A fokföldi margitvirág elhomályosítja a muskátlit

A fokföldi margitvirág elhomályosítja a muskátlit

Erkélyládában vagy a teraszon nehéz elképzelni mutatósabb és modernebb látványt nyújtó virágos növényt, mint a napimádó margitvirág.

Pozsgás, kúszó, évelő növény. Magassága 15 cm, hajtásainak hossza elérheti a 60 cm-t. Levele nedvdús, tömör, háromszögletű, 5 cm hosszú. Fagyérzékeny, már -7 °C foknál már károsodik, elpusztul.

Virága 4 cm átmérőjű, színe lehet rózsaszín, magenta, levendula lila, lila, krémszínű, májustól szeptemberig nyílik. Csak a napos órák alatt van nyitva. Méhek és pillangók nagyon kedvelik.

Fokföldi margitvirág

Szárazságtűrő, sziklakertbe, ládába és cserépbe is bátran ültethető. Napos helyre való. Talaja könnyű, jó vízáteresztő legyen.

Szaporítható dugványozással, magvetéssel kora tavasszal meleg helyen, a fagyok elmúltával a szabadban is. A megszáradt termésekből gyűjthető csíraképes mag.

Fokföldi margitvirág

Régebben Mesembrianthemum multiradiatus néven írták le, de új tudományos nevet kapott, ami Lampranthus roseaus. Nevét a görög lamprosz=ragyogó, és az anthosz=virág szavakból kapta. Magyarul dél-afrikai margitvirágnak is hívják.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?