Hogyan kell mézzel dugványokat gyökereztetni?

Hogyan kell mézzel dugványokat gyökereztetni?

A méz mint 'gyökereztető hormon' nagyon sok növénynél kiváló eredményt produkál, ezért alkalmas a hajtások és dugványok kezelésére. Itt a recept!

Vajon hányan tudták, hogy a méz olyan enzimeket tartalmazhat, amelyek elősegítik a növények gyökerének növekedését? Pedig ez így van. Sokan sikerrel használják a mézet dugványok gyökereztetéséhez. Akkor miért ne próbálnánk ki magunk is? Az alábbiakból kiderül, hogyan is kell mézzel dugványokat gyökereztetni.

Méz

A méz mint gyökereztető hormon

Mindannyian tudjuk, hogy a méz számos szempontból pozitív hatással van az egészségünkre. Például természetes antiszeptikus és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik – mindkettőről úgy vélik, hogy ez az egyik oka annak, hogy a méz ilyen jól bevált mint gyökereztető hormon.

Azonkívül, hogy potenciális gyökereztető komponenseket tartalmaz, a méz segíthet megóvni a dugványokat a bakteriális vagy gombás betegségektől, és így a kis dugványok továbbra is egészségesek és életerősek maradnak.

A mézes növénynövekedést serkentő szer receptje

Ha úgy döntünk, próbát teszünk ezzel a természetes gyökereztető eljárással, valószínűleg megszámlálhatatlanul sok receptet fogunk találni, amelyek mindegyike alkalmazható. Ha sok időnk van, kikísérletezhetjük, hogy melyik ezek közül az, amelyik a legjobban beválik és a legkedvezőbb eredményt hozza. Kezdetnek azonban következzen az egyik legegyszerűbb recept, amely 1:3 arányú méz-víz keveréket ír elő (ezt az arányt szükség szerint módosíthatjuk).

1 rész méz
- a lehető legjobb eredmény elérése érdekében a tiszta vagy nyers méz a legideálisabb, amely nem került különböző módokon feldolgozásra

3 rész forró víz
- keverjük össze a mézet a forró vízzel, majd hagyjuk kihűlni. A keveréket öntsük egy légmentesen záródó edénybe (például egy befőttesüvegbe) felhasználásig, és tároljuk fénytől távol.

Hogyan gyökereztessünk dugványokat mézzel?

Ha készen állunk, hogy megkezdjük a méz használatát a dugványok gyökereztetésére, először is elő kell készítenünk a dugványokat és az ültetőközeget. A dugványok hossza 15-30 cm között legyen és a száruk körülbelül 45 fokos szögben legyen elvágva.

Egyszerűen mártsuk a dugványok végét egyenként a mézes keverékbe, majd dugjuk le a kiválasztott ültetőközegbe.

Rózsa

A föld alapú ültetőközegek esetén célszerű minden egyes dugvány számára ceruzával vagy akár az ujjunkkal lyukat fúrni a földbe, amelybe aztán ledugjuk a dugványokat. Arra is ügyeljünk, hogy a föld nyirkos legyen. Ugyanezt az eljárást alkalmazhatjuk a föld nélküli ültetőközegek esetében is.

Ha vízben gyökereztetünk, a dugványt tegyük a vízbe közvetlenül azután, hogy a mézes keverékbe mártottuk.

Miután az összes dugványt bemártottuk a mézbe és elültettük, nincs más hátra, mint egyszerűen várni, hogy gyökeret hozzanak, amelyre várhatóan körülbelül egy héten belül sor kerül.

További gyökereztető módszerek:

Őrölt fahéjban őrülten nőnek a gyökerek

Próbáltad már a gyökereztető hormont?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?