A magok előkészítése
A magokat tisztítsa meg az esetlegesen azon található külső, húsos buroktól, mert gyakran csírásodásgátló anyagokat tartalmazhat, amely természetesen idővel magától lebomlik, viszont késlelteti a csírázási folyamatot. Az érett magokat áztassa 1-2 napig 25 °C-os vízbe. (Az áztatás elsődleges oka, hogy a kiszáradt magok a csírázáshoz szükséges vizet gyorsabban felvegyék, dehidratizálódjanak.)
A vetéshez használhat tőzeget, kókuszrostot, homokot vagy kertészeti perlitet önmagában vagy keverékként is. Elsődleges szempont a jó vízáteresztő képesség, de ügyelni kell arra is, hogy képes legyen hosszabb távon is a víz megtartására, mert a csírázó magok esetében a kiszáradás végzetes következményekkel járhat.
Fontos, hogy a vetéshez használt talaj kártevőktől mentes legyen. Ezt a legkönnyebben úgy érheti el, hogy a kész földkeveréket alufóliával lefedve pár percre forró sütőbe teszi.
Több módszer közül választhat a csíráztatás esetén:
1. Helyezze a talajkeveréket és a magokat egy átlátszó műanyag zacskóba. A zacskó nyílását kösse be, így gátolhatja a talaj kiszáradását. A zacskó finom mozgatásával folyamatosan nyomon tudja követni a magok fejlettségi fokát. Vigyázzon, hogy ne legyen túl nedves a talaj, mert a magok könnyen elrohadhatnak. Legyen épp csak nyirkos, és a zacskót szellőztesse hetente.
2. Vetés ládákba, cserepekbe. Ez a legtermészetszerûbb módszer, de a tűzdelést megnehezíti a vontatott csírázás. Ebben az esetben a magot kétszer olyan mélyre helyezzük, mint az átmérője.
Biztosítson a magoknak 25-30 °C-os hőmérsékletet. A túlságosan magas hőmérséklet gátolja, az alacsony pedig késlelteti a csírázási folyamatot.
A csírázási idő elég tág határok közt mozoghat, de a Tunéziában gyakran előforduló Phoenix és Chamaerops fajok átlagosan 6-10 hét alatt kicsíráznak, friss magok esetén néha 3 hét alatt is.
Miután a magok kicsíráztak, tűzdelje el őket egy magas, keskeny edénybe, és helyezze elegendő fénybe. A gyökerek ebben a korban különösen érzékenyek, ezért óvatosan végezze az ültetést. Ügyeljen arra, hogy a növényen található mag ne szakadjon le, mert ez a magonc pusztulásához is vezethet. Óvja a közvetlen tűző naptól a fiatal növényeket.
Az első egy-két évben a magvetéshez használt laza, enyhén savanyú (6-6,5 pH) földkeverék tökéletesen alkalmas a neveléshez.