Így öntözd a paradicsomot ízesre és hatalmasra

Így öntözd a paradicsomot ízesre és hatalmasra

Nem mindegy ugyanis, hogy mikor, mivel locsolod és mennyi vizet kap összesen. Ha betartod a javaslatot, nagyobb és jobb ízű bogyókat terem!

A paradicsom a kiskertek legnépszerűbb zöldségféléi közé tartozik. Ennek egyik oka, hogy viszonylag könnyen termeszthető. De ez nem jelenti azt, hogy mindenféle gondoskodás, ellátás nélkül is jól fejlődne. A paradicsom gondozásának egyik legfontosabb része, hogy tudjuk, mennyi vizet igényel a növény. Lássuk hát, hogyan kell helyesen öntözni a paradicsomot!

Paradicsom

Tippek a paradicsom öntözésére

Öntözzünk lassan, alaposan

A paradicsom vízzel való ellátásának első számú szabálya a kényelmesen történő öntözés. Soha ne kapkodjunk a paradicsom öntözésével. Alkalmazzunk csepegtető öntözést vagy hasonló megoldást, hogy a vizet lassan eljuttassuk a paradicsomhoz.

Öntözzünk rendszeresen

Hogy milyen gyakran öntözzük a paradicsomot? Erre vonatkozóan nincsen kőbe vésett szabály. Attól függ, hogy milyen meleg van, és hogy a növény vegetatív időszakban van-e, azaz éppen fejlődik-e. Alapvetően a nyár közepén megfelelő a 2-3 naponként történő öntözés. Ne feledjük, hogy a természetes csapadék is beleszámít az öntözővíz mennyiségébe. Amikor az időjárás hűvösebb lesz és a növény már termőre fordul, az öntözések gyakoriságát csökkenthetjük heti 1 alkalomra.

Paradicsom

Öntözzünk a növény tövénél

A paradicsom öntözésekor ügyeljünk arra, hogy a vizet közvetlenül a növény tövéhez juttassuk ki. Ha a növény ennél magasabban lévő részeit is víz éri, ez különböző növénybetegségek és kártevők megjelenéséhez vezethet. A paradicsombokrok felülről való öntözése esetén továbbá hamarabb elpárolog a nedvesség, azaz feleslegesen pazaroljuk a vizet.

Mulcsozás

A talajtakaró mulcs segít megtartani a nedvességet ott, ahol a növénynek szüksége van rá. Talajtakaró réteg alkalmazásával tehát lelassíthatjuk a párolgást.

Pontosan mekkora a paradicsom vízigénye?

Erre vonatkozóan nem létezik egy konkrét számadat. Tucatnyi tényező befolyásolhatja, hogy egy adott időpontban mennyi vízre van szüksége a paradicsomnak. Ezen tényezők közé tartozik a növény kora, nagysága, a talaj típusa, az aktuális hőmérséklet és páratartalom, a termések érettsége, mennyisége, további a heti csapadékmennyiség.

Általános kiindulási pont lehet, hogy a kertbe ültetett paradicsomnak hetente 50 mm vízre van szüksége (konténeres paradicsomoknak ennél többre). A fenti tényezők miatt azonban ez a mennyiség túl sok vagy éppen túl kevés is lehet egy-egy növénynek. Éppen ezért bölcsebb egy olyan indikátornövény használata, amelynek segítségével megállapíthatjuk, mikor van szüksége a paradicsomnak vízre. A nebáncsvirág például ideális indikátornövény; a paradicsom mellé ültetett nebáncsvirág ugyanis azonnal hervadni kezd, ha túl kevés vizet kap, így egyúttal azt is jelzi nekünk, hogy ideje megöntözni a paradicsomot.

A paradicsom helytelen öntözéséből adódó problémák

A helytelen öntözés a következő problémák megjelenéséhez vezethet:

- Virágrothadás
- Visszamaradt növekedés
- Csökkent terméshozam
- Fogékonyságság a különböző kártevőkre
- A gyökérzet elvesztése
- Minőségen aluli termés

Most, hogy már tudjuk, milyen gyakran érdemes a paradicsomot öntözni, és mennyi vizet kíván, magabiztosan locsolhatunk és élvezhetjük végül a jól végzett munkánk gyümölcsét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?