1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2017. május 17. Szerda
  4 Válasz
  21.6K Megtekintés
Tavaly ősszel ültetett törökmogyoró fánk (földlabdás, kb. három méteres) még nem éledt fel. Kertész javaslatára nagyobb vízgyűjtő tálcát csináltam neki, és fixebbre kötöztem, hogy a gyökerét ne mozgathassa a szél. Múlt héten elkezdett a tövéből a föld fölött tíz centi magasságban friss hajtást hozni, levélkével. De a koronáján továbbra sincs életjel, mintha csak tél lenne. A kéreg alatt és az ágacskáin a régi rügyek alatt viszont zöld a szára.
Mit tehetnék még? Vagy ebben az évben már ebből semmi nem lesz?
Köszönöm a választ!
Horváth András
6 évvel ezelőtt
·
#29762
Kedves András!
A leveléből nem derül ki, ezért kérdezem:
- a növényt földlabdásként vette, vagy meglévő növényt ültetett át?
- vissza lett-e metszve a növény az ültetést követően ősszel (vagy legkésőbb idén tavasszal)?
- Ha földlabdás növényt vásárolt, egyben volt- e a földlabda az ültetés idején?
- Pontosan mikor ültette a növényt? (szeptemberben vagy decemberben?)
-Került-e az ültetőgödörbe szerves vagy műtrágya? Ha igen, milyen és mekkora mennyiségben?

Ha eddig nem hajtott ki a növény, akkor valószínűleg már nem is fog. A növény mérete elég nagy, ekkora méretű növényt iskolázás nélkül nem javasolt átültetni. Fenti kérdésekre adott válasza alapján igyekszem tovább segíteni.
Üdvözlettel:

Kovács Adrienn
Okl. kertészmérnök
6 évvel ezelőtt
·
#29764
Kedves Adrienn!
Földlabdásként vásároltuk, de eléggé szétesett ültetéskor. A kertészet elmondása szerint nem kellett metszeni, így tavasszal sem metszettük. Szeptember végén ültettük, mert akkor jött meg :)
Kevés szerves trágyával keverve ültettem.
Azóta egyszer levagdostam a tövéből a hajtásokat, de ismét hozott hármat. Ami még nekem furcsa, hogy a friss tövek mind az oltás alatt jönnek. (Nem tudom, hogy tényleg így hívják-e azt a bütyköt a tövénél, amire azt kérte a kertészet, hogy mindenképpen a föld fölött maradjon)
Remélem, elég információt adtam, nagyon sajnálnánk, ha elpusztul a fa.
Előre is köszönöm!
András
6 évvel ezelőtt
·
#29777
Kedves András!
Úgy tűnik, nagyjából jól csinált mindent -az egyetlen "hiba" a földlabda szétesése -de ez nem feltétlenül Önön múlott ( a szállítás / rakodás során is sérülhet a földlabda, vagy eleve olyan típusú a talaj, ahol a növényt termesztik...)
A megadott adatok alapján azt mondanám, hogy gond lehetett a túl korai földlabdázás (szeptemberben lombhullató növényeket még nem nagyon szoktunk kilabdázni, általános szabály, hogy a lombhullást meg kell várni, az inkább október közepe..). Látni kellene a növény gyökérzetét is, mert egy ekkora növénynél már számít, hogy hányszor volt iskolázva (az iskolázások a földlabdán belüli gyökérmennyiséget növelik, így ültetés után kevésbé valószínű, hogy a meglévő gyökérzet nem tudja ellátni a növényt elegendő csapadékkal és tápanyaggal). A tavalyi év vége szokatlanul aszályos és meleg volt (még decemberben is napi szinten öntöztek a kertészetek), így könnyen előfordulhat, hogy tavaly nem vagy nem volt elegendő gyökérzet, ami a vizet felvegye, vagy nem volt elegendő csapadék az ültetést követően, és emiatt nem hajt ki a növény idén.
Az alany ( a növény alsó része, mely a gyökérzetet is biztosítja) a török mogyoró esetében általában szintén török mogyoró. Így, ha meghagyják az alulról kihajtó friss hajtásokat, szintén török mogyoró lesz belőle (csak persze sokkal lassabban, és nem az Önök által kiválasztott fajta, illetve ebben az esetben inkább bokorfa lesz).
A faiskolák reklamáció esetén általában kimennek és megnézik a körülményeket, gyökérzetet stb., javaslom, forduljon az értékesítőhöz, ahonnan a növényt vásárolta. Innen a számítógép mögül okosabbat nem tudok mondani.
Üdvözlettel: Kovács Adrienn
6 évvel ezelőtt
·
#29779
Köszönöm szépen a választ!
Megpróbálok mindent megmozgatni az ügy érdekében!
András
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére