1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2013. november 17. Vasárnap
  10 Válasz
  11.9K Megtekintés
Kedves Bálint Gazda ! Milyen zöldségeket lehet november vége felé elvetni a kertben . Rajnai törpe zöldborsót lehet ? Előre is köszönöm a válaszá t , szívélyes üdvözlettel , Márton Ildikó
10 évvel ezelőtt
·
#15553
Válasz elfogadva
Akkor én is dicsekszem egy kicsit. Nálam már virágzásban van ott, ahol lekaszáltam elötte. Úgy számoltam, hogy Karácsonyra friss zöldborsó is kerül az asztalra, ha a természet lesz oly kegyes lenni hozzám. :-) Valószinű, hogy maga a kaszálás a titkok nyitja.
10 évvel ezelőtt
·
#15543
persze hogy lehet vetni, csak éppen nem ajánlott :-) Rajnai törpét én február végétől ajánlom elvetni
10 évvel ezelőtt
·
#15552
Kedves Béla Bá :)Köszönöm szépen a felvilágosítást . Persze a szomszéd fűje mindig zöldebb :) A szomszédomban már jó 5cm re van kinőve . Én is csodálkoztam rajta ezért is kérdeztem rá . Üdvözlettel ...Ildikó
10 évvel ezelőtt
·
#15553
Válasz elfogadva
Akkor én is dicsekszem egy kicsit. Nálam már virágzásban van ott, ahol lekaszáltam elötte. Úgy számoltam, hogy Karácsonyra friss zöldborsó is kerül az asztalra, ha a természet lesz oly kegyes lenni hozzám. :-) Valószinű, hogy maga a kaszálás a titkok nyitja.
10 évvel ezelőtt
·
#15555
Köszönöm a választ kedves Zsolt :-) Főképpen az érdekelne a borsóval kapcsolatban , ha most elvetem kifagy e a tél folyamán . A rajnai törpe bírja a hideget ezt tudom . Viszont ha februárban hó lesz és olyan évünk lesz mint az idei akkor nem tudom elvetni időben . A talaj homokos és később nem tudom kellően locsolni . Tehát ki kell használjam a kora tavaszi nedvességet . Mert ha lehet akkor a hétvégén rohanok elvetni :-)
10 évvel ezelőtt
·
#15558
Ez az 5 cm-es ki fog fagyni. Néhány fok mínuszt elvisel, de azért egy -10-et már nem.
10 évvel ezelőtt
·
#15573
Kedves Ildikó!Félreértett. Nálam sem lesz az ünnepi asztalon borsó, mármint friss szedésű. Én nem nyűvöm fel, hanem lekaszálom, hogy a nitrogén gyűjtő gümök a talajban örizzék addig is a nitrogént. Pár hüvely fennmaradt és kiszóródott a mag, de az nekem is úgy el fog fagyni, mint a sicc.
10 évvel ezelőtt
·
#15576
Kedves Zsolt ! Hát igen , ha valakinek van sok területe akkor ez nagyon jó ötlet . Mármint a gyökerek benthagyása . Régen anno kertészkedtem de aztán díszkertet alakítottunk ki .Most a nyakunkba szakadt egy örökség amit nem szeretnék elhanyagolni mivel el akarom majd adni .Addig is a jó homokos talaj miatt érdemes lesz majd ott kertészkednem .Igaz már púp a hátamra de most újra kedvem lett hozzá . Utána néztem persze a borsónak és vannak áttelelő fajták de azok talán a Mecsekben élik túl a telet . A kisördög azért bennem van és egy sort mélyebbre elszórok :-) Már csak kíváncsiságból is . Majd tavasszal beszámolok az eredményről :-) . LENNE EGY KÉRDÉSEM ! Persze ha valaki tud rá válaszolni . A mutsu almafánkon a levelek rajta vannak még . Mikor lehet elvégezni a téli lemosást ? Várjam meg a fagyokat ? Köszönöm előre is a választ .
10 évvel ezelőtt
·
#15579
Kedves Ildikó!A vetésmélység egy fontos dolog a termesztésben. Ezt sac/kábé úgy szokták meghatározni, hogy a mag átmérőjének a 10- szerese. Ennek azért van jelentősége, mert amikor túl mélyre vetünk egy magot, akkor az nem tud a felszinre törni, mert a szikben elraktározott tápanyagok elfogynak, kimerül az pára, igy fény hijján nem tud saját magának tápanyagot előállitani. Belefullad a talajba. A sekély vetésnél pedig a kiszáradás veszélye, vagy itt a kifagyás veszélye fenyeget.A lemosó permetezést nyugodtan elvégezheti, egyrészt azért, mert az alma nem rézérzékeny, másrészt meg azért, mert ilyenkor már a levelekből a gyökérzetbe pumpálja a tápanyagot a fa. A téli/őszi lemosónak egyrészt az a jelensége, hogy a leveleken maradt kórokozókat gyéritse, igy azzal a fának ebben az időszakban már nem igazán tud ártani. Régen DNOC hatóanyaggal a már lehullott leveleket is lepermetezték,pont ebből a szempontból. Hatékonysága számomra kérdéses, mert a már földön lévő levelek csak kis felületét érhette a permetszer, de ez a hatóanyag tudtommál már rég be van tiltva. A tavaszi lemosónak szerintem nagyobb szerepe van, de aki meg tudja tenni, feltétlen végezze el az őszi lemosó permetezést is.
10 évvel ezelőtt
·
#15585
Az ősszel vetett borsónak az a lényege, hogy későn kell elvetni, amikor ha kicsírázik is, már nem jön ki a földből, mert ami kibújik, az elfagy. A talaj viszont szigetel annyit, hogy ha véletlenül egy olyan tél jön, amikor nem fagy át mélyen a talaj, akkor a borsó túléli a telet. (Az előző tél pl. valószínűleg ilyen volt, mert nem volt hosszú időn át tartó fagy, mikor nappal sem tudott volna kiolvadni a föld.)De a normál tavaszi fajtáknál erre elég kicsi az esély, inkább meg kell próbálni beszerezni az átfagyást jobban bíró áttelelő (azaz tél alá vethető) fajtát.
10 évvel ezelőtt
·
#15586
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget . Már rohanunk is a telekre kicsit agyon dolgozni magam :) Jó friss szeles levegő van :-) Vidám szép hétvégét kívánok ...Ildikó :-)
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére