hobbikert.hu

 
Hobbikert hírlevél

Kérdés-Válasz

 • Témák
  Témák
  A honlapon létrehozott összes téma kilistázása.
 • Kategóriák
  Kategóriák
  A honlapon létrehozott kategóriák megtekintése, valamint a témák szűrése kategóriák szerint.

lemosó permetezés

Pázsi Ernő (Vendég) megjelenés időpontja: 2013. január 30. szerda
T. fórumozok. Szeretném megtudni mi a legkorábbi időpont a tavaszi lemosó permetezéshez.
Megoldott
Téma megoldva.

Elfogadott válasz

 • László András válaszolt megjelenés időpontja: 2013. január 31. csütörtök
  Sziasztok! Barackfa lemosó permetezéséhez kérnék tanácsot, milyen szert használjak. Tavaly elkapta őket egy gombás fertőzés (összecsavarodtak a levelek és beráncosodtak) de azt kikezeltem még ősz előtt, viszont megelőzés képpen mit javasoltok, esetleg kombinált szert gomba és rovarok ellen. köszönettel

   
 • Gyöngyössy válaszolt megjelenés időpontja: 2013. január 30. szerda · Elrejt · #1
  Ilyen nincs, hogy legkorábbi. Gyakorlatilag egész télen lehet, legfeljebb kevese(bbe)t ér.A legjobb hatásfokú a levélkék megjelenéséhez legközelebb, minél később, esetleg már a levélcsúcsok látszódnak is, de mikor a virágszirmok még védik a bibét. Amikor a rügypikkelyek már széttolódtak, akkor jobban hozzá lehet férni a szerrel az ott telelő kártékony dolgok szaporítóképletéhez. Ilyenkor már a kártékony állatok is nagyobb valószínűséggel mozgolódnak, a tojások légcseréje fokozódik, stb.Ez úgy március közepe-vége táján van, évtől függően.Viszont vannak dolgok, amik ellen már korábban is jó permetezni, így egyesek kétszer szoktak tavaszi lemosást csinálni, február végén és március végén. (A zárt szirmok megperzselődése se baj, csak a bibékre kell vigyázni.)
 •  
 • Wagner Zsolt válaszolt megjelenés időpontja: 2013. január 30. szerda · Elrejt · #2
  A legkorábbi az ősz, de ekkor még őszi lemosónak nevezik, előttem érthetetlen okból. :-) Elvben nincs legkorábbi időpont, ebből csak kikésni lehet. amikor az időjárás engedi nyugodtan lehet csinálni. Figyelembe kell venni azt is, hogy a téli olajok hoszabb idő alatt fejtik ki hatásukat, a réztartalmú szerek meg rügypattanás után egyes fák levélzetét perzselik.
 •  
 • Pázsi Ernő válaszolt megjelenés időpontja: 2013. január 30. szerda · Elrejt · #3
  Köszönöm a TAVASZI/március-május/ lemosó permetezésre adott választ.
 •  
 • Wagner Zsolt válaszolt megjelenés időpontja: 2013. január 30. szerda · Elrejt · #4
  Kedves Ernő!Mint azt irtuk mindketten, nincs olyan, hogy legkorábbi időpont. Tavaszi lemosó permetezést úgy is hivják, hogy tél végi lemosó permetezés. A májusi időpontot már kicsit későnek tartom.
 •  
 • Gyöngyössy válaszolt megjelenés időpontja: 2013. január 31. csütörtök · Elrejt · #5
  Igen, az április eleje a legvégső időpont, de csak elhúzódó tél esetén.
 •  
 • Pázsi Ernő válaszolt megjelenés időpontja: 2013. január 31. csütörtök · Elrejt · #6
  Köszönöm a válaszokat.
 •  
 • Válaszolt dr. Némethy Zsuzsanna, megjelenés időpontja: 2013. január 31. csütörtök · Elrejt · #7
  Kedves Pázsi Ernő!A lemosó permetezéseket akkor szokták alkalmazni, amikor a fás növények lombjukat elveszették, tehát nyugalomban vannak. A permetezést mindig valamilyen károsító szervezetek ellen végezzük, pl. kártevők vagy kórokozók fákon áttelelő alakjai ellen. Ha vannak ilyenek! tehát ha indokolt.Az időpontról: fagymentes, 8-10 C fokos melegben, gyakran vannak ilyen rövid időszakok januárban is. Alacsonyabb hőmérsékletnél már csak azért sem érdemes, mert a levegő lehet, hogy felmelegszik 10 fokra, de a fatörzsek fagypont körüli hőmérsékletűek, a permetlé rádermed a védendő felületre, és így nem éri el hatását. Ez különösen vonatkozik az olajtartalmú permetlevekre.A permetezésnél az első kérdés, hogy mi ellen kell védekezni. A fák repedéseiben áttelelő kártevők ellen az olajtartalmú rovarölő szerek hatnak, tél folyamán azokat ki lehet bármikor juttatni, csak a hőmérséklet befolyásolja hatékonyságukat. Az időjárás tipikus alakulása szerint a február végi márciusi kezelés esetén már a kellő nappali felmelegedés gyakoribb, ezért érdemes akkorra időzíteni. A permetezés időpontjának kiválasztásánál fontos szempont legyen a kezelés utáni 2-3 napos tartósan eső mentes időszak, különben az eső lemossa a növényvédő szert, és a kezelést meg kell ismételni.Lemosó permetezést a fákon telelő kórokozók ellen is alkalmazzuk. Vannak olyan gombák (csonthájasokat fertőző sztigmínás betegség), melyek már 4 C fokos léghőmérsékletnél szaporodik, és szórja a konídiumait (spóráit), és fertőzi a fák vesszőit. Ez ellen például rügypattanás előtt feltétlenül kell réz tartalmú gombaölő szerrel védekezni. Ez a kezelés az őszibarack hírhedt tafrínás betegsége fán áttelelő alakja ellen is hat.Kérdésére a válaszom, hogy ilyen általánosságban feltett kérdésre nem lehet helyes választ adni. Ha megadja, hogy milyen növényről van szó, a válasz pontosítható.Üdvözlettel: Növénydoktor
 •  
 • Gyöngyössy válaszolt megjelenés időpontja: 2013. január 31. csütörtök · Elrejt · #8
  Ha a barack az őszibarack, akkor a betegség (tafrinás levélfodrosodás) elleni lemosás ott van eggyel lejjebb, Növénydoktor hsz-a alja felé.Tehát bármilyen réztartalmú lemosó megfelel. Ha többféle fa is részesül a lemosásból, akkor jó és viszonylag olcsó a Vegesol eReS, amiben van réz, kén, olaj, különféle károkozók ellen.Ha csak ősz előttre sikerült leküzdeni a tafrinát, az elég szomorú, mert nyár elejére, a levegő melegebbé és szárazzá válásával minden kezelés nélkül, magától is eltűnik, a következő tavaszig.A tafrina elleni növényvédelem valahogy így néz ki: Őszi lemosás, a levelek többségének lehullása után.Tavaszi lemosás a pirosbimbós állapotban végzett metszés után. Ideális időpontnál ilyenkor már látszódik néhány levél csúcsa, ami némelyik őszifajtánál megég a réztől, de ez nem gond, több a haszon, mint a kár.Utána virágnyílástól (időjárás függvényében 7-10 naponta) kb. 3 alkalommal kell rá nyomni felszívódó szert. Nálam a Folicur solo vált be, de jó erre a célra bármilyen konazol, pl. Score vagy Alfa solo márkanéven.Ezeket ki lehet egészíteni (nagy fertőzésveszély esetén) kontakt szerekkel. De kontakt szer magában nem elég, kivéve, ha különösen száraz a tavasz.A felszívódó szerek használatát nem szabad későn kezdeni, mert ha egyszer belemegy a betegség a levelekbe, akkor már emelt dózissal sem biztos, hogy sikerül gyógyítani. Egész apró levélméretnél el kell kezdeni, ha ilyenkor meg van fogva, akkor a rosszul kezelt fák legerősebb fodrosodása idején ennek a permetezését már abba lehet hagyni.Száraz, meleg tavaszon 1 permetezés is elég lehet, néha 4 is kell.
 •  
 • László András válaszolt megjelenés időpontja: 2013. január 31. csütörtök · Elrejt · #9
  Kedves Gyöngyössy!Köszönöm a segítséget és még időben fogom kezdeni a kezelést. Valóban barack, remény fajta, azaz a lapos barack.
 •  
 • Wagner Zsolt válaszolt megjelenés időpontja: 2013. január 31. csütörtök · Elrejt · #10
  Az is fontos, hogy időben! Azonban a kezelést, mint ahogy irták kezdetben kontakt szerekkel, utána felszivódóval, egészen addig, amig a hőmérséklet nagy általánosságban nem éri el a 8-10 celsius fölötti értéket. Utána már a betegség tünetei nem manifestálódnak. Augusztusban már könnyen tudunk ellene védekezni, mert nincs erre vonatkozó tünet, ami nem azt jelenti, hogy a konidiumok a következő év tavaszán nem fognak fertőzni. Lemosó permetezéssel a kórság nagymértékű elszaporodását korlátozhatjuk, de korántsem elegendő. Kontakt szerek közül a Delan kielégitő eredményt szokott hozni, leveles állapotban.Bocsi ezt néha keverem: fertőzni 4-8 celsius között fertőz a leginkább a tafrina és 15 celsius felett meg már nem kell védekezni. A 8-10 celsius ez esetben téves.
 •  
 • Pázsi Ernő válaszolt megjelenés időpontja: 2013. február 01. péntek · Elrejt · #11
  tisztelt dr.Némethygyümöécsfáim a következök:öszibarack,nektarin,cseresznye,birs,körte,meggy,kajszi,alma,mogyoró,szilva. 6 éve vásároltam a családi házat és a fák /41 db/ 80%-át már én ültettem. A gyümölcsfák egészségesek mivel minden évben végrehajtöm az öszi és tavaszi lemosó permetezést, vegasol eres-el. rovarölő szert nem használok,helyette ragacsos sárga lapokat és bió egérragasztó-ragacsos papir kombináciot a fa törzsekre tekerve. A lemosó permetezés ideje azért érdekel mert mindenki más időpontott illetve időjárási körülményeket ajánl.válaszát köszönöm és igen hasznosnak tartom.köszönettel:Pázsi Ernő
 •  
 • Wagner Zsolt válaszolt megjelenés időpontja: 2013. február 03. vasárnap · Elrejt · #12
  Kedves Gyöngyössy!31-én datálódott válasza:.. Kontakt szer magában......különösen, ha száraz a tavasz...Szerintem véletlen elirás.Az egészen apró levélméretnél, már felszivódó szerek használata, azért a gazdaságosságot, pláne pár fa esetében szerintem megkérdőjelezi. Én itt még a kontakt szerek mellett kardoskodnék, mert még nincs megfelelő mennyiségű levélfelület, habár idő hiányában és túl nedves időjárás esetén előnyei megkérdőjelezhetetlenek.Kedves Ernő!A lemosó permetezésen túlmenően, ott van a fák speciális növényvédelme, melyre aztán tényleg rövid idő áll rendelkezésre. A legfontosabb a virágzás kezdetén, közepén és esetleg végén történő permetezés, mert a lemosó nem old meg mindent. Pl. meggy, vagy a kajszi jó esetben egyáltalán nem hoz termést, mert a monilia elviszi már virágzásban.
 •  
 • Gyöngyössy válaszolt megjelenés időpontja: 2013. február 03. vasárnap · Elrejt · #13
  Ezt a véleményt fenntartom:kontakt szer magában nem elég, kivéve, ha különösen száraz a tavaszLegfeljebb annyi engedménnyel, hogy egy viszonylag száraz és meleg tavaszon is elég lehet, ha elég alapos. :)A tafrina kizárólag a zöld leveleken tud támadni, azaz akár kontakt, akár szisztémikus a szer, kizárólag a pici leveleket tudja védeni. A fás részeket meg már letisztítottuk a lemosóval. Tehát gazdaságosság szempontjából teljesen mindegy, hogy milyen típusú a permet, mert mindenképpen csak a pici levelekre kerülő permet hasznosul.A másik része a dolognak a hatásosság. Virágzás környékén 2-3 meleg napon megduplázódik a zöld felület mérete. Azaz hiába permeteztünk kontakt szerrel, lesz egy ugyanekkora, totálisan védetlen felület, ami egy pár napos hideg, csepergős idő alatt komoly veszélynek van kitéve.Viszont ha az apró levélkezdemények felveszik a szisztémikus szert, az a szövetekben bizonyos mértékig eljut az újabb levelekbe, hajtásokba, ami ha nem is mindig jelent totális védelmet, de a gomba elszaporodását nagyon lelassítja, legalábbis a következő permetezésig vagy felmelegedésig.Így már a kezdetektől meggátoljuk a tafrina szövetekben való megkapaszkodását, ahonnan aztán elhatalmasodhatna.A kezeletlen (vagy rosszul kezelt) fákon való tombolás idején a tiszta fák fertőződésének veszélye már nagyon alacsony, ezért amikor a nagyon rosszul kinéző fák tulajdonosai észvesztve fújkálnak mindenfélét a fáikra, akkor a tisztán tartott fák permetezését már abba lehet hagyni.Kimondottan tafrinaveszélyes időkre valók a kontakt szerek, a szisztémikusok mellé (nem helyett), amikor a levelek egy részének adunk totális védelmet, fokozva ezzel a felszívódók hatásosságát.Ezekre az apró levelekre még N-tartalmú lombtrágya használata sem felesleges, mert minél gyorsabb a növekedés, annál jobban felhígul a fa szervezetében a bejutott gombák töménysége, így a fa immunrendszere is fel tudja venni ellenük a harcot, a fa lenövi a betegséget..A leírtakat egy főként őszibarack-termelésből embertől tanultam. Kénytelen voltam belátni az igazát, mert a csak virágzáskor elkezdett permetezéssel nem értem el több sikert, mint ha nem permeteztem volna, kezdő barackos-tulajdonosként elég komoly károkat kellett elszenvednem a tafrina miatt. Főleg a június első harmadában érő fajták sínylették meg, mert érésig nem tudott pótlódni eléggé a levélzet.
 •  
 • Wagner Zsolt válaszolt megjelenés időpontja: 2013. február 03. vasárnap · Elrejt · #14
  Bocsi! A hiba az én készülékemben van. Pont a forditottját értettem, hogy kontakt szer különösen száraz tavaszon nem elegendő. Valahogy a kivéve szó felett átsiklottam kétszer is. Ezért nem értettem az egészet, mert akkor oda a csapadékos, nedves szó illett volna. Mégegyszer bocsi.Nem vitatom a felszivódó készitmények hatásosságát, tekintettel arra, hogy én is mielőbb kiegészitem a kontakt szereket felszivódóval, de nekem megéri, mert 10 liter permetlé nem sok minden. Pár darab fára ebben a stádiumban meg két liter is rengeteg. Én az időben elkezdett védekezést húznám alá, legyen az kontakt szerrel, vagy kombinálva. Persze ezt mindenkinek magának kell eldönteni. Kontakt szerekkel macerásabb a kielégitő védelem, de lényegesen olcsóbb. Nagyobb telepitásnél meg nem kérdéses a dolog, ott mindenképpen megéri a komplex védelem. Végeredményben nincs köztünk véleménykülönbség, kivéve, hogy rosszul olvastam azt az egy sort. További szép estét.
 •  
 •  
  Válaszolt dr. Némethy Zsuzsanna, megjelenés időpontja: 2013. február 03. vasárnap · Elrejt · #15
  A lemosó permetezés idejét a hőmérsékleten kívül a fák fenológiai (fejlődési) állapotához szokták viszonyítani.A lemosó permetezéseket rügypattanás előtt vagy rügypattanás kezdetén ajánlott elvégezni. A felsorolt gyümölcsfajoknál ez nem azonos időben történik, amint már saját fáinál megfigyelhette. Legkorábban a mogyoró, azt követően a csonthéjasok rügyei pattannak ki, majd hamarosan virágoznak, legkésőbb pedig az alma, körte és birs hajt ki. Ha együtt permetezi őket, akkor a szilva, kajszi- és őszibarack rügypattanását figyelje, és akkor ajánlom egyszerre kezelni a fákat. A csonthéjasok többségének levele és virága érzékeny a Cu tartalomra, ezért a lemosó permetezést azok megjelenése előtt ajánlott végezni.
Válaszod
Kérjük, hogy megjegyzés elküldéséhez először jelentkezz be