hobbikert.hu

 
Hobbikert hírlevél

Kérdés-Válasz

 • Témák
  Témák
  A honlapon létrehozott összes téma kilistázása.
 • Kategóriák
  Kategóriák
  A honlapon létrehozott kategóriák megtekintése, valamint a témák szűrése kategóriák szerint.

Csalán használata a permetezésben

Gerencsér Edit, megjelenés időpontja: 2010. június 01. kedd
Azt szeretném kérni,hogy részletesen írja legyen szíves azt,hogy csalánból milyen permetszer készíthető, ez mire használható és hogyan készíthetem el? Mi a módja a használatának? Valóban kiválthatók vele a mostanában gyártott vegyszerek? Milyen más növényt lehet használni a kártevők korokozok elleni küzdelmben?
Megoldott
Téma megoldva.

Elfogadott válasz

 • Pintér János válaszolt megjelenés időpontja: 2010. június 01. kedd
  Tisztelt Gábor!Én idén használtam először a csalánlevet permetezésre. Tetvek ellen próbálok így védekezni, és nagyjából sikeresnek mondható. Több helyről próbáltam információt gyűjteni, hogy hogyan kell elkészíteni, végül egy kertészeti oldalon kapott információt fogadtam meg. 10x-es mennyiségű vízben kell áztatni maximum két napig, aztán permetezve kijuttatni a növényre. Itt is lehet olvasni egy sajnos elég szűkszavú cikket a csalán használatáról, de azt írják benne, hogy vastagabbá teszi a bőrszövetét a növénynek. Az említett kertészetből az alábbi infót kaptam ...hogy lehetőleg min 24, max 48 órás áztatás után alkalmazzuk a csalán levét növényvédelmi célokra (pl levéltetvek ellen), az ez után történő áztatásnál ugyanis olyan fokú erjedés történik, ami már növényvédelmi célokra alkalmatlanná teszi a levet. Ebben az esetben tápanyagutánpótlásra még használható lesz a csalánlé (nagy nitrogén tartalma végett).A túl erjedt csalánlé egyéb iránt magas nitrogéntartalmával éppen hogy árthat a levéltetvek elleni védekezés során, hiszen a nagy N dózis a bőrszövetek elvékonyodásához vezethet, ami segít a tetveknek (a könnyebb hozzáférhetőségben) a növény szívogatásakor.Szóval lényeges a megfelelő erjesztési, áztatási idő megválasztása, ha permetezni akarjuk a növényre. Nálunk a csipkebogyókról eltüntette az összes tetvet, de van olyan növény, amin nem volt ennyire látványos a hatás. Ha teheti, akkor egymás után 3 nap, minden nap permetezzen vele, hogy hatásos legyen. Nem öli meg a tetveket, csak elriasztja őket. Én eddig 2x csináltam ilyen három napos permetezéseket, de még fogok a későbbiekben is.

   
 • Georgiades Gábor válaszolt megjelenés időpontja: 2010. június 02. szerda · Elrejt · #1
  Tisztelt Pintér János,A válaszát köszönöm kiprobálom az Ön által leirtakat.Megtenné,hogy megadja amásik kertészeti honlap elérhetőségét,persze amennyiben ez lehetséges.
 •  
 • Lukács Gábor válaszolt megjelenés időpontja: 2010. június 03. csütörtök · Elrejt · #2
  Kedves Pintér János! Lehet, hogy kissé nehéz a felfogásom, de kérem pontosítsa egy kissé: a csalán áztatásánál mihez képest méri a 10x-s mennyiségű vizet. Minek a 10x-ese? üdv.
 •  
 • Pintér János válaszolt megjelenés időpontja: 2010. június 03. csütörtök · Elrejt · #3
  [quote name=Georgiades Gábor]Tisztelt Pintér János,A válaszát köszönöm kiprobálom az Ön által leirtakat.Megtenné,hogy megadja amásik kertészeti honlap elérhetőségét,persze amennyiben ez lehetséges.[/quote]Tisztelt Gábor!A www.gazdabolt.hu oldalon kaptam az említett információt. Van egy szaktanács része az oldalnak, ott lehet kérdezni.
 •  
 • Pintér János válaszolt megjelenés időpontja: 2010. június 03. csütörtök · Elrejt · #4
  [quote name=Lukács Gábor]Kedves Pintér János! Lehet, hogy kissé nehéz a felfogásom, de kérem pontosítsa egy kissé: a csalán áztatásánál mihez képest méri a 10x-s mennyiségű vizet. Minek a 10x-ese? üdv.[/quote]Tisztelt Gábor!a leszedett csalán tömegéhez képest. Én egyszerre 10l permetlevet készítek. Ehhez 1kg növényt szedek, beleteszem egy nagy tálba, ládába, és ráöntöm a 10l vizet. Szűk két napig hagyom, közben persze naponta többször átforgatom, megnyomkodom. Majd ezután szűrőn keresztül a permetezőgépbe öntöm.
 •  
 • Lukács Gábor válaszolt megjelenés időpontja: 2010. június 09. szerda · Elrejt · #5
  Kedves János!Köszönöm a választ. Mi a véleménye arról, ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítek és szűrés után próbálom pár napig tárolni? üdv
 •  
 • Pintér János válaszolt megjelenés időpontja: 2010. június 09. szerda · Elrejt · #6
  [quote name=Lukács Gábor]Kedves János!Köszönöm a választ. Mi a véleménye arról, ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítek és szűrés után próbálom pár napig tárolni? üdv[/quote]Tisztelt Gábor!Szerintem, ha le van szűre attól még erjedni fog. Must is erjed, pedig már nincs benne a törköly.
 •  
 •  
  ifj Molnár Attila válaszolt megjelenés időpontja: 2012. június 01. péntek · Elrejt · #7
  de én kiakarom irtani mijora acsalan ra
Válaszod
Kérjük, hogy megjegyzés elküldéséhez először jelentkezz be