A kerti szőlő ápolása augusztusban

A kerti szőlő ápolása augusztusban

Ilyenkor elgyengül a szőlőtőke, ha nem gondozzuk megfelelően. Erősítsük meg!

Augusztusban a szőlősben is a munkák kellemesebb része vár ránk, a koraiak már kezdenek érni, szemezgethetjük, kóstolgathatjuk, élvezhetjük az eddigi munkánk gyümölcsét. Az érett gyümölcs vonzza a darazsakat és a madarakat is, védekezni ellenük raschel hálóval tudunk. Az új telepítésű szőlők lombvédelmét ne hanyagoljuk és a gyomok irtásáról se feledkezzünk meg.

szolo aug 02

A szőlő hajtásnövekedése is lelassul már ebben az időszakban, már elég ha csak a túlnőtt hajtások csúcsi részét vágjuk le. A jégesőtől kevésbé kell már tartani így a fürtzónát teljes egészében megtisztíthatjuk a levelektől, hogy több napfényt biztosítunk a fürtöknek, gyorsabb éréssel számolhatunk. Ez egyben lehetőség is a kezünkben. Hogy ne egyszerre érjen be a szőlőnk, hanem tovább tudjuk élvezni és folyamatos ellátást biztosítson, akkor részlegesen szabadítsuk meg a fürtzónát a levelektől.

szolo aug 03

Szőlőt csak érett állapotban szedjünk, mert nem utóérő gyümölcs. Az új telepítésű és a még nem termő szőlőknél a hónaljhajtások eltávolításával a főhajtások növekedését segítjük elő, ezért ezt folyamatosan végezzük el. A gyommenteségről is állandóan gondoskodjunk.

Ebben az időszakban szembeötlő és egyértelműen látszik az úgynevezett szőlő kocsány bénulásos tünet, ez egészen biztos, hogy magnézium hiányát jelenti. Ebben az évben sajnos már nem tehetünk semmit, de felhívta figyelmet, hogy a következő évben ezzel számolni kell, és védekezni ellene időben kiadott magnézium tartalmú alap és lombtrágyákkal.

Hasonlóan jellemző hiánytünet az úgynevezett madárkásodás,mely bór hiányra utal, amit szintén a helyes tápanyag ellátással tudunk gyógyítani.

Az ez évi tapasztalatokkal jelentősen tudjuk a következő évi termésünk mennyiségét és minőségét javítani okszerű tápanyagellátással.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?