1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2014. május 21. Szerda
  10 Válasz
  20.1K Megtekintés
Segítséget szeretnék kérni hogy nevelgettem poharakban többféle palántát. (Paradicsom, paprika, padlizsán) szépen kijöttek de amikor úgy láttam hogy a pohár nem elég akkor kiültettem. Úgy 30 palántából 7-8 nem élte túl de a többi szépen megfogta. Azonban olyan mintha egy cseppet sem növekednek. Arra gondoltam hogy kevés a tápanyag a földben? ! (1 hónapja már kint vannak) Trágyázva is volt a föld! Nem tudom hogy mit tegyek mert ez az első ilyen veteményes kertem. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdvözlettel: Klaudia
9 évvel ezelőtt
·
#17298
Válasz elfogadva
Hasonló problémába ütköztem az évben a paradicsompalántákkal. Nekem is trágyázott a földem, mégis turbóztam egy kicsit ammónium-nitrát - mikramid kombinációval, amitől a paradicsompalánták ki is pendültek.Óvatosan az ammónium-nitráttal, mert túlzott adagolással ki is égethetjük a növényeket!
9 évvel ezelőtt
·
#17392
Igen, a Mospilan jó, de csak a felnőttek ellen. A lárvák ellen kitinszintézisgátlót kell hozzákeverni. (Pl. Dimilin.) Vagy 10 napos fordulóval permetezni 2-3 alkalommal.Bár a teljes kiirtásnak nem sok haszna (és valószínűsége) van szabad térben, mivel sok gyomnövényen is él a molytetű, és visszaköltözik napokon belül a haszonnövényekre.Viszont az egyedszámot muszáj csökkenteni ilyen kilátástalan küzdelem esetén is, mert úgy elszaporodnak pl. a karalábén, hogy teljesen leáll a növény fejlődése.
9 évvel ezelőtt
·
#17389
Üvegházi molytetű lehet. Mospilannal permetezze.
9 évvel ezelőtt
·
#17388
Köszönöm szépen mindenkinek! Vettünk a minap Ferticale nevezetű tápoldatot. Beöntöztük és pétisóval is beszórtuk és elmondhatom hogy szépen beindultak. Viszont minden növényemet valami moly szerű tetű fertőzte meg. Azzal mit lehet tenni?
9 évvel ezelőtt
·
#17355
Ha kisebb dombocska volt egy akkora kertben, amit szántani lehetett, akkor az nem volt valami rettenetes mértékű trágyázás. 5 kg/m2 alatt nem érdemes nekifogni.Ráadásul márciusi beforgatás (az őszi helyett) azt eredményezheti, hogy ha nem volt rendesen érett (földszerű) a növényi maradvány meg a trágya, akkor ezek az érés folyamán időlegesen nitrogént vesznek ki a földből. (Ami persze később visszajut a talajba.)De a palánták miatt nem kell megijedni szerintem, júniusban szoktak igazán beindulni.A borsó mikor lett vetve? Mert ha április második felében, vagy csak nem kelt ki időben a tavaszi aszály miatt, akkor teljesen normális, hogy nem nő meg rendesen. Az ilyen késői vetésnél már a hosszú nappalok azt eredményezik, hogy a vegetatív fejlődés helyett a borsó (meg a fejes saláta, hónapos retek) egész kicsi korában elkezd virágozni.A hagymánál tényleg jó esély van a hagymalégyre.
9 évvel ezelőtt
·
#17338
Mivel Ön komposzt-trágya keverékkel trágyázott, ezért elképzelhető a nitrogénhiány. (A komposzt alapból nitrogénszegény, a régi, túlérett trágya szintén.) Mivel a burgonya inkább a káliumot igényli, ezért nem sínyli meg annyira a nitrogénhiányt, mint az Ön által leírt növények.A hagyma lehet férges, a hagymalégynek nevezett kártevő lehetett a bűnös.
9 évvel ezelőtt
·
#17334
Gyöngyössy: szántva volt a föld. A trágya pedig mind humusz(zöldség, gyümölcs, állati ürülék-sertés) mindent gyűjtünk ami biztos hogy lebomlik. Egész sokat sikerült összegyűjteni, kisebb dombocska és az közvetlenül a szántás előtt lett szétterítve a földön. Marcius végén volt szántva. És abszolút nincs fa közelben. Azt elfelejtettem írni hogy amit elvetettem közvetlenül a földbe borsót annak ugyan ez a baja. Ki nőtt a földből de nem fejlődik. Viszont a krumplim gyönyörű. Arra is gondoltam hogy volt olyan gondom már az új hagymával hogy az összeset ki kellett szednem mert elfonnyadtak. A hagyma maga ráncos volt. Nagymamám szerint férges lett. De egy hagyma?! Ettől félek hogy a palántáim is így járnak.
9 évvel ezelőtt
·
#17329
Nem volt hideg egyáltalán az idén.Én ugyan féltem, és csak kb. május 5-15 között ültettem ki a nagyon apró szabad gyökeres palántáimat, de a múlt heti hideg, esős időben gyönyörűen beindultak.(Kivéve, amit a tücsök elrágott meg a vakond kitúrt.)El nem tudom képzelni, hogy poharas palánta hogy nem marad meg, ha semmilyen jószág nem működik közre ebben.A föld fel volt rendesen szántva vagy ásva? A trágyázás mit takar? Mikor, mit, mennyit? Nem fa közelében vannak esetleg?
9 évvel ezelőtt
·
#17307
Nagyon szépen köszönöm az ötleteket! :)
9 évvel ezelőtt
·
#17299
Én csak műkedvelő kertészkedő vagyok így egyáltalán nem biztos hogy szakszerű választ tudok adni de szerintem a fő gond az eddigi viszonylag hideg idő, a sok csapadék és szél miatti hideg talaj. Így lehet járni, ha túl korai a kiültetés. Tapasztalataim szerint a meleg időben helyre fognak jönni
9 évvel ezelőtt
·
#17298
Válasz elfogadva
Hasonló problémába ütköztem az évben a paradicsompalántákkal. Nekem is trágyázott a földem, mégis turbóztam egy kicsit ammónium-nitrát - mikramid kombinációval, amitől a paradicsompalánták ki is pendültek.Óvatosan az ammónium-nitráttal, mert túlzott adagolással ki is égethetjük a növényeket!
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére