Francia paradoxon és a zöldség, gyümölcs

Francia paradoxon és a zöldség, gyümölcs

A sokat evő és ennek ellenére az átlagnál egészségesebb franciák titkát rengetegen kutatják, és a tudósok számtalan izgalmas elmélettel álltak elő.

A franciák naponta sokszor és sokat esznek-isznak, nem túl zsírszegények az ételeik, mégis karcsúbbak, mint az amerikaiak, és kevesebben szenvednek közülük szív- és érrendszeri betegségekben. Majdnem két évtizede egy amerikai híradóműsorban ezt a rendszeres vörösbor-fogyasztással hozták összefüggésbe. Magát a "sokat evés, mégis jó egészség" ellentmondást nevezték el francia paradoxonnak.

Borban az igaz... egészség

Az európai borászoknak nagyon megtetszett az elmélet, és azóta egész borászati és egészségügyi üzletág alakult ki a tudományos bizonyítékok megszerzésére. Így ma már minden borivó tudja, hogy a vörösboroknak magas az antioxidáns tartalma, és ezt a különlegesen hatékony egészségmegőrző összetevőt rezveratrolnak nevezték el. Persze más borászok is akarnak profitálni a tudományos felfedezésből, és ma már minden borban van valamilyen egészségvédő anyag...

Vörösbor

Olajos, halas, alvásos elméletek

A spanyol és portugál olajfa-ültetvényesek és olíva gyártók szerint a francia paradoxon igazsága kivételesen nem a borban lakozik, hanem a rendszeres konyhai olívaolaj használatban. Főzésre, saláta öntetnek valóban kitűnő a készítményük, sütéshez azonban nem elég hőálló. A halkereskedők szerint a tenger gyümölcseiben van az a csodaszer, amely megvéd a betegségektől, a csodát mostanában omega-3 zsírsavnak hívják. A legfrissebb statisztikai felmérés és elemzés szerint a mediterrán sziesztában rejlik a francia paradoxon titka: az ebéd utáni szunyókálás mindennél értékesebb - stresszmentes - hozzájárulás a hosszú és egészséges élethez.

Napi öt kell...

A zöldség- és gyümölcstermesztők is hisznek az egészségvédő antioxidánsokban, amelyek lekötik a fölös szabadgyököket, segítenek a vitaminok és mikroelemek hasznosulásában. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium jelszava, hogy naponta ötször együnk zöldséget és gyümölcsöt. A "Five-A-Day" kölcsönzött jelszó, Henry Ford majd száz évvel korábban a gyáraiban 5 dollárt fizetett az autógyártó futószalag mellett dolgozó munkásainak, ami akkor sokkal magasabb volt az ipari átlagbérnél. A napi öttel tartotta a gyárak kapuin bent a munkásokat és kint a szakszervezeteket.

francia piac

... vagy három is elég?

A hasonló európai zöldség-gyümölcs promóciók csak a napi háromszori zöldség- és gyümölcsfogyasztást szorgalmazták, de ezzel is gyakran kellemetlen érzést keltettek a szegényebb családokban. Nem mindenki engedheti meg ugyanis magának az ajánlott mennyiség asztalra tételét. A magyar reklám mostanában háromszor háromfélét hirdet. Egy világhírű levesgyáros most egy bögrére való tasakos levesport reklámoz azzal a szöveggel, hogy az a napi öt adag zöldségből akár kettőt is kiválthat. A leves finom, de azért mi maradjunk a friss gyümölcsnél és zöldségnél.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?