Akácvirág köntösben, hozzá gyomsaláta tojással

Akácvirág köntösben, hozzá gyomsaláta tojással

Összegyűjtöttük a legizgalmasabb ehető virágokat és néhány fontos tudnivalót az elkészítésükről.

Közeleg a tavasz és örömteli, hogy egyre többen érdeklődnek ehető virágok iránt.

Akácvirág bundában
Akácvirág bundában

Óvatosan az éttermi virágokkal

Amikor annyi időt és energiát fektetnek a vendéglátósok az élelmiszerbiztonság előírásainak betartására, mégis könnyűszerrel etetnek bolti virágot a vendégekkel. És csak a szerencsén múlik, hogy nem lesz baj! Egy nemrégiben napvilágot látott német tanulmány szerint az Európába érkező, Észak-Afrikában termesztett dísznövényeket még megszagolni sem volna szabad, hát még megenni! Az esküvői dísztortákra virágüzletben készített, vizes oázisba helyezett virágkompozíciókat tenni szintén nem lenne szabad elfogyasztani Ahogy a rózsakertésztől kapott elhullott szirmokból sem főzhetünk lekvárt, és a parkban tépett levendulát sem morzsolhatjuk a keksz tésztájába. Nem lehet eleget hangsúlyozni: kizárólag étkezési célra termesztett virágot szabad megenni, a virágüzletekben kapható virágokat megenni NEM SZABAD!

A virágevés tudománya

Halmos Mónika ismeretterjesztő színes és élvezetes előadásaiban és könyveiben bemutatja a hazai ehető virágokat, azok felhasználási, termesztési, beszerzési módjait. Tehát megtudhatnak belőlük az érdeklődők mindent, amit ma az ehető virágokról tudni lehet. A virágok körüli utazás egy űrt tölt be, amely űr az oktatás mezsgyéjén alakult ki: kicsit botanika, kicsit gasztronómia, kicsit esztétika. Egy olyan tudomány, ami az élménygasztronómia harcosainak fegyvertárából nem hiányozhat!

Dália borbundában
Dália borbundában

Mit termesszünk saját virágkonyhánk számára?

Az, hogy a levendulát és a rózsát gasztronómiai élvezetek alapanyagaiként is tisztelhetjük, azt lassan minden kisgyerek tudja, hiszen sokhelyütt találkozhatunk levendulás csokoládéval, fagylalttal, keksszel-tortával-süteménnyel, rózsalimonádéval, kandírozott rózsaszirommal.

Meggyleves illatos szegfűszirommal
Meggyleves illatos szegfűszirommal

De azt gondolták volna, hogy kiskertjük, vagy a balkonládák a teraszon egy egész arzenált rejtenek ehető virágokból? A százszorszépből remek salátát vagy főzeléket készíthetünk. A tavaszi kertek, rétek apró kis virágai, mint a lóherevirág, a pitypang és társai szintén salátákba kívánkoznak. Az ibolyát is keverhetjük salátába, de illatos virágaiból szörp, likőr készülhet. A régi szakácskönyvek leírásai szerint az ibolyatorta, az ibolyazselé kedvelt desszertnek számított már kétszáz évvel ezelőtt is. A tarkabarka árvácskák dekoratívak: tegyük őket bátran szendvicsekre, salátába, túrós-krémes apró süteményekre. A kertek hamupipőkéje, a kicsit feledésbe merült borágó - amely régen sokrétűen jelen volt a konyhában - kék csillagvirágja a burgonyasalátát és más salátákat emeli költeménnyé, de a céklával is remek párost alkot.

Körömvirágos pogácsa
Körömvirágos pogácsa

A körömvirág nem csak gyógynövény, remek pogácsát süthetünk vele. A bársonyvirág – ne nevezzük büdöskének – szirmaival vagdalt húsokat, gombás fogásokat ízesíthetünk. A sásliliom bimbóit keleties ízű fogásokba piríthatjuk, vagy a kinyílt virágkelyheket megtölthetjük édes töltelékkel. A lángvirág vagy a havasi estike gyümölcsös desszertekbe kívánkozik.

A színes dáliavirágok szirmait zöldség- vagy gyümölcssalátákba komponálhatjuk, de kisebb, tömött virágfejek tésztaköntösben, forró zsiradékban kisütve izgalmas köretté válhatnak. A jól ismert bundában sült akác- vagy bodzavirághoz hasonlóan az illatos petúnia és a tökfélék virágai is elkészíthetők, édesen vagy sósan, töltve vagy magukban.

A sarkantyúka virágai nélkül sok saláta szerény lenne, de egy sárgadinnyés desszert vagy lekvár is csak profitálhat egy sarkantyúkás házasságból. És ez mind csak egy kis ízelítő az ehető virágok színes világából.

Ha komolyan gondolod a virágevést, nézz utána a részleteknek

eheto viragok04

Ne dőljünk be a média poénjainak: bemegyek a virágboltba, veszek egy csokor rózsát, és zsupsz, beleharapok, vagy gyorsan belemorzsolom szirmait a fazékba: együnk virágot, de profi módon!

Ehhez ajánljuk mindenkinek szíves figyelmébe az ehető virágokról szóló szakácskönyvet, amelyekben nem csak kipróbált receptek találhatók, hanem egy organikus virágoskert tizenöt éves termesztési tapasztalatai is.

A könyvből megtudhatjuk, mit és hogyan termeszthetünk a kertben vagy néhány balkonládában az erkélyen ahhoz, hogy májustól októberig részünk legyen az ehető virágok élvezetének. Menüajánlatok és diétás jelek segítik a munkát, gyönyörű fotók és elgondolkodtatóan szép idézetek kíséretében.

A frissen megjelent Virágkonyha most a Hobbikert olvasóinak kedvezményesen érhető el, 4600 Ft helyett 3900 Ft-ért, de csak az alábbi megrendelőlap kitöltésével:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?