Hihetetlen ízeket hozott ki a narancs a céklalekvárból

Hihetetlen ízeket hozott ki a narancs a céklalekvárból

És a színe se kutya, amint látszik. Most 5 perc alatt mindenki megtudhatja, hogy készül a különleges narancsos céklalekvár egy mindennapi gáztűzhelyen.

Mostohazöldségünk a cékla, pedig nagyon egészséges, készíthetünk belőle levest, köretet, salátát, de akár édességet is. Ha hiszitek, ha nem, narancsos céklalekvárt készítettem belőle, amit húsokhoz, grillezett sajtokhoz, kacsasültekhez fogyaszthatunk..

Hozzávalók 8 db 3 dl-es üveghez

  • 1 kg cékla
  • 2 alma
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 1 narancs
  • 4-5 babérlevél
  • 0,5 l narancslé
  • só, chilipaprika
  • 2 teáskanál pektin
  • 1 dl almacet
  • 30 dkg cukor

A céklát egészben megfőzzük, sós vízbe tesszük fel főni, lassan főzzük, kb. 1,5-2 óra múlva lesz kész. Ha megfőtt, kihűtjük, majd a héját lehúzzuk, lereszeljük. Két almát is hozzáreszeltünk. Egy kezeletlen héjú narancsot megmosunk, majd a héját vékonyan lehámozzuk krumplihámozóval – hogy a fehér része ne kerüljön bele –, és a narancshéjat vékony csíkokra felvágjuk, félretesszük.

A meghámozott narancsról lehúzzuk a fehér héját, felszeleteljük és a céklás almához adjuk, hozzáadjuk a frissen facsart narancslevet, az őrölt köményt, pár babérlevelet, sót.

Narancsos céklalekvár készül

Öntsük hozzá még a cukrot és tegyük fel főni. Amikor már szépen rotyog, akkor hozzáadjuk a narancshéjat, megkóstoljuk, utánasózzuk, ha kell, jöhet bele egy kis őrölt chili, almacet (lehet balzsamecet, borecet is), majd besűrítjük egy kis cukorral elkevert pektinnel. Ha kész, tisztára mosott üvegekbe töltjük, a lezárt üveget öt percre fejre állítjuk.

A vasárnapi pecsenye mellé már tálalhatjuk is!

Elkészült

Korábbi céklás receptjeink:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR