5 tipp az óriási méretű zöldségek termesztéséhez

5 tipp az óriási méretű zöldségek termesztéséhez

Ugye láttál már a büszke kertészeket a Facebookon pózolni kézilabda méretű burgonyával, félméteres répával és majd szétbuggyanó, óriási paradicsommal? Itt a hogyan...

Az óriási zöldségek termesztése csak részben technika kérdés, ugyanis szerencse is kell hozzá. De aki sokat próbálkozik, annak nagy esélye van rá, hogy bemutathat barátainak egy kapitális példányt a konyhakertje zöldségei közül. Az pedig nem vitás, hogy a rekorddöntögetéshez sok gyakorlásra és próbálkozásra van szükség.
Összeszedtük az 5 legjobb tippet ahhoz, hogy a zöldségtermesztők technikája megfelelő legyen a hatalmas zöldségek termesztéséhez.

Gigantikus
Skárta József gigantikus paradicsoma

#1 tipp: Válassz eleve nagyra növő fajtát

!Ne bízd a véletlenre a dolgot és válassz olyan fajtát, amelyről tudni lehet, hogy nagyra tud nőni. Elvileg a saját növényeid közül is válogathatsz, például a hatalmasra nőtt cukkini magját félreteszed jövőre. Ha ezt a technikát választod, akkor kerüld a hibrid növényeket, mert azoknak a magjából nem feltétlen lesz a szülőnövényhez hasonló utód.

Keress rá az interneten a fajtákra és azt ültesd, amelyiket a legnagyobbnak írják. Az olyan nevek, amelyekben szerepelnek az „óriás", „nagy gyümölcsű" stb. szavak, eleve magukért beszélnek.

Hatalmas uborka
Márffyné Horváth Henrietta uborkájából nem kevés uborkasaláta készíthető

#2 tipp: Gazdagon trágyázd a talajt!

Adj a növényeknek bőséges útravalót már az ültetés előtt. Elsősorban a növekedést segítő nitrogénre koncentrálj, amikor műtrágyát választasz. De ha nagyon komolyan veszed a dolgot és versenyezni szeretnél, akkor legjobb, ha komplett talajtesztet rendelsz és annak megfelelően egészíted ki a talaj makro- és mikroelem-készletét.
A hatalmas zöldségek természetesen rengeteg tápanyagot vesznek fel. Minden időpillanatban rendelkezésükre kell állnia a tápanyagoknak, úgyhogy a lassan oldódó, folyamatosan tápanyagot kibocsátó trágyákat válaszd.

Természetesen a zöldségféléhez is igazítani szükséges a tápanyagokat. Például ha tudod, hogy paradicsomot fogsz termelni, akkor ügyelj arra, hogy a kálium és foszfor is bőségben legyen. Ha nagy zöld tömeget fejlesztő növényben gondolkodsz, akkor inkább a nitrogéntöbblet vezet majd sikerre.

Sárgarépa
Juhász Judit kertjében termett ez a grandiózus répa

#3 tipp: Egyenletesen és bőven öntözz!

A hatalmas zöldségek nem viselik el a rendszertelen öntözést, úgyhogy meg se próbálkozz a szokásos házikerti öntözési technikával. Nem akkor kell öntözni, amikor ráérsz, hanem szinte folyamatosan. És a talajt pedig mélyen át kell áztatni. A legjobb erre a csepegtető öntözés (amely megoldható egyszerű csepegtetőcsövekkel, házilag is). A legfontosabb a rendszeresség és a bő vízellátás. Sosem száradhat ki a növényed.

Hatalmas
Egy felvidéki olvasónk fotója: szokatlan méretű burgonya

#4 tipp: Távolítsd el az esélytelen zöldségeket!

Szigorúnak kell lenned és le kell szedned azokat a zöldségeket a tövekről, amelyek kevésbé szépek és nincs esélyük hatalmasra nőni. Ugyanis egy tövön viszonylag állandó a termés mennyisége – kilóban. Tehát teremhet rajta 10 szem 10 dekás paradicsom vagy 1 db egykilós. Ritkítsd tehát a termést.

A növény zöld részeit ugyanakkor ne bántsd, mert az nem befolyásolja a termések méretét. Vagyis mégis, de az ellenkező előjellel: a zöld levelek termelik meg azt a hatalmas mennyiségű energiát, ami a termés éréséhez szükséges. Tehát minél több a zöld, annál jobb.

#5 tipp: Ellenőrizd naponta a veszélyeket!

Nézd meg rendszeresen, hogy nem fenyegeti-e valamilyen betegség vagy kártevő a zöldséget. Így idejében elejét veheted a problémáknak. Azt ugyanis nem engedheted meg, hogy bármi is elterelje a zöldség figyelmét a növekedésről.

Ha van rá mód, akkor ne vegyszereket használj, hanem kézzel szedd le a kártevőket a növényről. Ugyanakkor vigyázz, mert ha sokat fogdosod a nagyságuk miatt sérülékennyé vált zöldségeket, akkor kárt tehetsz bennük.

Türelem kell hozzá és kitartás: inkább nézd, mint tapogasd a növényeket. Ha úgy érzed, hogy a talaj tönkreteszi a termés alsó részét, akkor fektesd friss szénára, hogy szárazan maradhasson. Ha úgy gondolod, hogy le fogja törni a nagy súly a szárat, akkor támaszd alá valamivel vagy kötözd fel. A lényeg, hogy figyelj és avatkozz be, ha baj van.

És a legfontosabb: ha megvan a rekordered, akkor fényképezd le és küldd el a képet ide: info@hobbikert.hu, hogy megmutathassuk és Téged irigyeljen a fél világ!

További óriásparadicsomok itt, a hozzászólások között:

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?