6 lépés, hogy a kutyapiszkot eltüntesd a kertből

6 lépés, hogy a kutyapiszkot eltüntesd a kertből

Kutyatulajdonos hobbikertészként nem kell megelégednünk azzal, ha a kert csak nagyjából kutyakakimentes. 6 lépés, hogy ne lépjünk bele a gumiba!

Sok hobbikertész egyben lelkes állatbarát is. Gyakori dilemma, hogy hogyan tartsuk szép rendben és tisztán a kertet és a gyepszőnyeget a család kedvencének felforgató tevékenysége ellenére! A bosszantó aknák kétségtelenül nem válnak a kerti összkép előnyére, de van néhány egyszerű lépés, amellyel mind a kutyusnak, mind a kertnek kedvezni tudunk. Következzen néhány tipp, ötlet a kutya piszkításmentes kertben tartására.

Kutya

Amikor hív a természet, nem kétséges, hogy a kutyák válaszolni is fognak rá. Egy kis erőfeszítéssel azonban megtaníthatjuk kedvencünket, hogy a dolgát egy kifejezetten arra a célra kijelölt területen belül végezze el.

Kutya

A lépések:

1. Kezdjük azzal, hogy kiválasztunk a kertben egy olyan félreeső szegletet, amely biztosít a kutyának némi magánszférát, és nem esik egybe pl. a hozzánk látogatók fő útvonalával. Jelöljük ki a területet, hogy a kutya felismerje a különbséget a kinn és a benn között. A területjelölést egyszerűen megoldhatjuk pl. egy alacsony drótkerítéssel vagy szegélykővel. A cél nem az tehát, hogy a kuyát elkerítsük, hanem hogy meghatározzuk, feltüntessük a határvonalakat.

2. A következő lépés, hogy mi magunk kísérjük ki "sétálni" a kutyát pórázra kötve a kijelölt területre minden egyes alkalommal, amikor az udvar területére lép. Mindig ugyanazon az útvonalon haladjunk az ajtótól a tetthelyre, hogy a kutya tudja, egy meghatározott céllal érkezett oda. Ezt követően biztassuk a kutyát a dolga elvégzésére azokkal a számára ismerős kifejezésekkel, amelyeket már kölyökkora óta használunk hasonló céllal.

3. Ha a kutya sikerrel jár, dicsérjük meg nagyon, majd engedjük, hogy szabadon játsszon a kertben. Ezt a szertartást könnyebben be tudjuk vezetni, ha összekötjük egy olyan etetési renddel, amely konkrét időpontokhoz kötött (szemben azzal, ha pl. a kutyatápot egész nap az állat előtt hagyjuk). Ha pl. a kutya délután 6-kor kap egy teljes adag ételt, jó eséllyel 7 óráig igénybe fogja venni a kijelölt területet.

4. Egy másik fontos szempont a kutya engedelmességre tanítása. Minél többet dolgozunk az alapvető parancsszavakon, annál jobban fog a kutya tisztelni bennünket és a kertben követendő szabályokat. Az engedelmesség egy olyan tanulási ívvel szolgál, ami lehetővé teszi a kutya készségesebbé válását, illetve azt, hogy könnyebben megértse az új dolgokat, amelyeket tanítani szeretnénk neki. Az ivartalanítás több okból is fontos lehet, ebben a vonatkozásban pedig jelentősen csökkenti a kutya vágyát, hogy minden bokrot megjelöljön.

Soha ne szidjuk meg a kutyát, ha esetleg a szabad játék során végzi el a dolgát a kertben. Előfordulhat, hogy a végén a mi jelenlétünkben inkább visszatartja a szükségét, és végül a házban történnek kellemetlen "balesetek"! Ne feledjük, hogy ez még mindig a szabadban történt, és idővel finomíthatunk az adott helyre szoktatás műveletén.

5. Ha eddig mindent jól csináltunk, alig pár nap leforgása alatt már a kutya kezd bennünket vezetni a területre! Nemsokára elhagyhatjuk a pórázt, és anélkül kísérhetjük a kutyát a dolgát végezni. Ezután fokozatosan csökkenhetjük az aktív jelenlétünket úgy, hogy csak egy darabon kísérjük el a kutyát, és távolabbról figyeljük, hogy használja-e a kinti "kutyavécét".

6. Kitartással, szorgalommal a legtöbb kutya kb. 6 hét alatt megtanítható arra, hogy a kijelölt helyen önállóan végezze el a dolgát. Ügyeljünk arra, hogy a helyet mindig tartsuk tisztán, és rendszeresen felügyeljük az eseményeket, nehogy a kutya visszafejlődjön.
 
Ha idáig eljutottunk, már csak egyetlen fontos lépés maradt hátra: tanítsuk meg a kutyát füvet nyírni!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?