Nálunk is megélő eukaliptuszok

Nálunk is megélő eukaliptuszok

Egzotikus jelenség a kertben az eukaliptusz, amelyből több izgalmas faj is kapható a kertészetekben. A legizgalmasabbakat bemutatjuk.

A mirtuszfélék családjának hatalmasan nagy nemzetsége, mintegy 700 faj tartozik hozzá. A legtöbbjük örökzöld növény. Nagyobbrészt nem fagytűrők és csak kevesen közülük bírják a meszes, lúgos talajt. Magyarországon a fagytűrés a legfontosabb, mert talajból van savanyú és lúgos kémhatású is.

Eukaliptusz

A legjobban fagytűrő eukaliptuszok, melyek hazánkban is áttelelnek:
(a fagytűrés fiatal korban kisebb)

Név: Eucalyptus

Hidegtűrésének határa °C-fokban

E. archeri

-12/ -23

E. coccifera

-14/ -19

E. glaucescens

-12/ -19

E. globulus

-6/ -10

E. gunnii

-12/ -19

E. parvula

-12/ -19

E. pauciflora

-16/ -23

E. p. ssp. niphophila

-12/ -20

Forrás: Australian National Botanic Gardens

Rövid jellemzésük

Eredeti élőhelyükön valamennyi örökzöld. Sok napfényt igényelnek. Általában savanyú kémhatású talajra valók, mely tápdús és jó vízáteresztő, de eltűrik a sovány, száraz talajt is, ám akkor gyengébben fejlődnek. Csak az idős növények virágzanak. Virágzatuk fehér, illatos. Lombjuk is aromás illatú. Díszesen hámló kérgükért is érdemes ültetni e fajokat. Betegségeik, kártevőik nem ismertek. Magvetéssel szaporíthatók.

E. archeri

Kis fa, magassága 4-12 m, szélessége 6-10 m. Lassú növekedésű, kérge olajzöld, szürke. Napos helyet igényel, de félárnyékban is megél. Levele kerekded, zöld.

eukaliptusz01

E. coccifera

Legfeljebb 15 m magasra nő, de inkább a 10 m a jellemző. Fiatal levele nyél nélküli, kerekded, idős levele lándzsa alakú, csúcsa bíborvörös. Nyirkos talajra való, elviseli a pangó vizet, de a nyári szárazságot is.

E. glaucescens

Koronája 12/8 méteres, kérge fiatalon fehér. Levele ezüstös kékesszürke, fiatalon kerek, kifejletten keskeny és hosszú.

E. globulus

Nagyon gyors növekedésű, koronája 30/12 méteres, kérge szalagosan hámlik. Levele fiatalon nagy, tojásdad, ezüstös-kékes színű, kifejletten keskeny, hosszú, fényes, középzöld. Fehér virága nyáron és ősszel nyílik.

E. gunnii

Legfeljebb 35 m magas, terebélyes koronájú. Kérge szürke, érdes, hámlás után sima, sárgás színű rózsaszín foltokkal. Levele szürkészöld, 3 cm széles, 8 cm hosszú. Fehér virágai nyár közepén nyílnak. Éves növekedése 1,5- 2,0 m. A nyírást jól bírja. Tavaszi nedve édes, mint a cukorjuharé.

E. parvula

Koronája lapított félgömb alakú, legfeljebb 10 m magas. Kérge vékony csíkokban hámlik. Idős korára is megtartja fiatalkori leveleit, melyek 25 mm hosszúak. Jól bírja a vizenyős talajt, nyáron öntözni kell.

E. pauciflora

Koronája 15/6 méteres. Lehámló kérge fehér-szürke. Fiatal ágai vöröses színűek. Fehér virága nyáron nyílik.

E. niphophila

Koronája 10/6 méteres. Levelei vöröses szegélyűek. Kérge erősen hámlik, alatta szürke színű a törzs. Fehér virága nyáron nyílik. A magashegyi fahatárig megél. Savanyú talajra való.

Mésztűrő eukaliptusz fajok:

- aggregata
- gunnii
- torquata
- archeri
- landowseana
- woodwardii
- bridgesiana
- neglecta
- camaldubensis
- leucoxylon
- citridora
- nitens
- cordata
- nutans
- dalryipleana
- occidentalis
- diversifolia
- parvula
- erythrocoris
- pauciflora ssp. niphophyla
- glaucescens
- platypus
- globulus
- spathulata
- gomphocephala
- subcrenulata

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?