1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2016. szeptember 01. Csütörtök
  1 Válasz
  52.4K Megtekintés
Kedves Kertbarátok!
A segítségeteket szeretném kérni. Van 7 db hatalmas Hortenzia bokrom. Eddig egy nagy fa árnyékában éltek, viszont tavaly buta fejjel kivágtuk a fát. Így viszont telibe kapják a nyári napot ami nagyon nagyon nem tesz jót nekik, konkrétan megégtek a levelek és a virágok is. Szeretnénk átültetni őket egy árnyékos helyre. Kérdésem, hogy szerintetek ilyen idős és nagy bokrokat át lehet ültetni? És ha igen akkor mikor?
Köszönöm szépen a válaszokat előre is!
Mellékletek (1)
7 évvel ezelőtt
·
#29680
Kedves Orsolya!

A hortenziáknál általános szabály, hogy lehetőleg a végleges helyükre ültessük őket a kertben -nem nagyon szeretik az átültetést. Ennek ellenére néha -mint az Ön esetében is- mégis jobb átültetni, mint egy nem megfelelő helyen hagyni a növényt.
Mindenképpen fontos, hogy az új helyet körültekintően válassza meg: ez a hortenzia esetében félárnyékos, enyhén savanyú talajú, jó vízgazdálkodású, és jó tápanyag ellátottságú, mészmentes helyet jelent. Fagyzugos helyet semmiképp se válasszon!
Az átültetés legoptimálisabb ideje az ősz, konkrétan ebben az évben akár most is (fagymentes napok, amikor a lomb nagy része már lehullott).
Az átültetés menete: A hortenziák gyökere a talaj mélyebb rétegéig lehatol, és sok finom gyökeret is fejleszt a növény, ezért rendkívüli alapossággal kell kiásni a növényt (széles gödröt kell kiásni, és a lehető legmélyebbről kiemelni a növényt). Az új helyen az ültetőgödör méretét ugyanígy kell kialakítani: fontos, hogy a növény gyökereinek elegendő helye legyen. Az ilyen nagy méretű hortenziáknak már komoly súlyuk van, így jó, ha előtte odakészít egy fóliát, erre emeli ki a növényt, majd a bokrot a fólia segítségével az új helyre húzza (a földlabdának lehetőleg egyben kell maradnia, minél több föld maradjon a gyökereken.)
A hortenzia nagyon vízigényes növény, ezért az új ültetőgödröt érdemes alaposan beöntözni, és csak ezután beletenni a kiásott bokrot. Jövőre ez fogja okozni a legfőbb problémát, ezért tavasszal érdemes a talajt olyan készítménnyel kezelni, mely segíti a növény megfelelő vízellátását (pl. Water Retainer-VízŐr).
Amikor az átültetéssel elkészült, és betakarta a növény gyökerét földdel, ismét alapos öntözésre van szükség, azért, hogy a föld a gyökerekhez mosódjon, ne maradjon levegő a gyökerek körül.
Nagy növényeknél különösen fontos az átültetés után egy alapos visszametszés, mert még a leggondosabb ásás mellett is sérül a gyökérzet, és a gyökértömeg egy része elveszik -ezt a növény föld feletti részein is követnünk kell. Ősszel a metszés nem jelet problémát, mivel a nővény már elvirágzott. (Ha év közben metsszük vissza a hortenziát, abban az évben már nem fog virágozni, vagy csak elenyésző mértékben).

Baráti üdvözlettel: Kovács Adrienn okl. kertészmérnök
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére