hobbikert.hu

 
Hobbikert hírlevél

Kérdés-Válasz

 • Témák
  Témák
  A honlapon létrehozott összes téma kilistázása.
 • Kategóriák
  Kategóriák
  A honlapon létrehozott kategóriák megtekintése, valamint a témák szűrése kategóriák szerint.

egynyári fekete áfonya

Ertlné Mórocza Mária (Vendég) megjelenés időpontja: 2010. szeptember 16. csütörtök
Kaptam kanadai egynyári fekete áfonyát de nagyon kevés információ áll rendelkezésemre. Azt olvastam hogy nyersen nem fogyasztható. Milyen felhasználási lehetőségei vannak ennek a növénynek? Kicsit szkeptikus vagyok, ha nyersen nem jó,mitől lesz jó feldolgozva?Lehet-e ivólevet, szörpöt készíteni belőle?
Előre is köszönöm a választ.
     
 • Ginkgo Garden válaszolt megjelenés időpontja: 2010. szeptember 19. vasárnap · Elrejt · #1
  Kedves MáriaAz egynyári feket áfonyának csúfolt növény nem más mint a kerti ebszőlő (solanum melanocerasum). Mérgező vagy legalábbis nyersen mérgező mivoltát nagyban alátámasztja rokonsága a fekete ebszőlővel(fekete csucsor),a hirhedt nadragulyával, beléndekkel, és más mérgező csucsorfélékkel(burgonyafélékkel). Ha valami nyersen nem fogyasztható, de feldolgozva igen az annak köszönhető, hogy a benne található méreganyagok a feldolgozás során elbomlanak vagy ártalmatlanná válnak. A csucsorfélék (ide tartozik a ebszőlő is meg a paprika, paradicsom, burgonya is) egész családjára jellemző a kisebb- nagyobb solanin tartalom, ez is egy olyan, az ember számára mérgező vegyület ami hő hatására elbomlik. Éppen ezért szörpöt, vagy üdítőt csakis akkor lehet készíteni a gyümölcsből, ha előtte hőkezelésnek volt kitéve. Általában befőttként használják fel, de személyszerint (főleg ha gyerek is van)sem haszonnövényként sem érdekeségképpen nem tartanám, főképpen nem a zöldségek között.Végezetül néhány link, amin elindulhat nyomozni a növény nyomában.http://kerteszet.network.hu/blog/kerteszet-klub-cikkei/egynyari-fekete-afonyahttp://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/ebszolo.htmlhttp://www1.zalamedia.hu/naplo/061129/ag.html#vigySok Sikert!
 •  
 •  
  Válaszolt dr. Némethy Zsuzsanna, megjelenés időpontja: 2010. szeptember 19. vasárnap · Elrejt · #2
  Kedves Mária!Az egyéves fekete áfonyának elnevezett növényéről, ami valójában kerti csucsor vagy kerti ebszőlő, tudományos neve(Solanum melanocerasum)) már holnap olvashat a honlapon egy rövid ismertetőt.Üdvözlettel: Növénydoktor
Válaszod
Kérjük, hogy megjegyzés elküldéséhez először jelentkezz be