Hogyan éli túl cserepes rózsád a telet?

Hogyan éli túl cserepes rózsád a telet?

Most a tavasztól őszig a kertben, dézsában tartott rózsákról lesz szó, amelyet meglepő körülmények között érdemes teleltetni.

A fiatal rózsák (de esetenként az idősebb példányok is), valamint a kisebb termetű fajták kiválóan alkalmasak arra, hogy a teraszt, erkélyt vagy akár a kertet díszítő dézsás növényként tartsuk őket. Impozáns látványt nyújtanak például különböző fűszernövényekkel társítva.

De mi a helyzet akkor, ha igazi, hamisítatlan tél elé nézünk? Mi legyen a dézsával és benne a rózsával, amikor a hideg északi szelek szinte csontig hatolnak? Ha a rózsát kinn hagyjuk, minden bizonnyal elpusztul a hidegtől, de mivel a teljes napfényt kedveli, be sem lehet hozni. Vagy mégis?

Rózsa

Igen, be lehet, és érdemes is! A rózsa a téli hónapokat teljesen szunnyadó állapotban tölti és ezért nem számít, hogy éri-e a napfény vagy sem. Természetesen nem vagyunk a hívei annak a megoldásnak, hogy a rózsát dugjuk egy sötét szekrénybe, de egy fűtetlen, némi természetes fénnyel rendelkező helyiség tökéletesen megfelel a célra. Például a garázsban, az ablak közelében egészen biztosan jó helyen lesz.

Miért fűtetlen helyiség?

Azért, mert azt szeretnénk, hogy a rózsa egész télen szunnyadó állapotban maradjon. Ha fűtött szobában helyeznénk el, a melegtől felébredne. És ha egyszer már felébredt, igényelni fogja a napsütést, és mivel kinn túl hideg van, hogy kirakjuk... nos, itt be is zárult a kör.

Egyszerűen várjuk meg, amíg a rózsa természetes nyugovóra tér, és amikor az előrejelzések szerint elérkezik az első igazi fagy (-4 °C körüli vagy ennél alacsonyabb hőmérséklettel), fogjuk meg és hozzuk be a növényt. Ha már bent van a rózsa, figyeljük, hogy a földje ne száradjon ki, de ne is öntözzük túl gyakran. Mivel a rózsánk "alszik", nem tud túl sok vizet felvenni. Elegendő tehát, ha időnként ellenőrizzük, hogy a földje enyhén nyirkos legyen, és minden rendben lesz a vízellátásával.

A tavasz közeledtével, amikor a rózsa kezd éledezni, ismét vigyük ki a szabadba. Ha egy váratlan késő tavaszi fagy szeretné a fogait a rózsába mélyeszteni, erre az időre hozzuk vissza a rózsát, vagy takarjuk be a fagy ellen - terítsünk rá például egy pokrócot vagy zsákot.

Rózsa zsákban

A dézsás rózsák pompás látványt nyújtanak bármely kertben, és még ha túl hideg is a telünk, nehézségek nélkül megoldhatjuk tehát a teleltetésüket, hogy még sok-sok évig gyönyörködhessünk bennük.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?