Eszel te elég gombát?

Eszel te elég gombát?

Avagy a gombafélék egészségre gyakorolt jótékony hatásai.

A gombafélék jó része, köztük az egyik legismertebb, a réti vagy kerti csiperke (tudományos nevén Agaricus campestris) is ehető, ízletes gomba. És bár számos gombafajta kifejezetten mérgező, szerencsére még mindig széles a választék a fogyasztható gombafajtákból. A természetben vadon nőnek, de termeszthetők otthon is, illetve igény szerint vásárolhatunk belőlük piacon, élelmiszer-üzletekben.

eszel te eleg gombat 01

Gombatermesztés otthon

Gombát könnyen termeszthetünk akár házilag is. Ehhez mindössze egy hűvös, nyirkos, páradús, sötét helyiségre (például pincére, alagsorra, vízóraaknára) van szükségünk. Fontos, hogy a gombatermesztésre kiválasztott hely huzatmentes legyen, és itt elsősorban a száraz levegőre gondolunk. Lényeges továbbá, a helyiségben a hőmérséklet mindig 12-15 °C között legyen. Ha sikerült ilyen helyet találnunk, már csak azt kell eldöntenünk, melyik módszert választjuk a gombatermesztésre.

A gombát általában tálcán termesztik; ugyanakkor megpróbálkozhatunk például a termőzsákos vagy -dobozos gombatermesztési módszerrel is. A tálcákat speciális átszövetett termesztőközeggel, gombakomposzttal töltik fel. Ezeket az alapanyagokat szaküzletben termesztésre készen is beszerezhetjük. A következő 21 nap során folyamatosan 21 °C-os környezetet kell biztosítanunk annak érdekében, hogy a micélium, azaz a gomba tenyésztestét felépítő sejtfonalak szövedéke és a gyökérrendszer kialakulhasson. Miután a micélium kifejlődött, a termesztőközeg tetejére 2-3 cm-es rétegben gombatakaró földet kell szétterítenünk és a tálcákat 12-15 °C-os hőmérsékleten tartanunk. A gombák az ezt követő 4-6 héten belül teljesen kifejlődnek, készen állnak a begyűjtésre. Ha a tálcákat megfelelően karbantartjuk, akár 6 hónapon keresztül több hullámban fognak nőni bennük a gombák.

eszel te eleg gombat 02

A gomba tápértéke

A gomba tápértéke fajtától függően eltér. Példaként íme 1 csésze, forró olajon megpirított shiitake gomba tápértéke:

  • Kalória: 43
  • Összes zsír: 0 g
  • Nátrium: 4 mg
  • Szénhidrát: 7 g
  • Fehérje: 3 g

Vitaminok és ásványi anyagok napi értéke:

  • Tiamin: 6%
  • Riboflavin: 14%
  • Niacin: 17%
  • B6: 8%
  • Folát: 3%
  • Pantoténsav: 12%
  • Vas: 3%
  • Magnézium: 4%
  • Foszfor: 10%
  • Kálium: 8%
  • Cink: 6%
  • Réz: 7%
  • Mangán: 10%
  • Szelén: 8%

eszel te eleg gombat 03

A gomba egészségre gyakorolt hatása

Mivel a gombafélék kalóriatartalma igen alacsony, segíthetnek megelőzni az elhízást, amely komoly kockázati tényezőt jelent számos betegség, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos daganattípusok, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása esetén.

A gomba kiváló tápanyagforrás, többek között B-vitaminokat, D-vitamint, ásványi rezet, káliumot, valamint az antioxidánsok közül ergotioneint és szelént tartalmaz. Már mindössze 5 szem kétspórás csiperkével fedezni tudjuk a napi ajánlott szelénbevitelünk 31%-át. A szelén erős antioxidáns, amely segít megóvni a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.

A gombák előnyös tulajdonságainak kihasználása

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy olyan gombát válasszunk, amely tapintásra kemény, nem foltos, a felülete nem nyálkás. Otthon legjobb papírzacskóba téve a hűtőben tárolnunk a gombákat, ahol így legfeljebb egy hétig elállnak. A gombákat konyhai felhasználás előtt tisztítsuk meg: az esetleges szennyeződéseket, földet nedves papírtörlővel töröljük le, majd rövid ideig folyó víz alá tartva öblítsük le. Fontos, hogy a gombákat ne áztassuk a vízben, mivel megszívják magukat, ez pedig befolyásolja a textúrájukat.

A gomba számos módon elkészíthető: például párolhatjuk, grillezhetjük, megsüthetjük, megfőzhetjük, forró olajon megpiríthatjuk. A különböző levesektől kezdve a főételeken át egészen a mártásokig számtalan közkedvelt ételféleség fontos hozzávalója.

A nyers gomba rendszerint nem fagyasztható le; a hirtelen sült gombát azonban legfeljebb 1 hónapig tárolhatjuk a fagyasztóban.

A gombával kapcsolatos óvintézkedések

Nagyon sok olyan mérgező gomba nő vadon, amelyek könnyen összetéveszthetők az ehető gombákkal. Ezért fokozottan körültekintően kell eljárnunk: a saját szedésű gombát kivétel nélkül minden alkalommal vizsgáltassuk meg a kijelölt piacokon dolgozó gombaszakértőkkel, listát itt találhatunk. A gombaellenőrzés ingyenes!