Az őszibarack termésritkítása – hogyan, mikor, miért?

Az őszibarack termésritkítása – hogyan, mikor, miért?

Hasznos tippek azért, hogy az őszibaracfa ne csupán szépen virágzó díszfa legyen, de ugyanilyen szépen teremjen is.

Vannak kertészek, akik arról panaszkodnak, hogy bár az őszibarackfájuk virágzás idején lélegzetelállítóan gyönyörű, a termése értéktelen. Igaz, rengeteg látható belőle a fán, de azok rendszerint aprók és kőkemények. A látszólag megváltoztathatatlan helyzetbe beletörődve díszfaként nevelgetik tovább a gyatrán termő őszibarackfájukat.

Pedig van megoldás! Nem kell mást tenni, mint termésritkítást végezni. A művelet eredményeképpen a gyümölcsök nagysága és minősége is javulni fog.

oszibarack termesritkitas 02

Miért van szükség termésritkításra?

A fán maradó minden egyes gyümölcsnek szüksége van bizonyos mennyiségű tápanyagra, amit a fától kap meg. Ha az ágak túlterheltek, minden gyümölcs a kelleténél kevesebb tápanyaghoz jut. Egyszerűen nincs elegendő víz és tápanyag, amelyet felvehetnének. Ennek következtében alulfejlett, kemény, szikkadt húsú gyümölcsök teremnek a fán. A túlterhelt ágak magukhoz vonják a fa tartalékait és ezzel meggyengítik azt, amely így fogékonyabbá válik a betegségekre és a várható élettartama is csökken. Így a termésritkítás nem csupán azt a célt szolgálja, hogy zamatosabb gyümölcshöz jussunk, de a fa általános kondíciója szempontjából is létfontosságú.

Mikor végezzük el az őszibarackfa termésritkítását?

A megfelelően elvégzett termésritkításon átesett őszibarackfa egészségesebb és több ehető gyümölcsöt érlel. Az, hogy mikor végezzünk termésritkítást, az határozza meg, melyik módszert választjuk. A vegetációs időszak alatti termésritkításnák számos módja van, és mindegyiket más-más időpontban célszerű elvégeznünk. Válasszuk azt, amelyik a legjobban illeszkedik a kertünk karbantartási ütemtervéhez. Természetesen több termésritkítási módszert is kipróbálhatunk. Valamennyi a fa természetes növekedési és terméshozási habitusán alapul.

oszibarack termesritkitas 03

Hogyan végezzük el az őszibarackfa termésritkítását?

1. módszer

Az elsõ módszer a még nyugalmi állapotban lévő fa szakszerű metszését jelenti. Az egymást keresztező ágak ritkításával, a korona belsejének szellősebbé tételével széles, lapos katlan alakú ágszerkezetet alakítunk ki. Az ágak számának lecsökkentésével több napfény jut a korona középpontjába az ott erő gyümölcsökhöz. A metszést február közepén-végén végezzük el, amikor a leghidegebb téli fagyok már elmúltak, de a fa levélrügyei még nem pattantak ki. A túl korai metszés egy sor növényegészségügyi problémát vonhat maga után, így bármilyen csábító is lehet egy januári hóolvadás, várjuk ki a megfelelő időpontot.

2. módszer

A második módszer szerinti termésritkítást kora tavasszal végezhetjük el. A nyugalmi állapotban lévő rügyeknek először hideg időjárásra van szükségük, hogy aztán kipattanjanak. A hőmérsékletváltozás – amikor a hideg időjárás melegre fordul – váltja ki tehát a rügyek kipattanását az őszibarackfán. A ritkítást akkor kezdjük meg, amikor a bimbók már kezdenek színesedni és szirmot bontanak az első virágok.

A nagybani gazdálkodók esetenként mechanikus eszközökkel csökkentik a fák virágrügyeinek a számát, de sokan még mindig a kézzel végzett termésritkítást alkalmazzák. Az őszibarackfa, ha hagyjuk, virágok százait hozza és rendszerint jóval több virágból kezd gyümölcs fejlődni, mint amennyi végül be is érik. Ezért a virágok számának és ezzel együtt a lehetséges gyümölcsök számának csökkentésével nagyobb teret biztosítunk a megmaradó gyümölcsöknek, hogy fejlettebbek és egészségesebbek legyenek.

Egy magasnyomású mosó ideális eszköz a rügyek és virágok egy részének az eltávolításához – természetesen, ha értjük a módját. A lehetséges későbbi termések ritkításához egy erős vízsugár és biztos kéz szükségeltetik. Nem kell attól tartanunk, hogy túl drasztikus a módszer. A természet egyébként is elbánik a virágrügyek egy részével. Ezt a munkát mi csupán befejezzük. Az őszibarackfavirágok gyönyörűek, ezért sokan nehéz szívvel áldozzák fel azokat, de az eredmény miatt kétség kívül megéri.

Ha nincs magasnyomású mosónk, ne csüggedjünk. Hasonló eredményt érhetünk el, ha az ágakat egy lombseprűvel "fésüljük" át. Bár elsőre különösnek tűnhet, ez is hatékony módja az őszibarack termésritkításának. Fontos, hogy ne csak a sziromleveleket, de az egész virágrügyet eltávolítsuk.

oszibarack termesritkitas 04

3. módszer

Júniusban (melegebb időjárás esetén esetleg már májusban) is végezhető termésritkítás. Ekkor is a természet végzi el részben a munkát: az őszibarackfa ugyanis ekkor kezdi el ledobálni a még éretlen gyümölcsei egy részét. Ez azonban általában nem elég. A fa ugyanis csak annyi gyümölcsöt hullajt, hogy fajfenntartás szempontjából elegendő számú életképes gyümölcs maradjon a fán. Nekünk azonban az is fontos, hogy étkezési szempontból is értékelhető, nagy, ízletes gyümölcsök teremjenek. Ezért ez esetben is a kertészre hárul a feladat, hogy a termésritkítást szakszerűen befejezze.

Fontos, hogy a termésritkítás a megfelelő fokú legyen. Optimális esetben 15-20 cm-enként helyezkedik el egy-egy gyümölcs az ágakon. A kézzel végzett termésritkítás mellett itt is bevethetjük a magasnyomású mosónkat, a lombseprűt vagy a célnak megfelelő egyéb, hasonló szerszámot.

Ha ezzel végeztünk, nincs egyéb tennivalónk, mint hátradőlni és élvezni a szépen kerekedő, érő őszibarackok látványát.

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?