Gutaütés: a csonthéjasok látják kárát

Gutaütés: a csonthéjasok látják kárát

Lássuk, hogyan előzhetjük meg!

A gutaütés egy komplex betegség, melyet több kórokozó együttes megjelenése okoz (baktériumok, gombák). Elsősorban a kajszibarackot, őszibarackot, cseresznyét és a meggyet károsítja. Tavasszal a rügyek nem hajtanak ki, bimbósak maradnak, vagy a virágok megbarnulnak. A gyümölcsön besüppedt barna foltok lesznek, deformáltan fejlődnek. A fiatal leveleken kerek, barnás foltok jelennek meg, az elhalt foltok kihullnak a levélből. A foltok szegélye élénkzöld, így megkülönböztethetjük a sztigminás betegségtől. A fás részek fertőződésekor erőteljes mézgafolyás tapasztalható. Ebben a stádiumban a betegség már nem gyógyítható, ezért elsősorban a megelőzésre kell törekedni.

gutautes csonthejasok 02

Vágjuk vissza a beteg részeket az egészségesig (fontos az eszközök rendszeres fertőtlenítése!). A baktériumfertőzésnél kiemelt fontosságú a megelőzés, a megfelelő tápanyagellátás, valamint a vegyszeres védekezés. A moníliás és a sztigminás levélfoltosság ellen elvégzett lemosó permetezések antibakteriális hatással is rendelkeznek, így azok részben elbusztítják a baktériumot. Az első lemosó kezelést végezzük el a Champion® WG (20-30 g/10 l víz) készítménnyel a rügypikkelyek felnyílási szakaszában.

A második kezelést a növény fehér-pirosbimbós fejlődési szakaszában végezzük a Cuproxat® FW (40-50 ml/10 l víz) termékkel, mely nem perzsel, hatóanyaga kíméletes a növényekhez.

Korábban írtunk róla: