Mit, mikor ültethetünk ki a kertbe?

Mit, mikor ültethetünk ki a kertbe?

Összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, hogy a lehető legkorábban ültethessünk.

Sokszor csak később derül ki számunkra mikor is kellett volna kiültetni növényünket a kertbe. Ha a következőket megfogadjuk jövőre már profi módon és időben kezdhetjük a kertészkedést.

A kiültetés előtt a talajt elő kell készíteni. Legmegfelelőbb az ülepedett, porhanyós, kellően nedves talaj. Az ültetés talaja nem igényes olyan gondos előkészítést, mint a vetése, hiszen már edzett, viszonylag erős növények kerülnek bele. Ha az ültetőfát könnyedén le tudjuk nyomni a talajba, az nem ütközik kemény talajrétegbe, nyugodtan ültethetünk. A cserepesedett talaj sem hátrányos, ha az ültetőfa átmegy a cserepes rétegen.

kiultetes kertbe 06

A káposztaféléket általában április közepétől egészen augusztusig ültethetjük, a korai és az egészen késői időpontban a rövid tenyészidejű fajtákat. Április végén és májusban a hosszú tenyészidejű fajtákat palántázhatjuk őszi szedésre, téli tárolásra.

kiultetes kertbe 04

A kabakosokat (dinnye, uborka, tök), ha nem helybe vetünk, hanem gyeptéglában vagy cserépben előnevelt palántánk van, május második felében, a fagyosszentek elmúltával ültetjük ki.

kiultetes kertbe 02

A paradicsomot már április végén kiültethetjük, mert néhány fokos fagyot átvészel, s ha levelei elfagynak is, a már megeredt paradicsompalánta újra kihajt. Közvetlenül a fagyosszentek előtt azonban ne palántázzunk, mert a még be nem gyökeresedett palánták könnyel elfagynak.

Paprikát biztonsággal csak május közepén ültethetünk ki, ugyanis a fagyra nagyon érzékeny. De ha van tartalékpalántán, kísérletezésképpen megpróbálkozhatunk a korábbi kiültetéssel is.

kiultetes kertbe 05

A palántákat általában sziklevéllel kell a földbe süllyeszteni. A megnyúlt paradicsomot mélyebbre kell palántázni, hogy a föld alá kerülő szárrész is gyökeret hajtson.

A saláta és a zeller nagyon kényes a mélyültetésre, ezért mindig csak a gyökere kerüljön a földbe, különben nem fejlődik, berohad. A kiültetett salátapalánta inkább az oldalán feküdjön, és a szél lengesse, de semmiképpen se kerüljön föld alá a szívlevele.

kiultetes kertbe 01

kiultetes kertbe 07

A jól kiültetett palánta egy levelénél fogva nem húzható ki a földből, hanem a levél szakad le. Agyagos talajon túlságosan ne szorítsuk be a gyökeret, mert nem tudnak fejlődésnek indulni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?