1kert.hu - a FELCO specialista

  2014. március 30. Vasárnap
  2 Válasz
  8K Megtekintés
Kedves Kertbarátok! Rotációs kapát szeretnék vásárolni a kerti munkák megkönyítésére. Agyagos a talaj nálunk, így gyakran maradnak kemény rögök az ásózás után. Arra gondoltam, hogy ősszel rotációs kapával átforgatnám a talajt, könnyebb lenne a szerves trágya beforgatása is. Találtam egy jónak tűnő 6 kapatagos, 22 cm-es munkamélységű gépet. Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy kiválthatom-e az ásózást rotációs kapával? Köszönöm.
10 évvel ezelőtt
·
#16757
Saját tapasztalat:Ha száraz a talaj akkor a rotakapával ásás nélkül csak kínszenvedés volt dolgozni. Sokszor kellett végigmenni az adott sávon. A felásott száraz talajon könnyebb volt dolgozni (2-3 szor kellett átmenni 1 soron), de soha többet nem fogunk rotálni száraz talajon az egyszer szent.A jó talajmunkához megfelelő nedvességtartalom kell. Agyagos talajnál ha nedves a talaj, akkor az agyagszemcsék duzzadnak és összeállnak.Úgy vélem, hogy kiváltani nem nagyon lehet az ásást. Viszont jó állapotot teremt majd zöldségtermesztéshez. Szerintem megéri venni egyet, mi nem bántuk meg, hogy rendelkezünk eggyel.
10 évvel ezelőtt
·
#16777
Kérdés, hogy az ásás mennyire volt mély. Ha nem volt 22 cm, akkor még jó is ilyen szempontból.Más szempontból viszont a talajnak jót tesz, ha nagy hantos állapotban telel. Egyrészt átlevegőzik, másrészt a tavaszi elmunkálást követően később tömörödik, harmadrészt a fagy jó porhanyósra nyomja, és nem csak a közvetlen felszínt, mint rotálás után.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



1kert.hu - a FELCO specialista

Metszőollót vagy fűrészt keresel?

Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére