Maradt a lencséből a zacskóban?

Maradt a lencséből a zacskóban?

Ha igen, akkor hadd javasoljunk egy érdekes felhasználási módot, hogy ne kelljen a polcon tárolni hónapokig! A kattintás előtt csak annyit árulunk el, hogy édes meglepetés lesz...

 

A rettegés, hogy nem lesz elég pénzünk egész évben, arra serkent, hogy túlvásároljuk magunkat az újévre szánt lencséből. Január első napján kötelező jelleggel mindenki lencsefőzeléket fogyaszt, hogy aztán az év többi napjára el is feledkezhessen erről a növényről.

De mi legyen a maradék, fel nem használt lencsével? Lapuljon a konyhaszekrény mélyén a zsizsik-család nagy-nagy örömére, hogy aztán jövőre kidobhassuk? Állítsuk meg a folyamatot és készítsünk belőle mondjuk.... süteményt!

Lencsesüti

Hozzávalók:

1 bögre liszt (a bögre űrmértéke nálunk 2,5 dl)
1,5 bögre zabpehely
1 bögre főtt, pürésített lencse (ehhez kb. 15 dkg száraz lencse kell)
0,5 bögre szilárd halmazállapotú zsiradék (= margarin, vaj vagy zsír)
1 db tojás
1 bögre cukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag mazsola
1 doboz csokicsepp (ezt a Penny-ben egész évben kapni)

A "legbonyolultabb rész" a lencsepüré elkészítése, amely abból áll, hogy a lencsét puhára főzzük, leöntjük róla a vizet és botmixerrel pürésítjük. Ezt követően a összekeverjük a szilárd halmazállapotú hozzávalókat, ezután jöhet az összes többi adalék. Fakanállal tökéletesen kezelhető, úgyhogy még a kezünk sem lesz maszatos. A létrejött tészta pont olyan sűrűségű, hogy lefelé fordított kanálról már nem pottyan le.

Sütőpapírral bélelt tepsire evőkanállal kis kupacokat helyezünk el, hogy aztán szépen lapogatva kb. 5 cm átmérőjű kekszre hasonlító halmok jöjjenek létre. A sütés az egyik kritikus pont, mert ahány sütő, annyiféle sütési idő. Ezzel sajnos kísérletezni kell, mert nagyon könnyen megégnek a sütik. Ami nálunk bevált: 200 fok, hőlégkeverés, 7 perc. Ha kivettük a sütőből, akkor hagyjuk a papíron kihűlni, mert a süti puha és melegen könnyen törik.

Lencsesüti

Természetesen a lencsét lehetetlen benne felfedezni, ízre pedig nagyon kellemes csokis-mazsolás puha sütiket majszoltathatunk. Inkább mi, mint a zsizsik!

Lencsesüti

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?