7 ok, amiért NE DOBD KI a cékla levelét

7 ok, amiért NE DOBD KI a cékla levelét

Kevesen tudják, hogy a cékla levele ehető, úgyhogy ha valaki hozzájut, akkor különleges ételeket készíthet belőle. Itt egy recept és még sok felhasználási ötlet.

 

A cékla zöldjéről van szó, ami nem más, mint a cékla gumójához kapcsolódó levélnyél és levelek. Van, aki már kóstolta? Aki esetleg nem tudta, a cékla zöldje ehető, mi több, ízletes és tápláló!

Mivel a céklát az üzletek többnyire a levelei nélkül árusítják, sokan nem is sejtik, hogy a pompás leveleket is meg lehet enni, ráadásul igen magas a tápértékük (hiszen zöldféléről van szó!). Nagy valószínűséggel leveles céklát biozöldségeket árusító boltokban, illetve termelői piacokon tudunk beszerezni. Az sem mellékes, hogy pénztárcabarát megoldás arra, hogy egy kis zöldféléhez jussunk (hiszen ha belegondolunk, a leveleket "ingyen" kapjuk a megvásárolt cékla mellé).

Ha tehát szép, friss, ép levelű céklát találunk, ne álljunk ellen a csábításnak, vegyünk belőle!

Cékla

Mivel a céklalevelek a cékla betakarítása után nem maradnak üdék és frissek túl sokáig (legfeljebb egy hétig), a legjobb, ha előre gyűjtünk ötleteket a gyors felhasználásukhoz, hogy semmiképp ne vesszenek kárba. Azt is vegyük számításba, hogy a hűtőben fel kell majd szabadítanunk egy kis plusz helyet. Következzen hát 7 megoldás arra, hogyan készítsük el a cékla leveleit:

1. adjuk sült cékla mellé kínált currys köretnek
2. adjuk zöldséges frittatához, a mángoldhoz hasonlóan
3. spenótos-fetasajtos pitében helyettesíthetjük vele a spenótot
4. készítsünk belőle zöldséglevet (a fiatalabb, zsenge céklalevelek a legjobbak, mivel alacsonyabb az oxálsavtartalmuk, mint az idősebb leveleké)
5. adjuk salátákhoz (ez esetben is a zsenge leveleket használjuk fel)
6. adjuk levesekhez, a leveles kelhez vagy mángoldhoz hasonlóan
7. készítsünk belőle köretet: kevés olajon fonnyasszuk meg, adjunk hozzá fokhagymát és fűszernövényeket

Cékla

Vagy akár kipróbálhatjuk a következő egzotikus receptet is!

fonnyasztott céklalevelek kókusztejjel és kapribogyóval

Hozzávalók (3 főre, köretként)

2 evőkanál kókuszolaj
1 kisebb hagyma, apróra kockázva
2 gerezd fokhagyma, apróra kockázva
500 g felaprított céklalevél és apróra vágott levélnyél
2 evőkanál sós kapribogyó
2,5 dl kókusztej
tengeri só ízlés szerint
pár csepp citromlé

Elkészítés

Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és pirítjuk benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és rövid ideig pirítsuk, majd adjuk hozzá a céklaleveleket folyamatos kavargatás mellett.

Miután a levelek megfonnyadtak, adjuk hozzá a kapribogyót és a kókusztejet. Pirítsuk még pár percig, majd kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Ízesítsük ízlés szerint és nyomjunk rá pár csepp citromlevet.

Megjegyzés: az elkészült étel nem főzelék- vagy szószszerű – a kókusztej a készítés közben elpárolog. De ha szeretnénk, hogy az legyen, adjunk hozzá több kókusztejet.

Kínáljuk köretként, például rizssel sült halak mellé. Kíváncsiak vagyunk természetesen arra is, ki milyen más módon használja fel a cékla leveleit. Az ötleteket a cikk alatt a hozzászólásokban várjuk!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?