Mihez kezdjek a fügével? Kisokos + 3 különleges recept!

Mihez kezdjek a fügével? Kisokos + 3 különleges recept!

Változatok a tápanyagban gazdag gyümölcsre.

A fügét minden bizonnyal a legtöbben szárított formában ismerik, hiszen a boltokban nálunk így lehet hozzájutni a legegyszerűbben. Aki viszont kóstolta frissen, az nem felejti a gyümölcs édes ízét, puha belsejét sem. Azon túl, hogy ízletes, a füge igazi tápanyagbomba, kiváló A- és B-vitaminforrás, de tartalmaz káliumot, és az emésztést segítő rostokat is.

A friss füge ugyanakkor nem tartozik az olcsó gyümölcsök közé, ezért a lelkes kertészek megpróbálják saját kertjükben nevelgetni a növényt. Sajnos a fügebokor fagyérzékeny, hazánkban gyakran elfagy, de védett helyen, melegebb zugban, sarokban akár nálunk is beérhet. Sőt, idén már Szedd magad!  keretében szüretelhetünk is egy védett fekvésű, zalai völgyben.

A fügének is több fajtája, típusa létezik. Van, amelyik vékonyabb héjú, könnyen aszalható, de hamarabb romlik, mások pedig vastagabb héjúak, nem aszalhatóak. Hazánkban inkább a lila vagy barna árnyalatok ismertek, de létezik zöld, sárga füge is.

A szárított füge egész évben elérhető a boltok kínálatában, friss fügéhez inkább csak a piacokon, nagyobb szupermarketekben tudunk hozzájutni. A friss füge meglehetősen romlandó, minél előbb ajánlatos elfogyasztani. Hűtőben egy kicsivel tovább eltartható, de folyamatosan veszít az édes ízéből.

Vásárlásnál arra ügyeljünk, hogy a gyümölcs ne legyen nyomott, túl puha, de túl kemény se. Ne vegyünk sérült, zsugorodott fügét, és hagyjuk ott azt is, amelyiknek tejszerű folyadékot látunk a szára körül. Felhasználás előtt mossuk meg hideg vízben a gyümölcsöt!

3 fugerecept 02

Lássuk, mi mindent kezdhetünk a fügével – próbáljuk ki az alábbi 3 receptet!

1. Egyszerű magvas fügeszelet

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1/4 bögre zabpehely
  • 1 bögre nyers mandula
  • 1 bögre pekándió
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 1/4 bögre kimagozott datolya

A töltelékhez:

  • 230 g szárított füge, szár nélkül (és forró víz az áztatáshoz)
  • 1 teáskanál narancshéj
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi só
  • 8-10 magozott datolya

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, és terítsük el a zabpelyhet a magvakkal a sütőpapíron. Süssük 8-12 percig, félidőben fordítsuk meg.

Amikor kihűlt, tegyük a zabpelyhet, a magvakat, a sót egy robotgépbe, és pépesítsük. Ezután tegyük félre a masszát és pépesítsük a gépben a datolyát is, végül a két masszát keverjük össze.

Terítsük el az így kapott tésztát egy tiszta sütőpapíron, és lapítsuk el a tetejét a kezünkkel. Tegyünk sütőpapírt a tetejére és sodrófa segítségével nyújtsuk kb. fél cm-esre, majd vágjuk két egyforma téglalapra a tésztánkat.
Tegyük a fügét egy keverőtálba, és öntsünk rá forró vizet. Áztassuk 3 percig, majd csöpögtessük le, de ne öntsük ki az áztatóvizet, tegyük félre.
Tegyük a robotgépbe a fügét, adjuk hozzá a narancshéjat, a fahéjat és a sót, és keverjük össze egy masszává. Adjunk hozzá a félretett áztatóvízből is, de csak annyit, hogy krémszerű állaga legyen. Édesítésként tehetünk hozzá datolyát vagy kókuszcukrot is, ízlés szerint.

A tölteléket tegyük a tészta-téglalapok közepére, kb. 2,5 cm vastagon, majd sütőpapír segítségével hengergessük fel a lapokat. A kész hengereket fagyasszuk legalább fél órán keresztül (de akár egész éjszaka), majd vágjunk belőlük szeleteket. Kb. 22-24 szeletet kapunk. Fogyasszuk azonnal, vagy tartsuk hűtőben jól zárható dobozban 1 hétig, a fagyasztóban 1 hónapig.

3 fugerecept 03

2. Fügés-fahéjas shake

Hozzávalók

  • 1 bögre mandulatej (vagy más tejféle)
  • 4-5 frissen vett, majd lefagyasztott füge
  • pár db jégkocka
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál vanília kivonat
  • Ízlés szerint néhány csepp stevia vagy juharszirup, édesítéshez

Elkészítés

Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe és keverjük össze, amíg megfelelő állagú italt kapunk.

3 fugerecept 04

3. Hagymás fügelekvár

Hozzávalók

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 mogyoróhagyma, darálva vagy apróra vágva
  • 1/4 teáskanál cukor
  • csipetnyi só
  • 25-30 dkg füge
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1/3 bögre cukor
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1/4 bögre víz
  • 1/4 bögre vörösbor (vagy víz)
  • 1/4 teáskanál só
  • csipetnyi fahéj
  • csipetnyi szárított mustár (opcionális)
  • 1/8 teáskanál bors
  • 1 teáskanál borecet

Elkészítés

Keverjük össze az olívaolajat, a hagymát, a 1/4 teáskanál cukrot, a csipet sót egy közepes serpenyőben közepes lángon. Amikor sisteregni kezd, húzzuk félre egy kicsit. Gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg meg nem barnul a hagyma széle.

Közben aprítsuk fel a fügét, vágjuk darabokra. Amikor a hagymák már elkészültek, keverjük hozzájuk a fügét és a többi hozzávalót. Váltsunk nagy lángra, amíg a keverék el nem kezd buborékolni, akkor tekerjünk közepes lángra. Gyakori kevergetés mellett pároljuk, kb. 20-30 percig, amíg az egész sima, tömött, dzsemes állagú nem lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?