1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2010. július 08. Csütörtök
  4 Válasz
  10.6K Megtekintés
Tavasszal vásároltunk egy házat, 3600 négyzetméter telek tartozik hozzá. Jelenleg, idő hiányában csak kb. a felét tudjuk megfelelően gondozni. Viszont szeretnénk, ha a másik fele is rendezett képet mutatna. Hogyan kellene kialakítani ezt a másik felét, hogy viszonylag kevesebb munkával is tiszta, rendezett legyen? Nagyon szeretnék egy-két jó ötletet! Köszönöm: István
13 évvel ezelőtt
·
#7883
Válasz elfogadva
Gyomirtó, vagy fűnyíró. :-) Az ugaron tartott részt a legkevesebb időtöltéssel ezzel a két technológiával lehet tisztán tartani. Még ha nem is locsolt a gyep, folyamatos nyírás esetén mutatós tud lenni.Lehet kombinálni a művelt és a gyepesített részek váltakozását gyümölcsfák telepítésével, viszont ez az opció már jelentősebben is növelheti a ráfordított idő mennyiségét.
13 évvel ezelőtt
·
#7883
Válasz elfogadva
Gyomirtó, vagy fűnyíró. :-) Az ugaron tartott részt a legkevesebb időtöltéssel ezzel a két technológiával lehet tisztán tartani. Még ha nem is locsolt a gyep, folyamatos nyírás esetén mutatós tud lenni.Lehet kombinálni a művelt és a gyepesített részek váltakozását gyümölcsfák telepítésével, viszont ez az opció már jelentősebben is növelheti a ráfordított idő mennyiségét.
13 évvel ezelőtt
·
#7886
Kedves István, Többféle kertészeti praktika is van amelyek alkalmazásával csökkenteni lehet a kert rendbetartásához szükséges időt. A gyomlálás és rendszeres kapálás helyett ajánlott szerves talajtakaró anyagok , mulcsok használata virágágyakban, bokrok és fák alatt, és a zöldségeskertben is. Mulcsozó anyagnak nemcsak a megvásárolt fenyőkérget lehet használni, hanem a fűnyírás során keletkezett fűnyesedéket is, ha nem használunk a gyepen műtrágyát. Nagyobb területen, mint az ön esetében is kialakíthatunk egy vadvirágos rétet.Vagy úgy, hogy engedjük az eredeti növényzetet egy kissé elvadulni, vagy megfelelő fűmagkeverékkel. Egy pipacsokkal, búzavirággal, margarétával és esetleg nárcisszal díszített udvarész nagyon jól néz ki, és ha a fűnyíróval néhány kanyargós ösvényt is vágunk bele, akkor egyáltalán nem kelti elhanyagolt kert érzését.A kert többi részét is érdemes a „kevés gondozás” elvét követve kialakítani, ezért kerülni kell a virágágyásokban az egyéves növények ültetését, a gyakori nyírást vagy metszést igénylő bokrokat, a támasztékkal és folytonos irányítgatással nevelhető kúszónövényeket. Az évelő, terebélyesre növő virágok kevesebb odafigyeléssel is jól néznek ki. Cserjék ültetésével is érdekessé és vonzóvá lehet tenni egy kertrészt. Különböző színű, árnyalatú, és koronaformájú fenyőfélékből érdekes összealításokat lehet létrehozni, amelyek nemcsak, hogy egész évben mutatósak, de sem metszést, sem nyírást nem igényelnek.Ha igazán igényes, és nagyobb pénzösszeget is hajlandó áldozni a kert kialakítására, akkor érdemes egy olyan céggel vagy kertésszel késztetni egy tervet, aki már eleve az „kevés gondozást” igénylő kertekre szakosodott. Sok sikert!
13 évvel ezelőtt
·
#7891
Tisztelt Lóczy István!Nekünk is ekkora kertünk van, vagy talán egy kicsit nagyobb. A felében vannak gyümölcsfák, és veteményes rész. A másik felén meg csak kaszálom, ezért nem gazosodik fel, és a kert végébe vannak fák, bokrok ültetve, mint eggy kissebb erdős rész. A kaszálás kb. három óra alatt megvan (motoros fűkaszával).Tisztelettel: László :roll:
13 évvel ezelőtt
·
#7958
Talajtakarókkal is lehet csökkenteni a gondozandó területek méretét. Az én kedvencem az örökzöld orbáncfű. http://www.tuja.hu/hypericum_orbancfu.html Miután szépen összenő, dússá válik, nincs az a gyom, ami képes lenne feltörni alóla. Sok gondozást nem igényel. Általában kétévente visszavágok a magasságából, ilyenkor mindig szép egyenletes látványt nyújt.Van még tarka levelű meténgem is. http://www.tuja.hu/cserje43.htm Ez is nagyon mutatós, de kényesebb, félárnyékban érzi jól magát és alóla könnyebben tör fel a gyom. Sok más szép és hasznos talajtakaróra lelhet kertészetekben, interneten is érdemes nézelődni.Célszerű lenne néhány tő kúszóborókát ültetni, idővel hatalmas területet képes elvonni a gondozandó terület méretéből.Készíthet kerti utakat, pihenőhelyet paddal vagy hintaággyal nagy méretű kavicsból, tüzéptelepen beszerezhető. Az erre szánt területet célszerű a kavicsréteg vastagságában (kb. 10 cm) kimélyíteni, a felesleges földkupacból sziklakertet építhet. Szegély készítése a kavicsok köré tartóssá teszi az utat és a többi leszórt területet. A kavics alá a gyomok feltörése ellen leteríthet geofilcet, de megfelel kiselejtezett padlószőnyeg is. Szoktak fekete fóliát is leteríteni, amit kilyukasztgatnak, hogy az esővíz elszivároghasson, de úgy hallottam valahol, hogy a most kapható fóliák idővel elbomlanak környezetvédelmi okokból. A kavicsok között is kinő a gyom, de könnyű eltávolítani. Félre kell lökni a kavicsdarabokat és könnyedén kihúzható a növény. Lombszívóval a ráhulló falevelek egyszerűen eltávolíthatóak róla.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére