hobbikert.hu

 
Hobbikert hírlevél

Kérdés-Válasz

 • Témák
  Témák
  A honlapon létrehozott összes téma kilistázása.
 • Kategóriák
  Kategóriák
  A honlapon létrehozott kategóriák megtekintése, valamint a témák szűrése kategóriák szerint.

Hogyan tarthatok rendet egy túl nagy kertben?

Lóczy István (Vendég) megjelenés időpontja: 2010. július 08. csütörtök
Tavasszal vásároltunk egy házat, 3600 négyzetméter telek tartozik hozzá. Jelenleg, idő hiányában csak kb. a felét tudjuk megfelelően gondozni. Viszont szeretnénk, ha a másik fele is rendezett képet mutatna. Hogyan kellene kialakítani ezt a másik felét, hogy viszonylag kevesebb munkával is tiszta, rendezett legyen? Nagyon szeretnék egy-két jó ötletet! Köszönöm: István
Megoldott
Téma megoldva.

Elfogadott válasz

 • P.Attila válaszolt megjelenés időpontja: 2010. július 08. csütörtök
  Gyomirtó, vagy fűnyíró. :-) Az ugaron tartott részt a legkevesebb időtöltéssel ezzel a két technológiával lehet tisztán tartani. Még ha nem is locsolt a gyep, folyamatos nyírás esetén mutatós tud lenni.Lehet kombinálni a művelt és a gyepesített részek váltakozását gyümölcsfák telepítésével, viszont ez az opció már jelentősebben is növelheti a ráfordított idő mennyiségét.

   
 • Ginkgo Garden válaszolt megjelenés időpontja: 2010. július 09. péntek · Elrejt · #1
  Kedves István, Többféle kertészeti praktika is van amelyek alkalmazásával csökkenteni lehet a kert rendbetartásához szükséges időt. A gyomlálás és rendszeres kapálás helyett ajánlott szerves talajtakaró anyagok , mulcsok használata virágágyakban, bokrok és fák alatt, és a zöldségeskertben is. Mulcsozó anyagnak nemcsak a megvásárolt fenyőkérget lehet használni, hanem a fűnyírás során keletkezett fűnyesedéket is, ha nem használunk a gyepen műtrágyát. Nagyobb területen, mint az ön esetében is kialakíthatunk egy vadvirágos rétet.Vagy úgy, hogy engedjük az eredeti növényzetet egy kissé elvadulni, vagy megfelelő fűmagkeverékkel. Egy pipacsokkal, búzavirággal, margarétával és esetleg nárcisszal díszített udvarész nagyon jól néz ki, és ha a fűnyíróval néhány kanyargós ösvényt is vágunk bele, akkor egyáltalán nem kelti elhanyagolt kert érzését.A kert többi részét is érdemes a „kevés gondozás” elvét követve kialakítani, ezért kerülni kell a virágágyásokban az egyéves növények ültetését, a gyakori nyírást vagy metszést igénylő bokrokat, a támasztékkal és folytonos irányítgatással nevelhető kúszónövényeket. Az évelő, terebélyesre növő virágok kevesebb odafigyeléssel is jól néznek ki. Cserjék ültetésével is érdekessé és vonzóvá lehet tenni egy kertrészt. Különböző színű, árnyalatú, és koronaformájú fenyőfélékből érdekes összealításokat lehet létrehozni, amelyek nemcsak, hogy egész évben mutatósak, de sem metszést, sem nyírást nem igényelnek.Ha igazán igényes, és nagyobb pénzösszeget is hajlandó áldozni a kert kialakítására, akkor érdemes egy olyan céggel vagy kertésszel késztetni egy tervet, aki már eleve az „kevés gondozást” igénylő kertekre szakosodott. Sok sikert!
 •  
 • Szabó László válaszolt megjelenés időpontja: 2010. július 09. péntek · Elrejt · #2
  Tisztelt Lóczy István!Nekünk is ekkora kertünk van, vagy talán egy kicsit nagyobb. A felében vannak gyümölcsfák, és veteményes rész. A másik felén meg csak kaszálom, ezért nem gazosodik fel, és a kert végébe vannak fák, bokrok ültetve, mint eggy kissebb erdős rész. A kaszálás kb. három óra alatt megvan (motoros fűkaszával).Tisztelettel: László :roll:
 •  
 •  
  Anikó válaszolt megjelenés időpontja: 2010. július 20. kedd · Elrejt · #3
  Talajtakarókkal is lehet csökkenteni a gondozandó területek méretét. Az én kedvencem az örökzöld orbáncfű. [url]http://www.tuja.hu/hypericum_orbancfu.html[/url] Miután szépen összenő, dússá válik, nincs az a gyom, ami képes lenne feltörni alóla. Sok gondozást nem igényel. Általában kétévente visszavágok a magasságából, ilyenkor mindig szép egyenletes látványt nyújt.Van még tarka levelű meténgem is. [url]http://www.tuja.hu/cserje43.htm[/url] Ez is nagyon mutatós, de kényesebb, félárnyékban érzi jól magát és alóla könnyebben tör fel a gyom. Sok más szép és hasznos talajtakaróra lelhet kertészetekben, interneten is érdemes nézelődni.Célszerű lenne néhány tő kúszóborókát ültetni, idővel hatalmas területet képes elvonni a gondozandó terület méretéből.Készíthet kerti utakat, pihenőhelyet paddal vagy hintaággyal nagy méretű kavicsból, tüzéptelepen beszerezhető. Az erre szánt területet célszerű a kavicsréteg vastagságában (kb. 10 cm) kimélyíteni, a felesleges földkupacból sziklakertet építhet. Szegély készítése a kavicsok köré tartóssá teszi az utat és a többi leszórt területet. A kavics alá a gyomok feltörése ellen leteríthet geofilcet, de megfelel kiselejtezett padlószőnyeg is. Szoktak fekete fóliát is leteríteni, amit kilyukasztgatnak, hogy az esővíz elszivároghasson, de úgy hallottam valahol, hogy a most kapható fóliák idővel elbomlanak környezetvédelmi okokból. A kavicsok között is kinő a gyom, de könnyű eltávolítani. Félre kell lökni a kavicsdarabokat és könnyedén kihúzható a növény. Lombszívóval a ráhulló falevelek egyszerűen eltávolíthatóak róla.
Válaszod
Kérjük, hogy megjegyzés elküldéséhez először jelentkezz be