6 zöldség, amely magától is újratermelődik

6 zöldség, amely magától is újratermelődik

A leggyakoribb, konyhakerti növényekről lesz szó, kivéve a kakukktojást, ami az ananász lesz. Ezek a növények sosem pusztulnak el, ha vigyázunk rájuk!

 

Az a hobbikertész, aki már bevezette a kertjében a kerti hulladékok komposztálását, jól tudja, miről is szól az újrahasznosítás. De azt vajon hányan tudták, hogy a növényi maradványokat arra is fel lehet használni, hogy újabb példányokat hozzunk belőlük létre? Az alábbiakban felsorolunk 7 olyan népszerű és közkedvelt zöldség-, illetve gyümölcsfélét, amelyeket ezzel az eljárással újratermeszthetünk. No, ez az igazi újrahasznosítás!

1. Burgonya

Termeszthetünk mind normál, mind édesburgonyát a saját maradványaikból. Keressünk egy olyan 5-7 cm hosszú burgonyadarabot, amelyen látható 1-2 csírakezdemény, majd hagyjuk szobahőmérsékleten alaposan kiszáradni. Ültessük el egy 20 cm mély cserépbe vagy műanyag konténerbe úgy, hogy 10 cm vastagon betakarjuk földdel. A szár növekedésével folyamatosan töltsük fel újabb és újabb réteg földdel a konténert: http://hobbikert.hu/magazin/lila-burgonya.html

Az édesburgonya esetén más az eljárás: olyan burgonyaszemet ültessünk el, amelyen számos csíra található: http://hobbikert.hu/magazin/cserepben-aztek-borostyan-konyhaban-edesburgonya.html

Édesburgonya

2. Fokhagyma

Dugjunk le egy gerezd foghagymát úgy, hogy a gyökeres fele legyen alul. Néhány napsütötte nap elteltével vágjuk vissza az új hajtásokat, végeredményként pedig egy teljes fej friss, új fokhagymához juthatunk: http://hobbikert.hu/magazin/fokhagyma-ultessuk-az-ablakba.html

3. Római saláta

Helyezzük a római saláta alsó torzsás részét egy tál vízbe, ügyelve arra, hogy ne merüljön el a teljes növény. Napos helyen tartva szórófejes palackból hetente egyszer permetezzük meg vízzel.

4. Ananász

Az ananászról vágjuk le a tetejét. A levágott felső részről egy ügyes mozdulattal csavarjuk le a leveles részét. Ezt a darabot - az üstököt - fogjuk majd elültetni, miután az alsó leveleket és a felesleges gyümölcshúst is eltávolítottuk róla. Ekkor már a kis gyökérkezdemények is láthatóvá válnak. Ültessük el jó vízelvezetésű ültetőkeverékbe, tartsuk meleg helyen és öntözzük rendszeresen. Onnantól kezdve, hogy a növény kezd gyökeret ereszteni, öntözzük ritkábban (hetente egyszer). Ez a művelet igen sok türelmet igényel, mivel általában 2-3 évet is várnunk kell, mire az új növény teremni fog. Bővebben: http://hobbikert.hu/magazin/hawaii-van-nevelj-cserepben-ananaszt.html

Ananász

5. Zeller

A fejes salátához hasonlóan, állítsuk a zellert egy vízzel teli edénybe, a szárait a gyökérgumója felett kb. 3 cm-rel vágjuk vissza. A fiatal zeller kihajtását, növekedését nagyban segíti a sok napfény, illetve ha hetente 1-2 alkalommal vízzel megpermetezzük.

7. Káposzta

Csakúgy, mint saláta esetében, helyezzük a káposztatorzsát (erre a pak choyt javasoljuk: http://www.kaldeneker.hu/kaldeneker/hobbim/pak-choy-a-kaposztank-kinai-rokona.html) a gyökerével lefelé egy tál vízbe, ügyelve arra, hogy csak a gyökérzetet érje a víz. Napos helyen tartva hetente 1-2 alkalommal permetezzük meg vízzel. 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?