Nem csak salátákba keverve finom.
A levelekből főétel, a levélszárakból pedig köret készülhet.
Borka Ildikó a maga termesztette batáta minden részét felhasználja. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan készít a levelekből ételt, ezért arra kértük, meséljen nekünk erről.
Mindent hasznosítani akarok, ami a kertben megterem, mert tudom, hogy nincs kezelve permetszerekkel és vitamint, ásványi anyagokat tartalmaz. Ezen túl friss, mivel akkor szedem le, amikor készíteni akarok belőle valamit.
Saját termesztésű a batáta is, kb. 8 éve termesztem.
A gyenge leveleket és levélszárakat használom, hogy ne legyenek rágósak, ezek lédúsabbak.
Használom a friss hajtásokat salátákba – színesebb, több íz keveredik az ételben. Vajon párolva a levélszárat köretnek készítem. Szintén a levélszárat használom épp úgy, mint a zöldbabot főzeléknek. A levelekbe tölteléket töltök, mint ahogyan a töltött káposztánál szokás.
Töltött batátalevél
Hozzávalók:
- darált csirkemell
- füstölt szalonna darálva
- főtt rizs
- bors
- só
- darált pirospaprika, esetleg csípős is
- nyers tojás
Így készül:
A hozzávalókból tölteléket készítek és mint a töltött káposztánál, a batátalevelekbe töltöm. Lábasba rakom és felöntöm csirke alaplével. Fedő alatt lassan megfőzöm nagyjából 1 óra alatt.
Párolt batáta-levélszár
A friss, megmosott, 5 cm-es darabokra felvágott levélszárakat vajon megpárolom és frissen köretnek adom húsokhoz.