6 fontos tanács a tavaszi magvetéshez

6 fontos tanács a tavaszi magvetéshez

Kertészkedők figyelem: már a földbe juttatáskor eldől a termés sorsa. A sikeres vetéshez a következőket biztosan tudnunk kell.

A kertészkedés, növénytermesztés egyik legfontosabb művelete a vetés. Amennyiben gondosan végezzük, szép, egészséges növényekre számíthatunk, de ha elrontjuk, akkor meg is pecsételhetjük a sorsukat. A technológia mellett fontos a trágyázás és a megfelelő növényvédő szerek alkalmazása – figyelmeztet Dr. Eke István, a CoraxBio szakértője.

A tavasz az egyik legfontosabb vetési időszak, a legtöbb növényt ekkor kell a földbe helyezni. Ez meghatározó művelet a kiskert további sorsa szempontjából. Az alábbiakban felhívjuk a figyelmet néhány csapdára, illetve arra, hogy a megfelelő elhelyezés mellett fontos a tápok, növényvédő szerek alkalmazása.

1. Az időzítés

Most van ideje a melegigényes növényfajok vetésének. A konyhakerti növények vetésének ideje ugyanis több tényezőtől függ, ezek közül a legfontosabb a növények csírázási és termesztési hőigénye, de befolyásolja a talaj előkészítésének lehetősége és az időjárás is.
A növények hőigénye eltérő. Vannak olyanok, amik már alacsony hőmérsékleten csíráznak, és fejlődésükhöz sem kell, sőt, egyesek nem is viselik el a magas hőmérsékletet, de kifejezetten igényli a meleget a paprika, paradicsom, padlizsán, bab, burgonya, a dinnye- és tökfélék, uborka stb.

2. A talaj

A vetés első, nagyon fontos lépése a talaj előkészítése, ez dönt arról, milyen esélyekkel tud növekedésnek indulni a növényünk. Az ásás után alakítsuk ki az 1-1,2 méter széles ágyásokat.

Magvetés

3. A vetőmag

A következő fontos lépés a vetőmagok kiválasztása: Mindig ellenőrizzük a csomagokon a felhasználási feltételeket, a lejáratot. Ha szemmel láthatóan sérültek a magok, inkább el se vessük, kár az energiáért. Ugyanez a helyzet, ha már szagra, látványra dohos érzetet kelt. Ne sajnáljunk minőségi vetőmagot venni, hiszen a jó termés megéri a befektetést.

Magvetés

4. Ültetési távolság

Lényeges az ültetési távolság is. a túl sűrű vetés kisebb, gyengébb termést okoz, mert a tápanyagokból és a vízből kevesebb jut egy-egy növénynek. A túl ritka vetés a növények alacsonyabb száma miatt csökkenti az össztermést, és a gyomoknak is kedvezőbb terep.

5. A víz

Ha túl vagyunk az ültetésen, locsoljuk meg permetezve az ágyásokat.

6. A tápanyagok

A növekedéshez, és a növények gondozásához javasolt olyan komplex növényvédő szerek, kifejezetten zöldségek számára összeállított tápanyag- és növényvédőszer csomagok alkalmazása, amelyek egy növénykultúra esetében tartalmaznak minden szükséges összetevőt, és a használatukhoz szükséges tudnivalókat. Ugyanolyan eredményes lehet, ha valaki egyenként állítja össze veteményesében használt szereket, de ez esetben jó, ha az illető megfelelő szabadidővel és szakértelemmel rendelkezik.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?