Gyerekeknek szerez örömet a kemence

Gyerekeknek szerez örömet a kemence

A Varázskemence napja - a hiányzó érzékekért rendezvényen kemencések szórakoztatnak és jótékonyságra buzdítanak.

Az év legnagyobb jótékonysági gasztronómiai eseményére készülnek a Vakok Iskolájában, Budapesten. A közel 200 éves múltra visszatekintő intézmény udvarán fatüzelésű kemencében sütnek kenyeret fogyatékkal élő gyermekek 2015. május 16-án. A Varázskemence napján a fiatalokat gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői, valamint gasztrobloggerek segítik. Amellett, hogy a gyermekek remélhetőleg egy életre szóló élménnyel gazdagodnak majd, a friss illatú és utánozhatatlan ízű, kemencében sült kenyeret a látogatók megkóstolhatják és meg is vásárolhatják, így segítve a résztvevő speciális iskolákat.

Varázskemence

A Varázskemence rendezvény szervezői egy felejthetetlen napot szeretnének szerezni fogyatékkal élő gyermekeknek: nem kisebbre vállalkoznak, mint, hogy megpróbálják betölteni számukra - még ha csak egy pillanatra is - a hiányzó érzékük okozta űrt. A gyerekek által készített kemencés kenyeret a látogatók megkóstolhatják és vásárolhatnak is belőle, amivel egyrészt az adott intézményt segítik, másrészt megmutatják a fiataloknak, hogy az általuk készített termékeknek értéke van. Az eseményen arra is igyekeznek rávilágítni, hogy az otthoni kenyérsütés nem ördögősség.

Kemencemánia

A program verseny is lesz egyben: összesen nyolc speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményből érkező 2-3 fős csapatok mérik össze ügyességüket különböző gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői, valamint gasztrobloggerek segítségével.

A diákok hagyományos fehérkenyeret sütnek majd fatüzelésű kemencében, majd azokból szendvicseket is gyártanak a látogatóknak. Az elkészült kenyereket a szakmai támogató Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének pékmesterei értékelik. A megmérettetésről természetesen mindenki nyertesként távozik.

A kenyereket a gyerekek a főtámogató KemenceMánia fatüzelésű mobil kemencéiben sütik. A résztvevőknek játékos programokkal is készülnek: a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány mini családi KRESZ-parkot biztosít, koncertezik a Palacsinta együttes és a Team Rekreáció csapata jóvoltából ugrálóvár és több más játék is lesz a helyszínen.

A Varázskemence napja teljes egészében non-profit rendezvény. A szervezők és a támogatók önszorgalomból, szabadidőben végzik a program előkészítését és lebonyolítását, azért díjazást nem vesznek fel.

A szervezők hirdetménye

Bővebb információ:
Török Szabolcs – 06 20 556 45 38
https://www.facebook.com/events/870396663017133/
www.varazskemence.hu

2015. május 16-án a Vakok Iskolájának az udvara (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.) egy varázslatnak lesz a helyszíne. A városból mostanra letűnt ízeket és illatokat fogunk visszavarázsolni. Finom füst és friss kenyér illata fogja bejárni az udvart.
 
A kemencés kenyér illata és íze összetéveszthetetlen mással. Magunk elkészítve, az élmény még nagyobb. Ha olyan gyermek készíti, aki még életében nem csinálta, és esetleg nem is látja, akkor neki az élmény megfizethetetlen.

Kenyéradta örömök - kemencés érzések: ez is lehetne a rendezvény mottója, hiszen a feladat kenyérsütés lesz a KemenceMánia fatüzelésű mobil kemencéiben. Az érzések arra utalnak, hogy megpróbáljuk betölteni nekik akár csak egy pillanatra a hiányzó érzékük okozta űrt.

Kikről is beszélünk, akiknek segítenénk?

- Vakok Iskolájának diákjai
- Gyengénlátók Általános Iskolájának diákjai
- Hallássérültek és Siketek Iskolájának diákjai
- Mozgásjavító Óvoda és Általános Iskola diákjai
- Lámpás Alapítvány lakóotthonának fiatal lakói
- Szivárvány Lakóotthon fogyatékos fiatal lakói
- Topház Speciális otthon fogyatékos fiatal lakói
- Dr. Török Béla Óvoda és Általános iskola diákjai

Miért többesszám, azaz a Szervezők?

A Vakok Iskolája és Kakuk Szabolcs a KemenceMánia  marketing vezetője (a rendezvény ötletgazdája) vállalkoznak arra, hogy ezt az egyedülálló segítségnyújtást, szórakozást, jópofa versengést és nem utolsó sorban gasztronómiai programot tető alá hozzák.

Szakmai támogatónk a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje.

Segítők

- Szabadtűzi lovagrend
- Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete
- Dobos C Vendéglátó szakiskola
- Gundel Károly Vendéglátó szakiskola
- KIVI Baptista Vendéglátó szakiskola
Gasztrobloggerek
Szakácsok

Támogatók

- KemenceMánia - főtámogató
- Magyar Pékek Fejedelmi Rendje
- BRFK-FBB
- Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány
- Team Rekreáció (sporteszközöket ad)
- Palacsinta Zenekar (koncertet ad)

Mire is vállalkozunk?

- Élményt szerezzünk, mosolyt csaljunk fiatalok arcára, lássuk őket őszintén örülni
- A látogatókhoz közel hozzuk a hagyományos gasztronómiát, megmutassuk nem ördöngősség a kenyérsütés (bárki tud kenyeret sütni)
- A diákok által készített piacképes termékeknek értékesítési területet biztosítsunk
- A diákokat segítő gasztronómiai szervezeteket, vendéglátóipari iskolákat, gasztrobloggereket megismerhesse a közönség

Miről fog szólni a nap?

- Az egyes intézmények diákjai hagyományos fehérkenyeret fognak sütni fatüzelésű kemencében. A zsűrizést a Pékrend Pékmesterei fogják végezni. Verseny lesz, de jó értelemben. Egy olyan ahol mindenki nyertesként távozik, már csak azzal is, hogy megtette az első lépést a saját kenyér készítéséhez. A délután folyamán pedig a segítőkkel kihasználhatják az időt és az alapanyagokat, hogy kreatívitásuknak határt nem szabva süthessenek.

Mit várunk a jelentkezőktől:

- 2-3 fős csapatokban fognak a gyerekek versenyezni.
- Kísérők segítségével dekorálják ki a rendelkezésükre bocsátott  pavilonrészt, amibe a berendezés alapesetben 2 asztal 4 paddal valamint egy kemence. A dekoráció külön versenyszám lesz.
- A hozzájuk jelentkezett gasztronómiai szervezettel készítsék el a kenyeret, és adják át zsűrizésre, valamint csinálják meg a közönségnek szánt kóstolómennyiséget.
- Érezzék jól magukat a programokon, játékokon. (BRFK által biztosított mini kreszpark, Team rekreáció által biztosított kisméretű ugrálóvárak, Palacsinta zenekar koncertje)
Hogyan támogathatja a rendezvényt? A rendezvény non-profit. A támogató szervezők önszorgalomból, szabadidőben végzik, fizetést érte nem kapnak, díjazást nem vesznek fel.

Látogatóként

- Jöjjön el és vásároljon a diákok által készített termékekből, mert így nem csak pénzt kapnak érte, hanem érzik, hogy piacképes a termékük.
- Azon a napon lesz a „Restaurant day” amikor bárki nyithat éttermet. A csapatok által készített szendvicseket falatkákat lehet fogyasztani és becsületkasszásan fizetni értük, ezzel is támogatva őket.
- Szeretnénk, ha a rendezvény minél nagyobb sajtónyilvánosságot kapna, hogy sokat jöjjenek, találkozzanak velük, vásároljanak termékeikből, és a nagyvilág értesülne a fiatalok ügyességéről.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?