Itt a kajszibarack szezonja, úgyhogy most vagy soha: próbáld ki ez a szuper receptet, amiben málna és marcipán is van!
Nincsen befőző szezon baracklekvár főzés nélkül. Kedvenc sárgabarackos receptünket most egy kis marcipánnal és málnával gazdagítjuk. Próbáljátok ki mind a két változatot Ti is!
Marcipános kajszilekvár
Hozzávalók: 10 kg érett kajszibarack, 2 kg cukor, 15 dkg marcipánmassza, 150 ml amarettó likőr, 1 citrom leve, 3-4 teáskanál pektin
A megmosott barackok magjait szedjük ki, majd a barackhúst tegyük egy nagy lábasba. Tegyük hozzá a cukor felét és tegyük fel főni. Kevergetve addig főzzük, amíg a barackok szét nem főnek. Adjuk hozzá a lereszelt marcipánt. Keverjük össze a maradék cukrot a pektinnel és keverjük a lekvárhoz. Ízesítsük citromlével. Forraljuk még öt percig, utána töltsük tiszta lekvárosüvegekbe a még forrásban lévő lekvárt. Könnyebb a lekvárt betölteni a lekvárbetöltő tölcsérrel. Zárjuk le és azonnal állítsuk fejre öt percre az üvegeket. Ezzel a módszerrel nem kell tartósítószert használnunk a téli eltevéshez. Az üvegekre ragasszunk szép címkét is.
Málnás kajszilekvár
Hozzávalók: 10 kg érett kajszibarack, 2 kg cukor, 50 dkg málna,1 citrom leve, 3-4 teáskanál pektin
A megmosott barackok magjait szedjük ki, majd a barackhúst tegyük egy nagy lábasba. Tegyük hozzá a cukor felét és tegyük fel főni. Kevergetve addig főzzük, amíg a barackok szét nem főnek. Adjuk hozzá a málnát és főzzük még öt percig. Keverjük össze a maradék cukrot a pektinnel és keverjük a lekvárhoz. Ízesítsük citromlével. Forraljuk még öt percig, utána töltsük tiszta lekvárosüvegekbe a még forrásban lévő lekvárt. Zárjuk le és azonnal állítsuk fejre öt percre az üvegeket. Ezzel a módszerrel nem kell tartósítószert használnunk a téli eltevéshez. Az üvegekre ragasszunk szép címkét is.