Kincs a kiskertben: 10 ok, amiért rajongunk a cékláért!

Kincs a kiskertben: 10 ok, amiért rajongunk a cékláért!

Ráadásul nyersen, sütve, főzve is fogyaszthatjuk.

A cékla igazi egészség-bomba, nem véletlenül sorolják az ún."szuperételek" közé. Tele van tápanyaggal, fogyasztásának számos előnyös hatást tulajdonítanak. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ízletes, és számtalan változatban elkészíthető, akár főételként, levesként, köretként, desszertként vagy italként is beépíthetjük az étrendünkbe.

cekla 10 ok 01

Lássuk, milyen előnyös tulajdonságai vannak a szervezetünkre!

Csökkenti a magas vérnyomást. Friss kutatások szerint a céklalé fogyasztása mérhetően csökkenti a magas vérnyomást. Egy másik vizsgálat pedig arról számol be, hogy a nyers céklalé még a főtt-sült céklánál is hatásosabb, noha mindkettő fogyasztása jó hatással volt a szervezetre.

Javítja a véráramlást a szívbetegségek esetén. Állatokkal végzett kísérletek során úgy találták, hogy a szívbeteg kutyák étrendjéhez adott cékla jelentősen javította az oxigén, és más vérben található anyagok szállítását.

cekla 10 ok 03

Hozzájárul a prosztata egészségéhez. A répában található ásványi cink alapvető fontosságú a prosztata egészséges működésében.

Felveszi a harcot a leukémiával szemben. Kutatók egy csoportja megvizsgálta, hogy milyen hatással bír a céklalé-répalé fogyasztása önmagában, vagy egy leukémia-ellenes gyógyszerrel kombinálva. Arra a következtetésre jutottak, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott zöldséglé magában, vagy gyógyszerrel kombinálva is jó hatású a gyógyításban.

Növeli a mozgás hatékonyságát. A vizsgálatok alapján arra jutottak a szakértők, hogy a cékla növeli az izmok oxigénellátását, így javítja a testmozgás hatékonyságát.

Hozzájárul a belek egészséges működéséhez. A cékla gazdag probiotikum forrás, jó táplálék a hasznos mikroorganizmusok számára. Minél több céklát eszünk, annál több tápanyaghoz jutnak a belekben dolgozó mikrobák.

cekla 10 ok 02

Csökkenti a születési rendellenességek számát. A cékla kitűnő B-vitamin-forrás, az ebbe a vitamincsoportba tartozó folsavról pedig tudjuk, hogy fontos a várandós kismamáknak, mivel csökkenti a születési rendellenességek előfordulási gyakoriságát.

Segít a cukorbetegeknek. A cékla gazdag alfa-liponsavban, ami egyike a legerősebb antioxidánsoknak, így a szabad gyökök ellen harcol. Az alfa-liponsavról úgy vélik, hogy csökkenti az idegrendszeri károsodásokat, amelyek gyakran a cukorbetegséghez kapcsolódnak.

Csökkenti a szervezetben előforduló gyulladásokat. A cékla erős gyulladáscsökkentő hatású anyagokat, betalainokat tartalmaz.

Enyhíti az allergiás tüneteket. Ez a gyökérzöldség antociánokban is gazdag, ez a természetes pigmentcsoport az, amelyiktől a zöldség a jellegzetes lila színét kapta. Emellett az antociánok enyhítik az allergiás tüneteket is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR