Használd fel a batáta levelét is!

Használd fel a batáta levelét is!

Nem csak salátákba keverve finom.

A levelekből főétel, a levélszárakból pedig köret készülhet.

Borka Ildikó  a maga termesztette batáta minden részét felhasználja. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan készít a levelekből ételt, ezért arra kértük, meséljen nekünk erről.

batatalevelek hasznositasa 02

Mindent hasznosítani akarok, ami a kertben megterem, mert tudom, hogy nincs kezelve permetszerekkel és vitamint, ásványi anyagokat tartalmaz. Ezen túl friss, mivel akkor szedem le, amikor készíteni akarok belőle valamit.

Saját termesztésű a batáta is, kb. 8 éve termesztem.

A gyenge leveleket és levélszárakat használom, hogy ne legyenek rágósak, ezek lédúsabbak.

Használom a friss hajtásokat salátákba – színesebb, több íz keveredik az ételben. Vajon párolva a levélszárat köretnek készítem. Szintén a levélszárat használom épp úgy, mint a zöldbabot főzeléknek. A levelekbe tölteléket töltök, mint ahogyan a töltött káposztánál szokás.

batatalevelek hasznositasa 03

Töltött batátalevél

Hozzávalók:

  • darált csirkemell
  • füstölt szalonna darálva
  • főtt rizs
  • bors
  • darált pirospaprika, esetleg csípős is
  • nyers tojás

Így készül:

A hozzávalókból tölteléket készítek és mint a töltött káposztánál, a batátalevelekbe töltöm. Lábasba rakom és felöntöm csirke alaplével. Fedő alatt lassan megfőzöm nagyjából 1 óra alatt.

batatalevelek hasznositasa 04

Párolt batáta-levélszár

A friss, megmosott, 5 cm-es darabokra felvágott levélszárakat vajon megpárolom és frissen köretnek adom húsokhoz.

Korábban írtunk róla: