13 ötlet kreatív kertészeknek

13 ötlet kreatív kertészeknek

Ha elolvasod őket, azt kívánod, bárcsak lenne időd megvalósítani az összeset!

A kreatív kialakítás révén izgalmassá tehetjük a kertet és sok régi tárgyat új formájában hasznosíthatunk.

1. A kiszolgált bádog öntözőkanna egykettőre átalakítható szökőkúttá. A működtetéshez szükség van egy elektromos szivattyúra, amit a tóba helyezünk. A vizet a kanna aljára fúrt lyukon keresztül, a szivattyútömlő segítségével felvezetjük az öntözőcső végéig. A vízsugár be és kikapcsolását távirányítással is megoldhatjuk. Télen a szivattyút fagymentes helyen tároljuk.

13 otlet 01

2. A régi kerti szerszámokat (ásó, kapa, stb.) kapudekorációként hasznosíthatjuk. Egy időjárásálló lakkréteggel megelőzhető a további kopás. A kisebb szerszámokból (régi metszőollók, sarlók, stb.) szép falidísz lehet akasztókon elhelyezve.

13 otlet 02

13 otlet 03

3. Kicsi ösvény, amely házilag kiöntött mozaikmintás betonlapokból készült, megkönnyíti a gyomlálást az ágyás hátsó részében. Emellett a tarka csempedarabok egész évben színt visznek a kertbe. A járólap vastagsága kb. 4 cm kel legyen, különben hamar eltörik. Aki szereti a friss fűszernövény illatot, úgy építheti meg az ösvényt, hogy burkolóelemek közé beiktat a taposást jól bíró római kamilla, vagy köményillatú kakukkfű szőnyeget.

13 otlet 04

13 otlet 05

4. Az üvegpalackok aljából szép ágyásszegélyt lehet készíteni. Üvegvágóval körbekarcoljuk, majd finom ütögetésekkel leválasztjuk a palack alját, és csiszolóval lesimítjuk a törési felületet.

13 otlet 06

5. A rendkívül igénytelen kövirózsa még függőleges helyzetben is szépen fejlődik. A beültetett képkeretet napos falfelületre akasszuk. Kézi permetrózsával rendszeresen öntözzük meg a kövirózsát, mert az eső csak bizonyos széljárás esetén éri a növényeket.

13 otlet 07

6. A tűzifa akár a kandallóhoz, akár tűzrakáshoz kell, helyet igényel. A nagy készletet egyszerű raktározás helyet akár a kertkialakításba is bevonhatjuk. A fedett rondella védve van az esőtől, látványos is, sőt némi pihenőt is tarthatunk itt, egy-két ülőalkalmatosság elhelyezése révén.

7. Ha a teknő kilyukadt, a talicska rozsdásodott, minősítsük át, tegyük ismét hasznossá. Készíthetünk tulipánágyásokat, vagy bármilyen más növényeket ültethetünk bele.

13 otlet 08

8. Ha meguntuk a bútorokon lévő porcelán fogantyúkat, lecseréljük, a régit is hasznosíthatjuk a kertben. Egyszerűen csavarjuk rá bambuszágakra, de számoljunk vele, hogy nem lesz olyan hosszú életű a szabadban, mint a lakásban.

13 otlet 09

9. A balkonon használatos virágámpolna mellett más lehetőség van arra, hogy a virágokat felsegítsük a magasba. Ilyen például a fára felakasztott beültetett drótkosár. Béleljük ki gyom elleni agrotextillel, ami megakadályozza, hogy a föld kihulljon. A kosár megtartásához erős ágra és kötélre van szükség.

13 otlet 10

13 otlet 10

10. Egy másik megoldás, hogy a cserepeket fa rudakra erősítjük, amit erősen a földbe rögzítettünk, erre kötözgetjük a virággal beültetett cserepeket.

11. Ha a falétrát lecseréljük alumíniumra, az még nem ok arra, hogy ki is kell dobni. Például a hegyi iszalag vagy bármilyen kúszónövény szívesen fogadja kapaszkodóként, hogy eljusson rajta egy magas fára, amit a növény tavasszal, a virágaival, zöld lombjaival hálál meg. Ha egyszerre több falétra is feleslegessé válik, építhetünk belőlük lugast vagy pergolát. Arra figyeljünk, hogy a létra ne legyen korhadt, mert a kúszó növény súlya alatt összeszakadhat az egész.

12. Régebben a raklapokat nagyobb mennyiségű áru felhalmozására és szállítására használták. Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk vele a dizájnbútorok területén is. Készíthetünk belőle ülőkéket, asztalt, stb. A puhafából készült raklapokat kültéri használat esetén le kell kezelni favédő szerrel.

13 otlet 11

13. Ha nincs olyan hely a ház körül, ahová el lehet rejteni szem elől a szemetes kukákat, akkor öntapadós matricákkal tehetjük mutatósabbá azokat. A műanyag kukákra ragaszthatunk bármilyen színes virágot, vagy pedig az egész kukát beboríthatjuk borostyánnal, levendulával, stb.

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?