Ha egyszer betör a kertbe az élősködő aranka...

Ha egyszer betör a kertbe az élősködő aranka...

A zöld növényi anyagot nem tartalmazó, de nagyon is élő, sőt élősködő gyomnövény a kertben is támad, elfojtja a gazdáit.

Akik eddig csak innen ismerték Arankát, azoknak most tágítjuk a világképét.

A szulákfélék családjába tartozó illatos, vagy más néven nagy aranka (Cuscuta campestris) rengeteg népies magyar névvel rendelkezik. Az aranyfonalfű, boldogasszony haja, fecskefonal, fonalfűnyüg, görényfű, hajnevelőfű, herefene, herefojtó, köszvényfű, lucernakosz, paplanfű, pippany mind ugyan azt a halvány, fonálszerű hajtásokkal rendelkező, lágyszárú, agresszív gyomot jelöli. A legtalálóbb neve mégis talán az ördögcérna. A pillangós virágúak mellett előfordul a burgonyán, a cukorrépán, a sárgarépán, a paprikán, a retken és még a salátán is.

Aranka

Legveszélyesebb kártételei:

- a burgonya sztolbur vírusbetegségét terjeszti
- a haszonnövények között térfoglaló gyom
- árnyékol
- a talaj tápanyag- és vízkészletét fogyasztja
- termésveszteséget okoz

Az aranka különbözik a gyomnövényektől, mert a gazdanövény által már felvett és feldolgozott tápanyagból él, vagyis kizárólagos élősködő.

Magja más vetőmag közé keveredik, a földbe kerül, kicsírázik. Gyökere is fejlődik! Ez utóbbi azonban csak rövid ideig él a talajban, ezalatt azonban képes a víz felvételére. A csavarodottan fejlődő, körkörösen hajladozó hajtásnak egy hónap alatt kell megtalálnia és spirálisan rácsavarodnia egy alkalmas lágyszárú gazdanövényre, különben az aranka elpusztul.

Aranka

Kedvező körülmények között több méter, esetleg 15-20 méter hosszú, többször elágazó szárat fejleszt, amivel betekeri a szomszédos növényeket is. A szárak és a kezdetleges levélpikkelyek nem tartalmaznak zöld színtesteket, ezért a sötétben, fény nélkül fejlődő növényekhez hasonlóan nem zöld színűek, hanem élénk citrom- vagy narancssárgák. Hajtásaival körbecsavarodik a gazdanövényén, és az érintkezési pontokon tapadókorongokat fejleszt.

Enyhe időjárás esetén a hótakaró védelmében áttelelhet, és akkor már kora tavasszal megfigyelhetjük az aranka hajtásainak fejlődését. Magról kelve csak május közepétől fejlődik, mert a magok csak 10-12 °C-os talajhőmérsékleten csíráznak.

Szerencsére a gyakori visszavágást nem szereti, így a haszonnövények rendszeres kaszálásával kipusztítható. A levágott, arankával betekert növényeket ajánlatos megsemmisíteni, mert a kapával szétvágott arankahajtások ismét fejlődésnek indulnak. A gyomnövényirtókkal az arankát is elpusztíthatjuk. Ajánlott gyomirtó szer ellene a Reglone 40 SL.

A cikk támaszkodik dr. Véghelyi Klára írására, a Wikipédia szócikkére és hobbikert.hu olvasóinak tapasztalataira.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?