1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2010. szeptember 16. Csütörtök
  2 Válasz
  13.7K Megtekintés
Kaptam kanadai egynyári fekete áfonyát de nagyon kevés információ áll rendelkezésemre. Azt olvastam hogy nyersen nem fogyasztható. Milyen felhasználási lehetőségei vannak ennek a növénynek? Kicsit szkeptikus vagyok, ha nyersen nem jó,mitől lesz jó feldolgozva?Lehet-e ivólevet, szörpöt készíteni belőle? Előre is köszönöm a választ.
13 évvel ezelőtt
·
#8309
Kedves MáriaAz egynyári feket áfonyának csúfolt növény nem más mint a kerti ebszőlő (solanum melanocerasum). Mérgező vagy legalábbis nyersen mérgező mivoltát nagyban alátámasztja rokonsága a fekete ebszőlővel(fekete csucsor),a hirhedt nadragulyával, beléndekkel, és más mérgező csucsorfélékkel(burgonyafélékkel). Ha valami nyersen nem fogyasztható, de feldolgozva igen az annak köszönhető, hogy a benne található méreganyagok a feldolgozás során elbomlanak vagy ártalmatlanná válnak. A csucsorfélék (ide tartozik a ebszőlő is meg a paprika, paradicsom, burgonya is) egész családjára jellemző a kisebb- nagyobb solanin tartalom, ez is egy olyan, az ember számára mérgező vegyület ami hő hatására elbomlik. Éppen ezért szörpöt, vagy üdítőt csakis akkor lehet készíteni a gyümölcsből, ha előtte hőkezelésnek volt kitéve. Általában befőttként használják fel, de személyszerint (főleg ha gyerek is van)sem haszonnövényként sem érdekeségképpen nem tartanám, főképpen nem a zöldségek között.Végezetül néhány link, amin elindulhat nyomozni a növény nyomában.http://kerteszet.network.hu/blog/kerteszet-klub-cikkei/egynyari-fekete-afonyahttp://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/ebszolo.htmlhttp://www1.zalamedia.hu/naplo/061129/ag.html#vigySok Sikert!
13 évvel ezelőtt
·
#8313
Kedves Mária!Az egyéves fekete áfonyának elnevezett növényéről, ami valójában kerti csucsor vagy kerti ebszőlő, tudományos neve(Solanum melanocerasum)) már holnap olvashat a honlapon egy rövid ismertetőt.Üdvözlettel: Növénydoktor
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére