Elkaphatja az ember a fertőzött növények betegségeit?

Elkaphatja az ember a fertőzött növények betegségeit?

Vajon mi történik, ha az ember vírussal vagy baktériummal fertőzött növényekkel érintkezik, sőt azokat esetleg el is fogyasztja?

Megfertőzhetik-e a növényeket veszélyeztető vírusok és baktériumok az embert?

A kertben nevelt növényeinket sok esetben még törődő gondoskodásunk ellenére is megfertőzhetik a különböző vírusok vagy baktériumok. Bár a növények másképp reagálnak ezekre a fertőzésekre, mint az ember, vannak kertészek, akik amiatt aggódnak, vajon elkaphatják-e a növénybetegségeket? Elvégre valamennyien megfertőződhetünk vírusokkal és baktériumokkal, nem igaz?

novenybetegsegek ember 02

A növényt károsító baktérium megfertőzhet embert is?

Bár azt feltételezhetnénk, hogy a növényeket, illetve az embert sújtó betegségek eltérőek, így nem vihetők át növényről kertészre, egyáltalán nem ez a helyzet. Az ember növénybetegség általi megfertőződése nagyon ritka, de mégis létezik. A legnagyobb aggodalomra okot adó kórokozó a Pseudomonas aeruginosa néven ismert baktérium, amely egyfajta lágy rothadást idéz elő a növényekben.

A P. aeruginosa okozta fertőzés emberben megtámadhatja a szervezet szinte bármely szövetét, de csak ha legyengült szervezetről van szó. A jelentkező tünetek igen eltérőek lehetnek: a húgyúti fertőzésektől kezdve a dermatitisig, a gyomor-bélrendszeri fertőzésekig, sőt a szisztémás betegségekig terjedhetnek. Tovább ront a helyzeten, hogy ez a baktérium egyre inkább rezisztenssé válik az antibiotikumokkal szemben kórházi körülmények között.

De várjunk csak! Mielőtt kiszaladnánk a kertbe egy nagy flakon fertőtlenítővel, jobb, ha tudunk róla, hogy még a súlyosan beteg, kórházi ellátást igénylő betegek esetén is a P. aeruginosa fertőzés mértéke mindössze 0,4 százalék, ami nagyon valószínűtlenné teszi, hogy valaha is megfertőződjünk. Még akkor is igen csekély az esélye, ha történetesen nyílt sebünk van, amely érintkezik a fertőzött növényi szövetekkel. Akinek megfelelően működik az immunrendszere, nagyon valószínűtlen, hogy megbetegítené egy növény fertőző betegsége.

novenybetegsegek ember 03

A növényi vírusok megbetegíthetik az embert?

Ellentétben a baktériumokkal, melyek opportunistább módon képesek működni, a vírusok csak szigorúan behatárolt feltételek mellett tudnak terjedni. Még ha például mozaikvírussal fertőzőtt növényről szüretelt görögdinnyét is eszünk, nem fertőződünk meg a betegségért felelős vírussal. (Megjegyzés: a vírussal fertőzött növények termésének fogyasztása nem ajánlott - általában nem túl finomak, de kárt nem tesznek bennünk.)

Érdemes tehát mindig kiselejteznünk a vírussal fertőzött növényeket, amint észrevesszük, hogy jelen vannak a kertünkben. Ugyanis a vírust a növények nedvét szívogató rovarok gyakran átviszik a fertőzött növényről az egészségesekre.

Most, hogy már tudjuk, hogy nincs szignifikáns összefüggés a növényi és humán betegségek között, nyugodtan nekifoghatunk a soron következő kerti teendőinknek!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?