Hogyan szaporítsuk a zöldségeket dugvánnyal?

Hogyan szaporítsuk a zöldségeket dugvánnyal?

A házikertben a magvetés és palántázás mellett adott a dugványozás lehetősége is. Így ha már hajt a növényünk, páratlanul gyorsan nyerünk utódot! 

Hasznos tudnivalók következnek a zöldségek szárdugványról (vagy hajtásdugványról) történő termesztésével kapcsolatban.

Amikor a kiskerti zöldségtermesztésre gondolunk, a legtöbben a magok elvetését vagy a palánták kiültetését látjuk a szemünk előtt. Azoknak a hobbikertészeknek azonban, akik viszonylag hosszúra nyúló nyári és őszi szezonnal számolnak, egy harmadik lehetőségük is van: a zöldségek dugványokról történő termesztése.

A zöldségszaporításnak ez a szokatlan módja úgy működik, hogy a kertünkben található legszebb példányokról dugványokat vágunk és kigyökereztetjük azokat. Olyan kis növényeket hozhatunk így létre, amelyeket már pár héten belül kiültethetünk. Ez a technika ideálisan alkalmazható abból a célból, hogy az őszbe nyúlóan teremjen a kertünk, vagy praktikus ajándékkal lepjük meg például a kerti sütögetésre érkező vendégeinket.

paradicsom

A zöldségek szaporítása

A zöldségek szárdugványról történő termesztésének van néhány jelentős előnye. Először is, a kertünkben nevelt legkiválóbb növényekről vesszük a dugványokat, tudván, hogy az adott fajta vagy változat kitűnően viseli a környezeti viszonyokat. Nem kell amiatt aggódunk, hogy éri-e a növényt elegendő napfény vagy hogy megfelelő-e a hőmérséklet; mivel mindezeket már korábban teszteltük és kielégítőnek találtuk.

Másodszor, a nyár közepén kigyökereztetett zöldségdugványok új életet adnak a kertnek. Éppen időben, amikor a paradicsom- és paprikatövek kezdenek egy kicsit megviseltnek tűnni az egész nyáron át való terméshozástól, egy sor fiatal, életerős és egészséges növény érkezik közéjük.

Végül, a dugványok sokkal hamarabb fognak teremni, mintha a növényeket magról nevelnénk. A legtöbb esetben az egyszerű dugványról gyökereztetett növény mindössze 10-14 nap leforgása alatt készen áll arra, hogy kiültessük a veteményesbe.

Gyökeres lett

Hogyan gyökereztessük a zöldségdugványt?

Tudnunk kell, hogy nem minden növény esetén vethető be ez a szaporítási mód. Amikor a zöldségek dugványról történő gyökereztetését a gyakorlatban is alkalmazzuk, azt fogjuk tapasztalni, hogy a módszer a fásodásra szárú növények, mint például a paradicsom vagy a paprika esetén válik be a legjobban. Ezekből a hosszan termő növényekből ültessünk dugványról nevelt új töveket a nyár közepén, így a szezont akár egy késő őszi betakarításig is meghosszabbíthatjuk.

Vágjunk le egy egészséges szárat a növényről, körülbelül egyenlő távolságra a talajtól és a hajtáscsúcstól. A dugványt közvetlenül ott metsszük le, ahol a szár a növény fő tengelyével találkozik. Ehhez a művelethez egy borotvapengét vagy nagyon éles kést használjunk, amelyet előzőleg alkohollal töröltünk le az esetleges kórokozók ellen.

A dugványokat állítsuk vízbe (ez az egyszerűbb módszer) vagy végüket mártsuk por alakú gyökereztető hormonba, majd dugjuk le egy általános palántafölddel megtöltött cserépbe, amelynek földjébe lyukat fúrtunk a szár számára. A dugványt öntözzük rendszeresen és állítsuk a cserepét olyan helyre a lakásban, ahol sok fény éri. A paradicsom- vagy paprikaszárak körülbelül egy hét alatt kigyökeresednek, majd további két héten belül készen állnak a kiültetésre vagy adott esetben az elajándékozásra.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?