7 ínycsiklandó ötlet, hogy mi legyen a kertünkben termett paradicsomból

7 ínycsiklandó ötlet, hogy mi legyen a kertünkben termett paradicsomból

Minél több van, annál több minden lehet belőle.

Egy kicsit túl sok lett a paradicsomból idén? Remek! Amellett, hogy hagyományos módon is eltehetjük (paradicsomlének vagy lecsóalapnak), itt az ideje kipróbálni néhány új receptet!

1. Nyers paradicsomszósz

Felesleges a tűzhely mellett állni és fél napot kevergetni a paradicsomot, ugyanis a nyers szósz is ugyanolyan finom. Egyszerűen keverd össze a hozzávalókat (a fűszereket ízlés szerint használhatod) egy konyhai robotgépben és már kész is vagy. Jól jön majd a tészta vagy a pizza tetejére.

Hozzávalók:

  • 2 nagy paradicsom
  • ½ bögre napon aszalt paradicsom, 2 órára beáztatva
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • ¼ bögre friss bazsalikom
  • 1 teáskanál ánizs vagy édesköménymag
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál só

paradicsom 7 recept 05

2. Paradicsomdzsem

Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de nagyon finom a paradicsomdzsem, ráadásul télen is odavarázsolja majd a nyár ízeit az asztalra.

Hozzávalók:

  • kb. 2,5 kg érett, apróra vágott paradicsom
  • 3 ½ bögre cukor
  • 8 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál chilipehely

A megmosott és apróra vágott paradicsomot tegyük egy lábasba a citromlével, sóval, cukorral és ízlés szerinti fűszerekkel. Lassú tűzön pároljuk, amíg megfelelő állagú nem lesz a keverékünk (kb. 1-2 órát vesz igénybe).

paradicsom 7 recept 02

3. Sült paradicsom

Hűtőben kb. 1 hétig eltartható, és nagyon finom tésztákhoz, salátákhoz vagy csak úgy magában.

Hozzávalók:

  • kb. 1 liternyi paradicsom (legjobb a kis méretű koktélparadicsom)
  • ¼ bögre aprított bazsalikom
  • 2 evőkanál aprított, friss oregano
  • 2 evőkanál aprított, friss petrezselyem
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • ¼ bögre olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet vagy citromlé

Tegyük az összes hozzávalót egy tepsibe, és toljuk be a 200°C-ra előmelegített sütőbe. A paradicsomoknak kb. 20-25 percre lesz szükségük, hogy megsüljenek.

4. Fagyasztott paradicsom

A paradicsomot bizony fagyasztani is lehet! Ehhez először blansírozzuk, hámozzuk meg, aprítsuk fel, majd tegyük fagyasztós zacskóba.

paradicsom 7 recept 03

5. Sütőben aszalt paradicsom

Persze a napon szárított paradicsomnak nincs párja, de sütőben is megpróbálkozhatunk hasonlóan finomat alkotni. Mivel ebben az esetben nem szárad ki teljesen a paradicsom, a végeredményt inkább mélyhűtőben tároljuk, ahol 6 hónapig eltartható.

Elkészítés:

A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, majd helyezzük a sütőbe, lehetőleg rácsra vagy tepsibe és finoman locsoljuk meg olívaolajjal. Kedvünk szerint fűszerezhetjük kakukkfűvel, bazsalikommal. Toljuk a sütőbe 65°C-ra, és hagyjuk kiszáradni 12 órán, vagy egész éjszakán keresztül. Néha ellenőrizzük, és amikor kellően száraznak találjuk, kivehetjük őket.

6. Zamatos paradicsomos salsa

Tökéletes tortillához, chipshez.

Hozzávalók:

  • kb. 500-800 g paradicsom
  • kb. 20 dkg apróra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 2 teáskanál oregano
  • ½ teáskanál só
  • 1/8 teáskanál bors

Elkészítés:

Húzzuk le a paradicsomok héját úgy, hogy forrásban lévő vízbe dobjuk őket egy percre. Ezután vágjuk őket félbe, és vágjuk ki az alsó, kemény részt is. Tegyük a hozzávalókat és a paradicsomot konyhai robotgépbe, és turmixoljuk össze, de ne pürésre, inkább darabosra. Ha nem fogyasztjuk el frissen, kb. fél évre a fagyasztóba is tehetjük őket.

paradicsom 7 recept 04

7. Paradicsomos-padlizsános krémleves

Hozzávalók:

  • ¼ bögre olívaolaj
  • 1 közepes padlizsán, kockára vágva
  • 1 bögre apróra vágott hagyma
  • 1 ½ bögre zöldségleves alap
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 6 paradicsom, apróra vágva
  • ½ bögre kókusztej
  • ¼ bögre friss, apróra vágott bazsalikom
  • ízlés szerint csípős szószt is tehetünk bele

Elkészítés:

Melegítsük meg egy edényben az olívaolajat, és pároljuk benne 5 percig a padlizsánt és a hagymát. Adjunk hozzá ½ bögre levesalapot, fedjük le és főzzük 10 percig, vagy tovább, amíg a padlizsán megpuhul. Tegyük hozzá a fokhagymát, a paradicsomot, a kókusztejet, a bazsalikomot, a csípős szószt és a maradék levesalapot. Főzzük kb. 5-7 percig, amíg forró nem lesz, majd robotgéppel pürésítsük. Fogyaszthatjuk azonnal, de le is fagyaszthatjuk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR