Betakarítási fortélyok októberben, a kertben

Betakarítási fortélyok októberben, a kertben

Előfordul, hogy hamarabb elhal a növény, mint hogy beérne a termése. Ilyenkor is van azonban lehetőségünk a helyzet megmentésére.

Ha elhalt a paradicsom szára...

A paradicsomtövek levelei egyes vidékeken elsárgultak, lehullottak, de a lombvesztett tövek így is beérlelik a gyümölcseik jelentős részét.

Paradicsom

Az is megoldás, hogy a gyümölcsöket viselő szárakat levágjuk és fűtetlen helyiségben felaggatjuk (lásd a fenti képen), ahol lassan, fokozatosan beérnek; ezeknek az íze, zamata azonban meg se közelíti a nyáron, bokron érett paradicsomét! Jól járt az, aki júliusban levágott egy-két hónaljhajtást a paradicsomtőről, azt meggyökereztette, cserépbe ültette és felnevelte; most ezek a tövek érlelik a jó ízű, friss gyümölcseiket.

Akkor jó a hagyma, ha a levele elhagyja

A vöröshagyma akkor tárolásra érett, ha a felső hagymalevelei szárazak és kezdenek felválni. A frissen kiszedett hagymákat a padláson kiterítve szikkassza néhány napig, azután szellős zsákban, vagy papírzacskóban lehet télre betárolni és fagymentes, hűvös helyen tartani.

Vöröshagyma

A gyökereket a földben is hagyhatjuk

A sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, a céklát, a zellert egyelőre hagyjuk a földben és csak a fagyok beállta előtt szedjük fel és tároljuk a pincében, friss homokba rétegezve. Ne feledje, hogy ezek a termények igen sikeresen aszalhatók és az aszalványok biztonságosan, kis helyen tárolhatóak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?