Ehető galagonya, amely nem csak gyümölcsöt hoz

Ehető galagonya, amely nem csak gyümölcsöt hoz

A kínából származó galagonya bogyója nagyobb, termése több, ráadásul nem is szúrós. Megmutatjuk, hogyan nevelhető fel a kertben.

A kínai galagonya (másnéven: amúri galagonya) tudományos neve: Crataegus pinnatifida. Közeli rokona a nálunk is honos csere (kétbibés) galagonyának, de alig, vagy egyáltalán nem tövises. Magassága elérheti a 7 m-t is.

Kínai galagonya

Május végén virágzik, hímnős virágai öntermékenyek, de nem illatosak, mint a mi galagonyánk, hanem haldög szagúak, nem is a méhek, hanem szúnyogok végzik a beporzást.

Nedves talajon fejlődik legjobban, de a szárazságot jól tűri. Homokos és agyagos talajon is jó megél. A napos helyeket szereti, de elviseli a félárnyékot is.

Jó fagytűrő, USDA 5-9 zónába sorolták csakúgy, mint a kétbibés galagonyát. Az ajánlott tenyészterülete 3,0 x 1,0 méter. A gyümölcsérés ideje október-november.

Kínában széles körben alkalmazott gyógynövény. Hasonló módokon használják, mint a mi cseregalagonyánkat (a cseregalagonya a hazánkban vadon élő kétbibés galagonya másik neve. Tudományos elnevezése: Crataegus laevigata). Hatékonyságuk is hasonló lehet. Sajnos csak a kínai galagonyára találtam beltartalmi adatokat.

A kínai galagonya nagy előnye, hogy a behozott fajták nem tövisesek, szedésük kevesebb bajjal jár, és haladós, mert nagy mennyiséget teremnek, ráadásul nagyobb a gyümölcsük is.

1964-ben, Dr. Hrotkó Károly, a Corvinus Egyetem professzora 3 fajtát hozott be az országba.

Da chang Kao (Nagy ízletes)
Gyümölcsének átmérője 32-33 mm, húsa fehéres színű, fanyar ízű. Az első 2 termőév átlaga 2,1 t/ha.

Liao Hong (Liao folyó)
Gyümölcsének átmérője 34-35 mm, héja sűrűn paraszemölcsös, húsa fehér, lisztes állományú, savanykás ízű. Az első 2 termőév átlaga 1,8 t/ha.

Da Yin Xing (Nagy csillag)
Kisebb gyümölcsű, átmérője 29-31 mm, héja sötétpiros, húsa is enyhén pirosas, íze zamatosabb a másik kettőnél.

Gyümölcsükből lekvárt, dzsemet szoktak készíteni, de bort és kandírozott gyümölcsöt is. A kettévágott szárított gyümölcs jól tárolható. A levelek is gyógyhatásúak.

Kínai galagonya

A kínai galagonya szaporítása

Szaporíthatók magvetéssel is, de úgy csak 5-8 év után kezdenek teremni. A magokat vagy hőkezelni kell, 3 hónapig 15 °C-fokon tartva, majd még 3 hónapig 4 °C-fokon tartani. Egyébként 2 évig kell vermelni. A félérett gyümölcsök magvai jobban csíráznak.

Az oltványok viszont már 3-4 év után termőre fordulnak. Legjobb alanya a kétbibés galagonya (Crataegus laevigata), a szemzés ideje augusztus vége.

Lehet hajtásdugványozással is szaporítani, az egyetem faiskolájában a júniusi, IVS kezeléses, az első 3 hét alatt vízpermetezett dugványok gyökereztek jól.

Beltartalmi értékei

A szárított gyümölcs beltartalmi értékei, 100 g-ra vonatkoztatva:
fehérje 1,5 g
zsír 3,8 g
szénhidrát 91,0 g
rost 6,9 g
Ca 326 mg
P 96 mg
Fe 8 mg
Mg, Na, Zn nem mérhető
K 1253 mg
Tiamin, riboflavin, C-vitamin 0

Forrás: Duke, JA & Ayensu ES, Kína gyógynövényei

Gyógyhatásai

Nem szabad gyors hatásra számítani, mint más gyógynövényes kezeléseknél itt is csak a rendszeres, tartós kezelés hatásos. Amellett vigyázni kell a túladagolás veszélyére, mert hányingert, gyomorfájást, fáradtságérzetet, izzadást, szívdobogást okozhat. Gyomorfekélyeseknek nem ajánlott.

Levele is gyógyhatású, az őszi erősebben hat, mint a tavaszi. Az engedéyezett mennyiség az USA-ban 160 mg/nap két részletben, többet csak orvosi felügyelet mellett ajánlatos szedni, akkor is csak három részletben.

A várható kedvező hatások:
- a lipidfelszívódás gátlása
- antiallergén hatás
- emésztés javítása
- vérkeringés javulása
- magas vérnyomás enyhülése
- koleszterinszint csökkenése
-hasmenés, puffadás elmulasztása
- gyulladás és daganatgátló
- szájon át szedve növekedik a hajnövekedés sűrűsége
-szemcseppként a szürkehályog ellen hatásos

Forrás: Institute for Traditional Medicine, Portland, Oregon

Hol kapható? Árudák a faiskola.hu-n >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?