Hernyók rágnak a kertedben? Így legyél bátor!

Hernyók rágnak a kertedben? Így legyél bátor!

Legszívesebben lézerágyút vennél a kezedbe, ha azt látod, hogy hernyók rágják tönkre a kertet? Jobbat mutatunk!

Miután szépen teleültettük a veteményeskertünket, alig várjuk, hogy szorgos munkánk eredményét minél előbb láthassuk. A bő termés ugyanis igazolja a kertész igyekezetét. Éppen ezért merül fel bennünk sokszor a kérdés: hogyan tarthatjuk távol a kertünktől a céljaink meghiúsításán buzgólkodó hernyókat? A reményt keltő válasz pedig: számos módon elbánhatunk a bosszantó kártevőkkel.

Kártétel

Hogyan célszerű megszabadulni a hernyóktól?

A hernyók a lepkék és pillangók lárvái. Számos különböző fajtájuk létezik, és legalább ugyanilyen sokféle módon védekezhetünk ellenük. Ezek közül sorolunk most fel néhányat, a teljesség igénye nélkül.

Ha megálljt szeretnénk parancsolni a hernyóknak, mindenekelőtt tudnunk kell, hogy pontosan milyen hernyókkal is állunk szemben. Nincs értelme azon töprengenünk, hogyan szabaduljunk meg tőlük, ha fogalmunk sincs, milyen fajtával van dolgunk.

Ha a kertből kiiktatandó hernyók színe halványzöld és világos csíkok futnak végig rajtuk, akkor az U betűs aranybagoly lepke lárváiról van szó. Rendkívül ízlik nekik a káposzta, kelkáposzta és saláta levele.

Augusztus és szeptember folyamán a gyapottok-bagolylepke hernyója okozhat nem kevés fejtörést a hobbikertészeknek. Ezek a kártevők különösen a babot, a salátát és a paradicsomot károsítják.

Ha megvizsgáljuk a frissen kiültetett palántákat és az új hajtások tövénél látunk rágásnyomokat, nagy valószínűséggel a vetési bagolylepke hernyói okozták azokat. A fiatal növényeket általában a tövüknél károsítják.

Pajor

A hernyók likvidálása

Ha az tervezzük, hogy végleg megszabadulunk a hernyóktól, és mindezt úgy szeretnénk elérni, hogy – ha csak egy mód van rá – a kertünket vegyszermentesen tartjuk, akkor olyan módszert kell találnunk, amely belefér a természetes kártevőirtás kereteibe.

Fogjunk például egy darab kartonlapot, és kis darabokra vágva helyezzük el a palánták töve köré. Ez némi időt fog igénybe venni, és senki sem tudja pontosan, hogyan működik a dolog, de a lényeg, hogy valóban megelőzi a hernyók kártételét.

A kiültetés idejének helyes megválasztása szintén segít megelőzni a hernyók pusztítását. Az egészséges növények gyors és erőteljes növekedésnek indulnak. Ha a fiatal növényeket idejében kiültetjük és gondoskodunk róla, hogy a kert talaja gondozott és tápanyagokban gazdag legyen, ezzel gyakorlatilag már győzelmet is arattunk a hernyók felett.

Vannak, akik azt az időigényes módszert választják, hogy egyenként szedegetik össze a hernyókat. Ez az eljárás azonban sokszor hatástalan lehet, mivel ha egyik nap összeszedünk például 20 hernyót a salátalevelekről, nagy eséllyel a következő nap újabb 20-at találunk majd.

Ha minden kötél szakad, használjunk Bacillus thuringiensist. Ez egy, a természetben előforduló talajbaktérium, amelyet minden további nélkül kijuttathatunk a kertbe. Sem az emberre, sem az állatokra nézve nem veszélyes, nem mérgező, a hernyókat viszont távol tartja vagy el is pusztítja.

Természetesen kíváncsiak vagyunk, olvasóink milyen módszerrel tisztítják meg a kertjüket a hernyóktól. A fenti megoldások közül választanak vagy más bevált praktikát vetnek be?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?