Az erdő legyen fás, ne a karalábé!

Az erdő legyen fás, ne a karalábé!

Erre figyeljünk, hogy zsenge maradjon.

A fás karalábé nem sokban különbözik a nem létező karalábétól: mivel a zöldség élvezhetetlen, ezért nem szívesen eszünk-főzünk belőle (hacsak nincs temérdek időnk, hogy kivagdossuk a fás részeket).

Ezért nem árt tudni, hogy a karalábé fásodási hajlama alapvetően 3 dologtól függ:

  • a fajtától,
  • a szedés időpontjától (a későn betakarított, rövid tenyészidejű fehér karalábék megfásodnak),
  • és az öntözéstől.

karallabe ne legyen fas 02

Száraz körülmények között a karalábé tenyészideje megnő, ezért „fás” lesz, azaz a rendszeres öntözés elengedhetetlen! A karalábé sekélyen gyökerezik, ezért is vízigényes. Egyenetlen vízellátás hatására gumója fölreped. Amikor a gumók elérték a dió nagyságot, attól kezdve a talajt nyirkosan kell tartani. A hosszabb tenyészidejű fajták a szárazabb körülményeket jobban tűrik. A fásodás a gumó alsó részén kezdődik (ahol a gyökeret levágják), éppen ezért ellenőrizni is itt tudjuk, hogy a zöldség mennyire zsenge. Ha a kés ellenállás nélkül hatol a gumóba, a növény nem fás.