By Vendég on 2011. július 07. Csütörtök
Posted in Gyümölcs
Válaszok 4
Kedvelések 0
Megtekintések 4K
Értékelés 0
Az a problémám, hogy a nem régen vásárolt telkemen a gyömölcsös abból áll, hogy egymás hegyére, hátára vannak ültetve a fák, egymásba hajlanak. Pl 2-3 méterre van a diófától a barack. A diófa levelei fekete foltosak és a barack már nagyon rossz állapotban van, tavasszal rózsaszínű borzalmas valamik jelentek meg a levelein. Érdekes, hogy termést hozott, de a termés is beteges. lehet, hogy erről terjedt át a diófára? sok-sok facsemete van egymás hegyén hátán. Ki lehet ezeket szedni és távolabb vinni? Mi az egészséges "távolság? Minden fafajtát lehet egymáshoz közel ültetni, vagy vannak, amik nem bírják "egymást"?) Nagyon szomorú vagyok, mert sok barack fa van és látom erőltetni akarták a rengeteg gyümölcsfát, de sok fa megbetegedett. Ez talán a fény hiány miatt is van? Mit tehetnék?? Várva várom a válaszukat!!
Elmondása szerint ez a gyümölcsös elég rossz bőrben van. Mindenképpen ritkítani kell, mert a betegségek könnyebben terjednek egyik fáról a másikra, ha közel vannak egymáshoz. Olyan távolságra kell ültetni a fákat, hogy kifejlett korukban sem érjenek össze. Ez fajtánként változik.A sok magonc nem terem használható gyümölcsöt, csak ha beoltják őket nemes szemmel.A jó helyen levő, egészséges fákat meghagynám, a többit sajnálattal, de kivágnám. Ha van olyan. amit érdemes átültetni, azt természetesen nyugalmi időszakban tegye. A rossz bőrben levők helyett érdemesebb lenne fiatal, ellenálló csemetéket vásárolni.Arról még nem hallottam, hogy a fák nem bírnák egymás társaságát, csak ne nőjenek össze. A rózsaszín kártevőkről fogalmam sincs,mik lehetnek, talán, majd más tudni fogja.Én egy felszívódó hatású rovarölővel bepermetezném, mert az egész gyümölcsös fertőzött lehet kártevőkkel.Ugyanezt tenném a gombákkal is.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Egy kis segítség a különböző gyümölcsfák tenyészterület igényéhez: http://www.tuja.hu/tanacsokt_tenyeszterulet.htm
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Kedves Kis János! Kedves Csaba! nagyon köszönöm a válaszaikat, kedves János, nagyon megszívlelem a tanácsát, a nyugalmi időszak őszt jelent? Mikor érdemes a ritkítást elvégezni? Az idei év egyébként hihetetlen lett, mivel ezeken a sűrűn ültetett fákon hatalmas mennyiségű termés van. Még a tavasszal rózsaszínű iszonyatokkal teli fákon is, aminek már a felét le kellett vágni, még azon is dúsan tele van. Ilyen még eddig nem volt, így mondják a szomszédok. Ez mivel magyarázható? Azt hiszem, akinek ez a gyümölcsös a tulajdonában volt, nem sok érzéke volt a fákhoz. A kis facsemetéket egymás hegyére hátára ültette és természetesen eléggé beteges sok fa, bár valójában nem mindegyik, hanem főleg a barack és az a diófa, ami közel van nagyon az egyik barackhoz. Mit lehet tenni a dióval, hogy ne legyenek fekete foltok a leveleken és a termésen? Előre is köszönöm, ha valaki még válaszol!!
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Igen, a nyugalmi időszak az, amikor a fák pihennek. Lehullanak a leveleik.Átültetni ettől kezdve lehet őket egészen kora tavaszig ,kivéve,ha fagyott a talaj.Tavaly különlegesen sok eső esett,jobban érezték magukat a fák,több termőrügyet indítottak szerintem. Az almáknál nyilván egybeesett a termési periódussal, mert az is rengeteg van. Legalábbis itt.A diófa esetében nem tudok segíteni,a vegyszerek nem az erősségem. Remélem, arra majd válaszol más.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post