Az elronthatatlan kovászos uborka készítése - képeken

Az elronthatatlan kovászos uborka készítése - képeken

Fotósorozatunk mutatjuk be az általunk ismert legjobb kovászos uborka receptet. Működik saját és piacon vásárolt uborkával is, ezen kívül pedig csak só, fokhagyma, kapor és babérlevél kell hozzá!

Nem telhet el a nyár házi kovászos uborka nélkül. Készítettünk egy nagy üveggel, már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk!

Hozzávalók:

- 3 kg közepes méretű, kovászolni való uborka
- 1 csokor kapor
- 1 fej fokhagyma
- 2 babérlevél
- kenyér sarka
- 3 púpozott evőkanál só
- csapvíz
- 1 db 5 literes befőttes üveg

kovaszos uborka 02

kovaszos uborka 03

kovaszos uborka 04

kovaszos uborka 05

Elkészítés:

A kaprot betesszük az üveg aljába.

kovaszos uborka 06

Az uborkát megmossuk, hosszában bevágjuk és szorosan az üvegbe rakjuk.

kovaszos uborka 07

A fokhagyma megpucolt gerezdjeit szétosztjuk az üvegben.

kovaszos uborka 08

kovaszos uborka 09

Felöntjük sós vízzel, hogy teljesen ellepje az uborkát. Van, aki fel szokta forralni a sós vizet, majd lehűtve önti azt az uborkára.

kovaszos uborka 10

A tetejére tesszük a babérleveleket.

kovaszos uborka 11

Végül rátesszük a kenyér sarkát.

kovaszos uborka 12

A rovarok ellen papírral vagy kistányérral lefedjük, és egy tálba téve a szabadban meleg, napos helyre állítjuk.

kovaszos uborka 13

Ha elég meleg van, pontosan 3 nap (3x24 óra) alatt elkészül a kovászos uborka. Úgy szeretjük, ha roppanós. A fokhagymagerezdekkel együtt szedjük kisebb üvegekbe, akár szép csatosba is lehet, leszűrve öntsük rá a levét, és fogyasztásig tároljuk a hűtőben.

Kovászos uborka

Kovászos uborka

Nálunk ez a bevált recept, de lelkesen várjuk a hozzászólásokban az alternatív megoldásokat!