Kiskerti kártevők és kórokozók májusban

Kiskerti kártevők és kórokozók májusban

Növényvédelmi tanácsok a tavasz utolsó hónapjára.

Amint a szőlő elvirágzott, azonnal meg kell kezdeni a rovar és gomba kártevők elleni védekezést. A rendkívül változékony időjárás következtében a sikeres védekezés alapja a megelőzés.

A lisztharmat, a peronoszpóra, szőlőmoly ellen több készítmény közül lehet választani. Peronoszpóra ellen a MANFIL 75WG (10 liter vízhez 2 dkg), KUPFER FUSILAN WG (10 liter vízhez 25-30g), a lisztharmat ellen COSAVET DF EDGE (10 liter vízhez 3-5 dkg) + DOMARK 10EC (10 liter vízhez 2,5-3 ml), vagy VIVANDO (10 liter vízhez 2,5 ml) ad védelmet.

A szőlőmoly ellen a STRIP-10 (10 liter vízhez 5 ml) biztosítja az eredményes védekezést.

A peronoszpóra, lisztharmat ellen javasolt szerek egyikével, vagy a leírt kombinációval, továbbá a szőlőmoly ellen alkalmas szerrel keveréket kell készíteni, amelyet szélcsendes időben, lehetőleg a késő délutáni órákban célszerű kipermetezni. Az elkészült permetlevet tanácsos kiegészíteni a WUXAL, vagy VOLLDÜNGER  termékcsalád egyikével.

kartevok majusban 02

A különböző szerek egyidejű használata előtt mindig keverési próbát kell készíteni és amennyiben a keverék nem tejszerű, hanem megkocsonyásodik, vagy megtúrósodik, a szerek együtt nem juttathatók ki.

Az elvirágzott gyümölcsfák terméskezdeményeire különösen nagy figyelmet kell fordítani. Az almát a lisztharmat ellen DOMARK 10 EC (10 liter vízhez 3-4 ml) + COSAVET DF EDGE (10 liter vízhez 5-7 dkg), varasodás ellen DOMARK (10 liter vízhez 3-4 ml) + MANFIL 75WG (10 liter vízhez 20 g) nyújt védelmet.

kartevok majusban 03

A rovarkártevők (almamoly, pajzstetvek, cserebogarak, levélaknázó molyok) és szinte minden kiskerti kultúrákban (körtelevélbolha, cserebogár), cseresznye (cseresznyelégy, levéltetvek), szilva (szilvadarázs, levéltetű), őszibarack, nektarin (levéltetű, molykártevők, pajzstetű), továbbá a paprika, paradicsom, burgonya (burgonyabogár), saláta, dísznövények (levéltetvek, egyéb szívó és rágó kártevők ellen) sikeresen használható a GASELLE 20SG a kártevőkre irányadó dózisban, a permetezhetőségek számának figyelemmel kísérésével.

kartevok majusban 06

A növényvédő szerek hatásfokozását szolgája a DESIGNER készítmény. Valamennyi szer használata előtt figyelmesen, mindig el kell olvasni a használati útmutatót.

Különösen csapadékos időjárás esetén fokozódik a szamócában, málnában szürke rothadás veszélye. A köszmétében az amerikai lisztharmat károsítása miatt lesz értéktelen a termés. Az említett betegségek ellen a gazdaboltokban kiváló szerek közül lehet választani.

A szőlőben alkalmazott szerekkel általában eredményesen védekezhetünk a kiskertekben található paradicsom, paprika, burgonya, hagyma, uborka, köszméte, ribizli gomba és rovar kártevőik ellen is. Ebben az esetben nagyon oda kell figyelni az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartására.

kartevok majusban 04

A rovarkártevők elleni védelem sikerének az alapja a gyümölcsfák alatti talaj gyommentesen tartása. Ez különösen vonatkozik a cseresznyére, meggyre.

Itt az ideje különösen az alma-, körte- és diófák esetében a hernyófogó (hullámpapírból készíthető) övek fatörzsre történő kihelyezésének. A bábozódásra készülő hernyók a hullámpapír védelme alatt bebábozódnak s a hullámpapír összegyűjtésével, elégetésével a bábok megsemmisíthetők. A hullámpapírt legalább kéthetente meg kell semmisíteni és újakat szükséges kihelyezni a lombhullásig.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?