Hihetetlen ízeket hozott ki a narancs a céklalekvárból

Hihetetlen ízeket hozott ki a narancs a céklalekvárból

És a színe se kutya, amint a filmen látszik. Most 5 perc alatt mindenki megnézheti, hogy készül a különleges narancsos céklalekvár egy mindennapi gáztűzhelyen.

 

Mostohazöldségünk a cékla, pedig nagyon egészséges, készíthetünk belőle levest, köretet, salátát, de akár édességet is. Ha hiszitek, ha nem, narancsos céklalekvárt készítettem belőle, amit húsokhoz, grillezett sajtokhoz, kacsasültekhez fogyaszthatunk. Videón is megnézhetitek, hogyan készült.


A videót a NOL TV készítette.

Hozzávalók 8 db 3 dl-es üveghez

1 kg cékla
2 alma
2 teáskanál őrölt kömény
1 narancs
4-5 babérlevél
0,5 l narancslé
só, chilipaprika
2 teáskanál pektin
1 dl almacet
30 dkg cukor

A céklát egészben megfőzzük - sós vízbe tesszük fel fönni, lassan főzzük, kb. 1,5-2 óra múlva lesz kész. Ha megfőtt, kihűtjük, majd a héját lehúzzuk, lereszeljük. Két almát is hozzáreszeltünk. Egy kezeletlen héjú narancsot megmosunk, majd a héját vékonyan lehámozzuk krumplihámozóval – hogy a fehér része ne kerüljön bele –, és a narancshéjat vékony csíkokra felvágjuk, félretesszük.

A meghámozott narancsról lehúzzuk a fehér héját, felszeleteljük és a céklás almához adjuk, hozzáadjuk a frissen facsart narancslevet, az őrölt köményt, pár babérlevelet, sót.

Narancsos céklalekvár készül

Öntsük hozzá még a cukrot és tegyük fel főni. Amikor már szépen rotyog, akkor hozzáadjuk a narancshéjat, megkóstoljuk, utánasózzuk, ha kell, jöhet bele egy kis őrölt chili, almacet (lehet balzsamecet, borecet is), majd besűrítjük egy kis cukorral elkevert pektinnel. Ha kész, tisztára mosott üvegekbe töltjük, a lezárt üveget öt percre fejre állítjuk.

A vasárnapi pecsenye mellé már tálalhatjuk is!

Elkészült

Korábbi céklás receptjeink:

Csokoládés céklalekvár

Cékla-brownie

Savanyúság céklából

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?