hobbikert.hu

 
Hobbikert hírlevél

Kérdés-Válasz

 • Témák
  Témák
  A honlapon létrehozott összes téma kilistázása.
 • Kategóriák
  Kategóriák
  A honlapon létrehozott kategóriák megtekintése, valamint a témák szűrése kategóriák szerint.

Haldokló paradicsomok,mit tegyek?

Lotti (Vendég) megjelenés időpontja: 2010. július 10. szombat
Kedves Kertbarátok!

Nemrég ültettem ki a vetőládából a paradicsomokat és megdöbbenve tapasztaltam,hogy a száruk középen elkezdett barnulni és eldőltek a növények. Mellékelek 3 képet.
Nagyon-nagyon szomorú vagyok!
Ha valaki tudja,hogy milyen betegség ez és lehet-e tenni ellene valamit,az kérem sürgősen válaszoljon!
Előre is nagyon köszönöm!
Van itthon többfajta permetszer is,szeretném elkezdeni a védekezést már holnap. Feltéve,ha van még értelme egyáltalán.... Mert tudom,hogy sok esetben csak a megelőzés ér valamit és ha már kialakul a baj,akkor nem lehet tenni semmit.


Üdv,Lotti
     
 • P.Attila válaszolt megjelenés időpontja: 2010. július 11. vasárnap · Elrejt · #1
  A leírt tünetek alapján elképzelhető, hogy palántadőlés gombás betegség a gond okozója. Sajnos az elhalt törzsű, legyengült növényekkel nem lehet mit tenni. A betegség ellen Dithane 2%-os oldatával, 2 liter/m2 kilocsolásával (nem permetezés) lehet védekezni.A képen szereplő növények valamiért igen hosszúra nyúltak (pl. túl sűrűn voltak az ültetőládában, vagy rossz fényviszonyok miatt nyúltak meg?!). Ilyenkor nyugodtan lehet - még - mélyebbre ültetni, mert a pipaszár törzse hamar megtörik, és minél mélyebben van a gyökere, annál jobban tűri a szárazságot. Azoknál a növényeknél, ahol a törés felett hosszabb zöld rész maradt épen, meg lehet próbálkozni a levágás utáni újraültetéssel (költői túlzással, még a levelein is tud gyökeret eresztetni :lol: ).
 •  
 • Lotti válaszolt megjelenés időpontja: 2010. július 11. vasárnap · Elrejt · #2
  Kedves Attila!Nagyon köszönöm a válaszod!Igen,azért nyúltak hosszúra,mert túl sűrűn keltek ki. Ráadásul már hetekkel ezelőtt ki kellett volna ültetnem őket,de mindig közbejött valami.Plusz folyamatosan kapták a rengeteg esőt. Nyilván ezért gombásodtak le.Írtad a levágás utáni dugványozást,ezt már többször alkalmaztam sikerrel pl. letört ágak esetén és valóban meggyökereztek. De nem tudom,hogy beteg,gombás növénynél ezt lehet-e alkalmazni? Mert ki tudja,hogy az épnek látszó rész nem-e gombás?A beteg növényeket akkor eltávolítom és bevetek gomba elleni szert is.A permetszerrel való locsolásról még nem hallottam! Ennek mi a hatásmechanizmusa?Üdv,Lotti
 •  
 • P.Attila válaszolt megjelenés időpontja: 2010. július 11. vasárnap · Elrejt · #3
  Kedves Lotti!Nem tudom, hogy a beteg növények esetén mekkora az esélye a vissza-fertőződésnek, még nem próbáltam. De a remény hal meg utoljára, és nem árt ha a növény is kap a vegyszerből. A Dithane kontakt permetszer, mankoceb hatóanyaga a paradicsom több gombás megbetegedésére is jó (pl. fitoftóra, szeptóriás foltosodás). Esetleg lehet próbálkozni a megmentendő növényeknél más széles hatásspektrumú felszívódó gombaölő szerrel (pl. Amistar, amit korábban Növénydoki is javasolt paradicsom gombás megbetegedéseire).A locsolásnak az értelme, hogy a gomba a talajban van, és onnan fertőz. Gondolom, ezen egyszerű oknál fogva javasolják azt. Könnyebben kijuttatható a 2 liter/m2, mint permetezővel.
 •  
 • kovácsné büki éva válaszolt megjelenés időpontja: 2010. július 11. vasárnap · Elrejt · #4
  :lol:
 •  
 •  
  Lotti válaszolt megjelenés időpontja: 2010. július 11. vasárnap · Elrejt · #5
  Kedves Attila!Köszönöm a válaszod!Ha bárkinek van esetleg bármilyen ötlete,tippe,azt szívesen meghallgatom!!!!Üdv,Lotti
Válaszod
Kérjük, hogy megjegyzés elküldéséhez először jelentkezz be