hobbikert.hu

 
Hobbikert hírlevél

Kérdés-Válasz

  • Témák
    Témák
    A honlapon létrehozott összes téma kilistázása.
  • Kategóriák
    Kategóriák
    A honlapon létrehozott kategóriák megtekintése, valamint a témák szűrése kategóriák szerint.

Jonathán alma növényvédelme.

Ria, megjelenés időpontja: 2010. szeptember 10. péntek
A Jonathan almafa gyümölcsén 1-2mm-es bemélyedések vannak,alattuk a gyümölcshús szivacsos barnává válik,egyre több lesz,a gyümölcs rohamosan tönkremegy.Kukac nincs benne,nem gondolom azt sem,hogy monília lenne,a varasodás sem ilyen.Kerestem,de nem találtam a betegségről semmit.Tavaly kaptam egy
tanácsot,hogy ha kisdió nagyságúak az almák,kalcium tartalmú tartalmú szerrel permetezzem.Nem segített,vagy nem jól csináltam.Megjegyzem,van egy m-41 jonathan mellette az teljesen egészséges.Ha valaki tudna segíteni,nagyon megköszönném.Kár a fáért.10 éves,gyönyörű az alakja,a lombja.Üdvözlettel:Kis János.
Megoldott
Téma megoldva.

Elfogadott válasz

  • Ginkgo Garden válaszolt megjelenés időpontja: 2010. szeptember 11. szombat
    Kedves János, Elmondása alapján az alma keserű foltosodására tippelek. Ezt nem korokozó, vagy kártevő okozza, hanem úgynevezett élettani betegség. Több, együttesen ható tényező is okozhatja, de a legfőbb a kálcium hiány. Éppen ezért javasolták önnek a kálcium tartamú szerrel való permetezést ( ez kálcium klorid, vagy kálcium nitrát oldat is lehet), természetesen ez nem minden esetben segít a helyzeten. Továbbá nem ártana egy talajvizsgálat , és utána meszezés, ha ennek szükségességét a vizsgálat alátámasztja.A mellette levő másik jonatán fa valószínűleg más alanyra van oltva, ami vagy jobb stressztürő képességet kölcsönöz a fának, vagy pedig könnyebben felveszi a talajból a kálciumot.Sok sikert !

     
  • Kis János válaszolt megjelenés időpontja: 2010. szeptember 11. szombat · Elrejt · #1
    Kedves Gingko Garden!Nagyon köszönöm a válaszát,sokkal érthetőbbé tette a problémát./ezzel még nem találkoztam/Megcsinálom a kálcium pótlást,mert valószínű,hogy ez a probléma.Egyébként erős,szinte már robosztus,szép lombú,egészségesnek látszó fa.Tavasszal marhatrágya granulátumot,a későbbiekben lombtrágyát szokott kapni.Ha a kezelés nem sikerül,akkor megpróbálom a meszezést.Ehhez viszont újból kérném a tanácsát,mert még soha nem csináltam.Nem akarok kárt okozni.A másik jonatánnal kapcsolatban is igaza lehet,mert a problémásat a piacon,az egészségeset egy kertészetben vettem.Még egyszer köszönöm:Kis János.
  •  
  • Ginkgo Garden válaszolt megjelenés időpontja: 2010. szeptember 14. kedd · Elrejt · #2
    IIEzek a tényezők bármelyike külön vagy együttesen előidézheti a keserűfoltosodást, és mivel külön-külön mindegyik tényezőt nehéz ellenőrizni, ezért a legkönnyebb és kereskedelmi gyümölcsösökben alkalmazott módszer a kálcium-oldattal való permetezés. A felhasznált kálcium-kloridot 0,4%-os oldatban kell felhasználni: 400g CaCl2 +100 l víz, hacsak a felhasználási utasítás nem szól másképpen, és június közepétől fogva 10 naponként ezzel permetezni a gyümölcsöket. Így a kálcium direkt a gyümölcsökre jutatava könnyebben beépülhet a szövetekbe. Sajnos ennek a módszernek is megvannak a maga hátrányai. Az oldat szinte minden esetben gyengébb égést okoz a levelek szélén, ami levélszélek megbarnulásában, a levélszél szöveteinek az elhalásában fog megmutatkozni. Éppen ezért semmilyen körülmények között nem szabad az ajánlottnál töményebb oldatot használni, inkább hígabbat és gyakrabban. Továbbá nem ajánlott nedves, esős időben alkalmazni a szert, amikor a levelek nehezen fognak megszáradni, és a tartós nyári meleg idején a nap leghűvösebb óráiban, lehetőleg kora reggel kell permetezni.A vegyszer használatán kívül természetesen vannak más kertészeti praktikák is, amelyekkel el lehet kerülni a gyümölcsök foltosodását.A fentebb említett foltosodást okozó tényezőket figyelembe véve az egyik segítség a fának az, ha száraz időben öntözzük és mulcsozzuk a talaj nedvesen tartásának érdekében. A mulcsozás amúgy is jótékony és ajánlott akkor is, ha a nincsen semmi probléma a gyümölcsfákkal. Mulcsozó anyagként ebben az esetben nem ajánlott a szalma, inkább kerti komposzt vagy fűnyesedék. Ha erős növekedésű fáról van szó, akkor trágyázásnál ne használjunk csak nitrogéntartalmú műtrágyát, inkább lassan felszívódó négykomponensű műtrágyát (N-P-K-Ca) válasszunk, de legjobb az érett istállótrágya. Ha a talaj elég tápanyagdús vagy trágyázva volt az elmúlt években, akkor ezt egy ideig el is halaszthatjuk.A jelenségre hajlamos erős növekedésű fáknál a téli metszések helyett jobb a nyár végi, zöld metszést alkalmazni, ezzel könnyebben irányíthatjuk a fa fejlődését úgy, hogy a növény ne reagáljon erőteljes hajtásnövekedéssel. A gyümölcsritkítást csak mérsékelten, az adott fajtának megfelelően hajtsuk végre, inkább legyen több, közepes méretű gyümölcs, mint kevés, de nagyméretű.. A szüretet nyújtsuk el, amennyire csak lehetséges, a túl korán leszedett gyümölcsnél még akkor is, ha egészségesnek tűnik, a tárolás során gyakran megjelenik a foltosodás. A talaj pH értékét meszezéssel kell a megfelelőre korrigálni, de ahhoz, hogy tudjuk, mennyi mész hozzáadására van szükség, ismerni kell a talaj aktuális állapotát és típusát. A pH mérést talajtani intézetben kell igényelni vagy házi ph-mérő készlettel lehet elvégezni. A genetikai és időjárási tényezőkkel szemben nem nagyon tudunk védekezni. Ha nagyon rossz a helyzet és a termés minden évben használhatatlanná válik, akkor esetleg szóba jöhet a fa átoltása. Sok Sikert!
  •  
  • Ginkgo Garden válaszolt megjelenés időpontja: 2010. szeptember 14. kedd · Elrejt · #3
    IKedves János, Kérésére válaszomat kiegészítem. Amint azt már írtam, a jelenség az alma keserű foltosodása, amit egyes forrásokban még Jonatán foltosodásnak is neveznek, pedig más fajtákra ( pl Granny Smith, Yellow Newtown, , Golden Delicious, Gravenstein, Red Delicious ) is jellemző az élettani rendellenesség. (Személy szerint egy Tartós Gusztáv almafánál láttam először a keserű foltosodást, ez a fajta annyira hajlamos erre, hogy csak kimondottan meszes talajokra ajánlott. A fán nem lehetett sokat segíteni, de lévén egy impozáns öreg példány, a kert tulajdonosa akkor sem akar megválni tőle, ha a gyümölcse nem a legjobb) A foltosodás fő oka a kálciumhiány a gyümölcs szöveteiben, de ezt a hiányt nem feltétlenül a túlzottan savas, mészben szegény talaj okozza. Okozhatja a talajban a tápanyagok és mikroelemek közötti nem megfelelő egyensúly, ami a kálcium felvételét megnehezíti, vagy egy élettani stresszhatás, ami miatt a felvett és rendelkezésre álló kálcium mennyisége nem elég ahhoz, hogy a gyümölcsök egészségesek és hosszan tárolhatóak legyenek.1-Az egyik, kálciumhiányt okozó tényező a vízhiány. Ha nem elegendő a talaj nedvességtartalma, akkor a fa képtelen lesz annyi kálciumot venni magához, amennyire szüksége lenne. Éppen ezért fontos, hogy a foltosodásra hajlamos fát nagyon száraz esztendőben öntözzük, főleg az aktív növekedési időszakban.2-A másik, kálciumhiányt okozó tényező a több napig tartó meleg, forró, száraz levegő. A kálcium (és más vízben oldódó ásványi anyagok) a xilém-edényeken feláramló nedvben jutnak el a növény különböző részeibe. Ennek a nedvnek az áramlását pedig (a gyökerektől a levelek irányába) a párologtatásból adódó szívóerő biztosítja. Egy adott hőmérsékleti küszöb fölött a fa lezárja a gázcserenyílásait, hogy kevesebb vizet veszítsen, ennek következményeként pedig nagymértékben csökken vagy teljesen leáll a levelekbe és a gyümölcsökbe áramló nedv, ami a kálciumot is szállítaná. 3- Ha a növény nem megfelelően vagy kiegyensúlyozatlanul van trágyázva, akkor túlzott mennyiségű nitrogénhez jut és ez erős hajtásnövekedéshez vezet. Ilyen esetben a rendelkezésre álló kálciummennyiség elsősorban a hajtások növekedéséhez használódik fel, és ami marad, az nem lesz elég a gyümölcsök egészséges kifejlődéséhez.4- Szintén a nem kiegyensúlyozott trágyázás okozza azt a jelenséget, amikor a növény túlzott mennyiségű káliumot és magnéziumot vesz fel. Mivel ez a két kémia elem több tulajdonságban is közel áll a kálciumhoz, így bizonyos vegyi anyagok kialakulásánál helyettesíthetik ezt. Ha nagy mennyiségű szabad magnézium található a növényben, akkor ez átveszi a kálcium szerepét, beépül a kálcium helyére a gyümölcs szöveteibe.5-Ha a talaj kémhatása nem a legmegfelelőbb, akkor a növény eleve nehezen tudja felvenni a kálciumot, ugyanakkor a savas kémhatás az alacsony kálciumszintet is jelzi. A 6.0-nál kisebb ph-val rendelkező, savas talajon már nehezebb a kálciumfelvétel a fának.6-A túl erős, nem megfelelő téli metszésre a fák erőteljes növekedéssel reagálnak a következő évben. Az erőteljes növekedés esetében pedig megint az a jelenség áll elő, amikor a rendelkezésre álló kálcium inkább a növekedés biztosítására használódik fel, mintsem a gyümölcsökre.7-A gyümölcsritkítás pozitív hatással van a gyümölcsök minőségére, a kevesebb gyümölcs nagyobbra fejlődik, jobb minőségű lesz. Ennek ellentmond az a jelenség, hogy erős gyümölcsritkítás esetén kihangsúlyozottabban jelentkezik a keserű foltosodás is. Ennek oka a gyorsabban és nagyobbra növekvő gyümölccsel magyarázható.8-És végül, de nem utolsó a sorban a fajta hajlamossága a keserű foltosodásra, ennek genetikai okai vannak, és ha az adott fajta nagyon hajlamos erre az élettani betegségre, akkor ezt megszüntetni nem lehet, csak enyhíteni megfelelő odafigyeléssel.
  •  
  •  
    Kis János válaszolt megjelenés időpontja: 2010. szeptember 14. kedd · Elrejt · #4
    Kedves Gingko Garden!Köszönöm a segítségét,ez igazán alapos és mindenre kiterjedő válasz.Tudtam hogy bonyolult a növények anyagcseréje,de hogy ennyire!...Sok dolog,amit említ,valószínűsíthető.Tőlem telhetően a tanácsait követve gondozom majd a fát,biztosan meglesz az eredménye.Még egyszer köszönöm.Kis János
Válaszod
Kérjük, hogy megjegyzés elküldéséhez először jelentkezz be