Kedves MáriaAz egynyári feket áfonyának csúfolt növény nem más mint a kerti ebszőlő (solanum melanocerasum). Mérgező vagy legalábbis nyersen mérgező mivoltát nagyban alátámasztja rokonsága a fekete ebszőlővel(fekete csucsor),a hirhedt nadragulyával, beléndekkel, és más mérgező csucsorfélékkel(burgonyafélékkel). Ha valami nyersen nem fogyasztható, de feldolgozva igen az annak köszönhető, hogy a benne található méreganyagok a feldolgozás során elbomlanak vagy ártalmatlanná válnak. A csucsorfélék (ide tartozik a ebszőlő is meg a paprika, paradicsom, burgonya is) egész családjára jellemző a kisebb- nagyobb solanin tartalom, ez is egy olyan, az ember számára mérgező vegyület ami hő hatására elbomlik. Éppen ezért szörpöt, vagy üdítőt csakis akkor lehet készíteni a gyümölcsből, ha előtte hőkezelésnek volt kitéve. Általában befőttként használják fel, de személyszerint (főleg ha gyerek is van)sem haszonnövényként sem érdekeségképpen nem tartanám, főképpen nem a zöldségek között.Végezetül néhány link, amin elindulhat nyomozni a növény nyomában.
http://kerteszet.network.hu/blog/kerteszet-klub-cikkei/egynyari-fekete-afonyahttp://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/ebszolo.htmlhttp://www1.zalamedia.hu/naplo/061129/ag.html#vigySok Sikert!