoszferellás levélfoltosságról van szó. Azonban kezdő kertészként fogalmam sincs, hogy le lehet-e permetezni egy 15 méter átmérőjű és 12 méter magas lombkoronájú eperfát. Mit tanácsolnak (feltéve, ha jó a diagnózisom a csatolt fotók alapján)?

Válaszukat előre is köszönöm.
Kedves Gábor!
Az eperfa levelének foltjai gombás eredetűek, egyes képeken láthatók rajtuk szaporító képletek is. Több gomba fajt is leírtak róla (Cercospora, Phloeospora, Cercosporella stb), a kép alapján nem lehet pontosítani. Védekezés szempontjából nem is lényeges. Minden foltbetegség elleni növényvédő szer hatásos ellene: pl.az összes réz tartalmú szer, a Dithane, Chorus, Topas, Score. A permetezés technikai megoldására javaslatom: a motoros háti permetezővel fel lehet juttatni a leírt magasságba is a permetlevet, de azzal is számolni kell, hogy a fa lombján kívül máshová, más növényre is jut a cseppekből, esetleg a szomszédhoz is.
A körte levélfoltjain a körterozsda ecidiumos alakja látható, ez a tünet már több hónapja jelen van a körtefákon. Rozsdagombák ellen a szabad forgalmú szerek közül a Dithane és a Score hat a rozsdagombák ellen. A betegség nagyon feltűnő, de a fa viszonylag békében megél a gombával permetezés nélkül is. Akkor indokolt a permetezés, ha a foltok területe a leveleken eléri a levélfelület 20-30%-át. A gomba nem a körtefán telel át, így a gomba áttelelése a fertőzött levelek a következő évi járványban nem játszik szerepet.
Üdvözlettel: Növénydoktor
·
7 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post