Csonkosan vagy csonk nélkül messük a fákat?

Csonkosan vagy csonk nélkül messük a fákat?

Utánajártunk, hogy szükséges-e 'kabátakasztót', azaz egy rövid, visszaszáradó csonkot hagyni a lemetszett ágból, vagy inkább szépen, tőből vegyük ki a felesleget.

 

Az utóbbi időben felvetette több kertészeti szaklap is, hogy jó-e ha „kabátakasztókat” vágunk, hagyunk.

Mi az a kabátakasztó?

A szaknyelvben kabátakasztónak hívjuk az olyan meghagyott csonkokat, amit elsősorban a téli metszésnél szokás hagyni. Kétféle irányadó metszéstechnika van, egymásnak ellentmondva.

A kertészeknek úgy tanítják, hogy a kabátakasztók hagyása rontja a fa állapotát, mivel a beszáradások helyén nagyobb felület áll rendelkezésére a kórokozók megtelepedésének, illetve a beszáradás sokféle hajtáskárosodáshoz vezet.

metszes kabatakaszto 03

Az erdészeket viszont másképp tanítják, hiszen ott a „kabátakasztók” hagyása a megfelelő, az elfogadott gyakorlat.

A gyümölcsészeti (pomológia) szakkönyvek mindenhol ezt írják: a vastagabb ágakat tőben távolítsuk el, így a metszlap teljesen a tőben végződik, párhuzamosan halad az ágygyűrűvel. A csonk ne legyen magasabb 2 cm-nél, mert így a sebet beforrja az osztódó szövet, és így tökéletesebben forr össze a sebhely, minimális a sebkezelésre kerülő felület is.

metszes kabatakaszto 02

Az arborétumokban, botanikus kertekben gyakorta az erdészeti módszert alkalmazzák, de a gyümölcstermesztésben, kertészetben mégis a kertészeknek tanított kabátakasztó-mentes eljárás az elfogadott.

A kettő metszési típus között alig van különbség, ha megnézzük az összeforradás helyét, a beszáradás mértéke nagyjából azonos.

Hogy hol van az igazság? Gyümölcsfák esetében egyedül a diónál javasolt a csonk hagyása, a többi faj esetében inkább a kertészeti módszernél maradnánk, hiszen az ültetvény látképe is sokkal letisztultabb, ápoltabb képet mutat. A diónál akár a 10-15 cm-es csonk meghagyása is megengedett, de ugyanezt egy szilvánál nem szokás és nem javasolt.

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamot.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

 

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

 

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?